Sv. Majke Tereze iz Kalkute

Hrvati u Dublinu proslavili svetkovinu svoje nebeske zaštitnice: Dok god nisi dao Bogu sve, nisi dao ništa

9. rujna 2022. u 9:16

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Martina Fišić/HKM Dublin

Hrvatska katolička misija Dublin proslavila je u nedjelju svetkovinu svoje nebeske zaštitnice, sv. Majke Tereze iz Kalkute, redovnice.

Hrvati iz Dublina i Corka hodočastili u svetište Knock

Hrvatska katolička misija Dublin u subotu je treći put hodočastila Nebeskoj Majci u međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. “Svibanj je mjesec, polako se bliži kraj pastoralne – školske i vjeronaučne godine, pa i mi onda pođemo zahvaljivati za onim što je za nama i moliti za onim što […]

Misnom slavlju koje je predvodio vlč. Antun Pašalić, ovogodišnji mladomisnik biskupije Killaloe u Irskoj, prethodila je kratka pobožnost u čast nebeske zaštitnice.

U svojoj propovijedi, nadahnutoj na nedjeljnim misnim čitanjima, vlč. Pašalić je istaknuo život svetaca, pa tako i svete Majke Tereze, kao jasno shvaćen i življen Isusov poziv kojega susrećemo u evanđeoskom odlomku…

Martina Fišić/HKM Dublin

“Poziv je to na ostavljanje po strani svega/svakoga što je potrebno, a što stoji na putu potpunog predanja Bogu i življenja Evanđelja – pa tako i najbližih. Posebno se to ističe u životu svećenika, redovnika i redovnica”, rekao je vlč. Pašalić, zaključivši: “Dakle, misao današnjeg Evanđelja, ali i život Svete Majke Terezije nas uči: dok god nisi dao Bogu sve, nisi dao ništa! Ozbiljna vjera i ljubav daju sve, spremna je na sve što Gospodin zatraži. Sveta Majka Terezija je poticaj svima nama na život sebedarja, na život u Kristu, po Kristu i za Krista. Zato, neka nam svaka osoba koju susretnemo bude važna jer samo život proživljen za druge vrijedi truda da ga živimo. Tako je odredio Isus. To je put spasenja i drugog puta uopće nema!”

Na kraju svete mise župljani su darovali svog mladomisnika umjetničkom slikom s likom Blažene Djevice Marije – Kraljice mira.

Martina Fišić/HKM Dublin

“Kako smo znali da je vlč. Antun veliki štovatelj Nebeske Majke Marije, kako smo znali da je rođen u Župi Gospe Letničke i kako je dosta svojega bogoslovskog vremena proveo služeći u svetištu Knock – htjeli smo mu u našoj crkvi Svete Marije pokloniti ovu sliku iz Međugorja. Time smo nastojali povezati tolika draga svetišta u ovome daru”, otkrili su iz HKM-a Dublin.

Završena prva ovogodišnja korizmena duhovna obnova u HKM-u Dublin

Misnim slavljem Prve korizmene nedjelje, u Hrvatskoj katoličkoj misiji Dublin završena je prva ovogodišnja korizmena duhovna obnova. Misu je predvodio vlč. Davor Vuković, voditelj duhovne obnove, u zajedništvu s vlč. Josipom Levakovićem, voditeljem HKM-a Dublin. Vlč. Vuković u propovijedi je razmatrao o važnosti pustinje za duhovni život te o tri Isusove kušnje. “U Isusovim kušnjama […]

Vlč. Pašalić je na kraju svete mise podijelio svoj mladomisnički blagoslov svim prisutnim vjernicima, nakon kojeg je uslijedilo zajedničko druženje.

Martina Fišić/HKM Dublin

Iz Hrvatske katoličke misije Dublin istaknuli su kako će svetkovinu zaštitnice svoje misije slaviti svake godine u nedjelju najbližu spomendanu sv. Majke Tereze iz Kalkute, a koji se obilježava 5. rujna.

Martina Fišić/HKM Dublin