Reutlingen, Metzingen i Tübingen

Krizma u Njemačkoj: ‘Čuvajte vrijednosti svoga hrvatskog naroda’

31. svibnja 2021. u 9:06

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivica Mićić

Mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj, u subotu u crkvi sv. Wolfganga u Reutlingenu, podijelio je sakrament potvrde 61 krizmaniku iz Hrvatskih katoličkih zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu.

Donosimo raspored svetih misa, ispovijedi i krštenja u Hrvatskoj katoličkoj župi München

Objavljujemo pismo fra Petra Klapeža, voditelja Hrvatske katoličke župe München, koji je pozvao sve svoje vjernike za strpljenje zbog pandemije koronavirusa. Također, donosimo i raspored svetih misa, krštenja i ispovijedi u toj župi… “Dragi vjernici naše župe! Pandemija koronavirusa već nas više od godinu dana zaokuplja. Suzbijanje bolesti COVIDA-19 ograničilo nas je u obavljanju temeljnih […]

Zbog epidemioloških razloga, nadbiskup Eterović sakrament potvrde podijelio je tijekom nekoliko slavlja euharistije jer je broj sudionika ograničen, javlja IKA.

Nuncija Eterovića pozdravio je voditelj zajednica vlč. Ante Kutleša, izrazivši radost što je, unatoč situaciji s koronavirusom i uvjetima u kojima se mise slave, djelitelj svete krizme upravo netko od hrvatskih biskupa. Osim toga, rekao je vlč. Ante, važno je da mladi u hrvatskim katoličkim zajednicama imaju mogućnost ne samo pripreme, nego i primanja sakramenta potvrde na hrvatskome jeziku.

Obraćajući se okupljenim krizmanicima, kumovima i roditeljima, mons. Eterović u homiliji se dotaknuo simbola Duha Svetoga: vjetra, ognja i jezika, istaknuvši da je Duh Sveti dar Crkvi, što se najbolje vidi u izlijevanju Duha u sakramentu svete krizme.

Prva sveta pričest u Beču: Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč u nedjelju je 104-ero djece primilo prvu svetu pričest. Ovaj izvještaj započet ću riječima prve recitacije: “Danas se jako veselim i imam razloga dosta jer u svoje srce primam Isusa, najdražeg Gosta”. Prvopričesnici su u crkvi Am Hof bili podijeljeni u dvije skupine. Slavlje je predvodio fra Josip Koren, voditelj […]

Također je naglasio da se djelovanje Duha Božjega uvijek osjeti u ljubavi koju čovjek ima prema Bogu i bližnjemu, a da je Duh Sveti, također, ljubav Boga i Oca.

Potaknuo je sve okupljene da žive u skladu s Duhom Božjim i da kao mladi vjernici čuvaju vrijednosti svoga hrvatskog naroda u zemlji poput Njemačke, u kojoj se susreću različite kulture, religije i svjetonazori.

“Osim toga, Duh Sveti se trajno daruje, pa je potrebno, ako se katkada i krene stranputicom, uz pomoć Duha Božjega, vratiti se na put vjere”, poručio je nadbiskup Eterović.

Hrvatski kapucin otišao služiti u Boliviju, u pokrajinu gdje 80 posto djece odrasta bez biološkog oca

Hrvatski kapucin fra Mišo Biskup otputovao je u kapucinsku misiju u Boliviji, gdje će se pridružiti radu kapucina fra Ivice Vrbića. Kapucinska misija u mjestu Minero, u biskupiji Santa Crus ima uz glavnu postaju još i 22 filijale, od kojih su neke vrlo teško dostupne prijevoznim sredstvima. “Najdalja filijala udaljena je 30 kilometara, ali ako […]

U zajedništvu s apostolskim nuncijem, mise su suslavili vlč. Kutleša, fra Milan Gelo i vlč. Senko Antunović. Pjevanje je predvodio zbor mladih pod ravnanjem Vlatke Vukašinac.