Njemačka

Pola stoljeća službenog osnutka Hrvatske katoličke misije Gießen: Kod nas Hrvata postoji riječ dom – to je nešto toplo, drago…

5. lipnja 2023. u 11:36

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Pedeseta obljetnica službenog osnutka Hrvatske katoličke misije/zajednice Gießen proslavljena je protekli vikend u crkvi Sv. Bonifacija, u kojoj se inače Hrvati katolici okupljanju na središnje misijsko misno slavlje.

FOTOGALERIJA: Hrvati u Wollongongu spremni za veliku obljetnicu!

Hrvatski katolički centar i crkva “Marija kraljica Hrvata” pripremaju se za proslavu četiri desetljeća djelovanja među našom dijasporom u australskom Wollongongu. Kamen temeljac za centar blagoslovio je 13. ožujka 1983. godine tadašnji biskup William Murray. Najnovije vijesti iz Australije javio je župnik fra Ivo Tadić: “Ovih dana smo malo ‘okupali’ i očistili našu crkvu pa […]

Misu je na svetkovinu Presvetog Trojstva predvodio fra Marijan Petričević, voditelj zajednice od 1997. do 2021., u zajedništvu sa sadašnjim voditeljem fra Ivanom Jakovićem.

Ovom velikom događaju prisustvovali su: Vedran Konjevod, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Frankfurta i Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Sudjelovalo je i nekoliko svećenika, kao i Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina iz njihove Kuće u Mainzu.

„Ovo je slavlje također poticaj da se i dalje brinemo i borimo za našu zajednicu, da očuvamo svoj nacionalni i vjerski identitet i da budemo na pomoć jedni drugima”, na početku je rekao fra Ivan Jaković.

„Ako budemo tražili da nas Bog vodi, vjerujem da imamo budućnost i život. Kod nas Hrvata postoji riječ dom – to je nešto toplo, drago. Uz to postoji i domovina – nešto širi pojam od doma. Ono što smo ponijeli iz svog kraja u domovini, ne smijemo zaboraviti, a ovdje su nam uvijek otvorena vrata crkve. Možemo u nju doći i moliti i slaviti Boga na svom hrvatskom jeziku. Na svom materinskom jeziku se ponajbolje možemo izraziti, obratiti Bogu. Molitva je govor srca“, dodao je propovjednik fra Marijan Petričević, potaknuvši roditelje da imaju vremena za svoju djecu i prenesu im vrijednosti vjere i kulture.

IKA

Misno slavlje uveličao je zbor pod vodstvom i pratnjom na klavijaturama Krune Sarajlića i uz pratnju na gitari Davora Strgačića. Fra Ivan je sve nakon misnog slavlja pozvao u misijske prostorije na kavu i kolač.

Proslavljena 20. obljetnica društva u Břeclavu i promocija CD-a

U gradu Břeclavu u Južnoj Moravskoj živi i djeluje hrvatska manjina moravskih Hrvata koja je naselila ove prostore 1533. godine, o čemu svjedoči i spomenik njihovom dolasku na jednom od gradskih trgova. Dva prvotna hrvatska naselja Charvátská Nová Ves i Poštorná danas su dio samog grada Břeclava, a izdvojeno je samo naselje Hlohovec. Moravski Hrvati […]

Dana 3. lipnja u dvorani u Nordanlage 45 u Gießenu održana je svečana akademija povodom službenog osnutka misije/zajednice. Izlaganje o povijesti i sadašnjosti misije/zajednice uz foto-prezentaciju održao je na njemačkom jeziku đakon Mato Valjan koji je istaknuo kako je ova misija/zajednica službeno osnovana 20. siječnja 1971. dekretom biskupa Mainza Hermanna Volka…

„Pravednost nalaže spomenuti i činjenicu da su hrvatski pastoralni korijeni u Gießenu dosta stariji i dublji. Naime, prve korake uveli su fra Tomislav Međugorac i fra Vitomir Slugić, redovnici Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva. Oni su kao mladi svećenici na studijskoj specijalizaciji u Frankfurtu i kao ispomoć tijekom semestralnih praznika dolazili i slavili bogoslužje s prvim hrvatskim vjernicima u Frankfurtu, Mainzu i Gießenu. Ovu njihovu praksu preuzet će kasnije fra Bernard Dukić, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita“, otkrio je đakon Mato Valjan

Prvi službeni voditelj misije bio je vlč. Mato Mihić (1971. – 1972.), svećenik Đakovačke i Srijemske biskupije. Nakon njega misiju su vodili franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Tako je fra Ambroz Budimir bio voditelj od 1972. do 1983. koji je od 1974. godine imao za pastoralnog suradnika Ivana Bašića. U to su vrijeme u misiji djelovala i dvojica socijalnih radnika – Ivan Bošnjak i Branko Vilić. Fra Josip Bebić vodio je misiju od 1983. do 1986. U to vrijeme namješten je pastoralni suradnik Mato Valjan (od 15. travnja 1985.) koji je 1993. zaređen za trajnog đakona biskupije Mainz i u misiji/zajednici je djelovao do 2017. godine.

Fra Ivan Vidović vodio je misiju od 1986. do 1990., fra Vinko Marović od 1990. do 1990., fra Milan Lapić od 1990. do 1995. i fra Tihomir Grgat od 1995. do 1997. Od 21. lipnja 1997. do 2021. misiju je vodio fra Marijan Petričević, a od 2021. fra Ivan Jaković. Obojica su članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva. Aktualna je tajnica u misiji Tina Karaula.

U duhovno-kulturnom programu nastupila je pjesmom Gabrijela Bebek uz pratnju na klavijaturama Krune Sarajlića i uz pratnju na gitari Davora Strgačića te folklorna skupina zajednice pod vodstvom Katarine i Ane-Marije Blažević. Program je na njemačkom jeziku vodila Mirijam Blažević, a na hrvatskom Ana Perak.

Obljetnica Hrvatskog kulturnog centra Chicago, priče koja spaja već 47 godina

Prošle su dvije godine od posljednje proslave godišnjice Hrvatskog kulturnog centra u Chicagu. Dvije godine u kojima se mnogo toga promijenilo. Promijenio se izgled centra koji je sada zasjao u novom ruhu i oduševio sve okupljene. No nažalost, pomalo se promijenila dinamika među članovima; otuđio je brojne ljude unutar zajednice pa su mjeseci razdvajanja uzeli […]

Nakon akademije za sve je priređena večera uz druženje i nastup Tamburaškog sastava „Bagrem“, javila je IKA.