Njemačka

Hanau – Fulda – Marburg: Pola stoljeća hrvatske priče!

13. lipnja 2023. u 15:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

U sjedištu Hrvatske katoličke misije svetog Josipa, Hanau – Fulda – Marburg, u nedjelju je svečano obilježena 50. godišnjica postojanja ove zajednice.

Pola stoljeća službenog osnutka Hrvatske katoličke misije Gießen: Kod nas Hrvata postoji riječ dom – to je nešto toplo, drago…

Pedeseta obljetnica službenog osnutka Hrvatske katoličke misije/zajednice Gießen proslavljena je protekli vikend u crkvi Sv. Bonifacija, u kojoj se inače Hrvati katolici okupljanju na središnje misijsko misno slavlje. Misu je na svetkovinu Presvetog Trojstva predvodio fra Marijan Petričević, voditelj zajednice od 1997. do 2021., u zajedništvu sa sadašnjim voditeljem fra Ivanom Jakovićem. Ovom velikom događaju […]

Misiju je 1973. godina osnovao biskup Fulde mons. Adolf Bolte. Gotovo od samog početka sve do danas zajednicu vode članovi Hrvatske provincije Svetog Jeronima franjevaca konventualaca sa sjedištem u Zagrebu, a posljednjih 17 godina u njoj djeluje fra Ivan Kovačević.

Središnje misno slavlje predslavio je đakovačko osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz koncelebraciju fra Miljenka Hontića, provincijalnog ministra franjevaca konventualaca, fra Ivana Kovačevića, aktualnog voditelja misije, vlč. Ivice Komadine, delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj, vlč. Lina Zohila, župnika iz Vrsara, vlč. Hans-Paula Dehema, biskupijskog referenta za strance u biskupiji Fulda i vlč. Marija Lukesa, župnika u njemačkoj župi Eschwege, svećenika koji je potekao iz ove misije.

Kasnije su se proslavi pridružili i drugi svećenici; vlč. Andreas Weber, dekan dekanata grada Hanau, vlč. Philippe Schöppner, kapelan u Hanau i fra Ivan Penava, voditelj HKM-a Würzburg – Aschaffenburg. Na proslavi je sudjelovao i Vedran Konjevod, generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu, kao i Adolfo Russo, izaslanik – delegat gradonačelnika Hanau.

IKA

Proslavi zlatnog jubileja misije prethodilo je slavlje podjele sakramenta potvrde koji je dan ranije krizmanicima podijelio nadbiskup Hranić. U svojoj homiliji slavlja 50. obljetnice postojanja misije, nadbiskup Hranić se na poseban način osvrnuo na tekst evanđelja o pozivu Mateja carinika. Nadbiskup je ovu temu povezao s primjerom Hrvata na privremenom radu u Njemačkoj koji se unatoč brizi za bolje uvjete života ne zadovoljavaju samo materijalnom sigurnošću, nego se okupljajući u ovoj misiji zauzimaju i trude oko onih duhovnih neprolaznih kršćanskih vrijednosti.

Hrvatski katolički centar Perth proslavio pola stoljeća okupljanja Hrvata

Hrvatski katolički centar Perth koji okuplja Hrvate cijele Zapadne Australije, svečano je početkom prosinca proslavio pedesetu obljetnicu okupljanja u crkvi sv. Ane u North Fremantleu. Tom prigodom centar je pohodio i predvodio zahvalno misno slavlje nadbiskup Pertha mons. Timothy Costelloe. U HKC-u Perth već 42 godine djeluje vlč. Nikola Čabraja, rodom iz Vrhbosanske nadbiskupije. U […]

Proslava je nastavljena u dvorištu misije svečanim ručkom za sve prisutne i tamburaškim ugođajem, javlja IKA.