HKM Dublin

Hodočašće Hrvata iz Irske u svetište Knock: Čuda rijetko izazivaju vjeru, ali vjera uvijek izaziva čuda

11. lipnja 2024. u 9:22

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Martina Valinčić i Tomislav Špelac

Sedmo hodočašće Hrvata iz Irske u nacionalno marijansko svetište Knock organizirano je u prošlu subotu. Sudjelovali su brojni Hrvati s cijelog otoka, uključujući one iz Dublina, Corka, Waterforda, Letterkennya i drugih.

Šesto hodočašće Hrvata u Knock

U prošlu subotu održano je šesto hodočašće Hrvata u Irskoj u međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. Hodočasnici sa svih krajeva otoka počeli su pristizati u svetište od 11 sati. Već u ranim jutarnjim satima pošli su put Knocka i autobusi s hodočasnicima iz Dublina i Corka. Onaj iz […]

Hodočasnici su pristizali u Knock iz različitih dijelova Irske, vlastitim, ali i organiziranim prijevozom, ujedinjeni u svojoj vjeri i želji za duhovnom obnovom. Srdačni pozdravi, osmijesi i brojna poznata lica već na početku stvarali su osjećaj zajedništva i pripadnosti. Među hodočasnicima bilo je onih koji su prvi put kročili na ovo sveto tlo, ali i onih koji u Knock dolaze redovito.

Martina Valinčić i Tomislav Špelac

Dolaskom u Knock, okupili smo se na početku Križnog puta, duboko uronjeni u molitvu i razmatranje muke Isusa Krista, ali i sve ono što je Njim prolazila njegova majka Marija. Bila je to prilika za promišljanje i duhovno produbljivanje našeg odnosa s Gospodinom.

Nakon križnog puta imali smo priliku za svetu ispovijed na hrvatskom, ali i engleskom jeziku. Nekoliko svećenika bilo je na raspolaganju za sakrament pomirenja, omogućujući vjernicima da se na najljepši mogući način pripreme za svetu misu.

Martina Valinčić i Tomislav Špelac

Vrhunac hodočašća bila je misa u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, gdje se na vanjskom zidu 21. kolovoza 1879. dogodilo ukazanje.

Mnoštvo vjernika ispunilo je svetište, zajednički slaveći euharistiju i zahvaljujući Gospodinu na svim milostima. Tijekom mise čula se hrvatska pjesma i molitva, koja je odjekivala svetištem i stvarala osjećaj domovine u srcima prisutnih.

Hrvati u Dublinu proslavili svetkovinu svoje nebeske zaštitnice: Dok god nisi dao Bogu sve, nisi dao ništa

Hrvatska katolička misija Dublin proslavila je u nedjelju svetkovinu svoje nebeske zaštitnice, sv. Majke Tereze iz Kalkute, redovnice. Misnom slavlju koje je predvodio vlč. Antun Pašalić, ovogodišnji mladomisnik biskupije Killaloe u Irskoj, prethodila je kratka pobožnost u čast nebeske zaštitnice. U svojoj propovijedi, nadahnutoj na nedjeljnim misnim čitanjima, vlč. Pašalić je istaknuo život svetaca, pa […]

Misu je predvodio fra Miron Sikirić, voditelj misije, kojem je ovo bio i prvi posjet Knocku. U svojoj propovijedi istaknuo je važnost zajedništva i potaknuo vjernike da ustraju u svojoj vjeri unatoč izazovima života u inozemstvu, ali i naglašavajući važnost hodočašća kao puta duhovne obnove i jačanja vjere utječući se upravo blaženoj Djevici Mariji.

Na kraju je fra Miron dodao: “Čuda rijetko izazivaju vjeru, ali vjera uvijek izaziva čuda.” I upravo uronjeni u te misli molili smo za svoje obitelji, za mir u svijetu i svoje osobne nakane. Svetu misu animirao je zbor mladih koji je vodio Mario Breskovac, a na kraju pjesmu zahvale izveli su najmlađi članovi misije.

Martina Valinčić i Tomislav Špelac

Hodočašće smo priveli kraju zajedničkom fotografijom koja simbolizira jedinstvo i povezanost hrvatske zajednice u Irskoj, bez obzira koliko bili udaljeni jedni od drugih ili pak od svojih domova. Vjerujemo da će upravo ta fotografija ostati trajni podsjetnik na ovaj poseban dan.

Hrvati iz Dublina i Corka hodočastili u svetište Knock

Hrvatska katolička misija Dublin u subotu je treći put hodočastila Nebeskoj Majci u međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. “Svibanj je mjesec, polako se bliži kraj pastoralne – školske i vjeronaučne godine, pa i mi onda pođemo zahvaljivati za onim što je za nama i moliti za onim što […]

Na kraju, radosna srca vratili smo se svojim kućama ispunjeni mirom i snagom, spremni za nove životne izazove, uz nadu u ponovni susret već sljedeće godine.

HKM Dublin

Martina Valinčić i Tomislav Špelac