Hrvati u Njemačkoj

Hodočašće hrvatskih vjernika u svetište Marienthal

23. svibnja 2024. u 20:13

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: franjevci-split.hr

Oko tisuću i tristo vjernika iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Frankfurta, Mainza, Wiesbadena, Offenbacha, Darmstadta, Eppsteina, Rüsselsheima, Kelkheima, Ludwigshafena, Würzburga i drugih mjesta rajnsko-majnskoga pastoralnog područja okupilo se na tradicionalnom hodočašću u Franjevačko svetište Majke Božje u Marienthalu.

Hodočašća hrvatske dijaspore u Neviges, Marienthal i Zagreb

Nakon dvije pandemijske godine u kojima nije bilo hodočašća, Hrvati iz Kölnske nadbiskupije uputili su se u Marijansko svetište u Neviges. Ove godine crkva je bila puna, a među vjernicima su bili brojni Hrvati iz naše Hrvatske katoličke misije Köln. Euharistijsko slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Božo Radoš, u koncelebraciji s još 13-ero svećenika. […]

Vjernici su na Duhovski ponedjeljak i blagdan Marije Majke Crkve sudjelovali u pobožnosti križnog puta i euharistijskog klanjanja te na svečanoj svetoj misi koju je predvodio fra Ante Akrap, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u koncelebraciji desetak svećenika, voditelja hrvatskih katoličkih misija i zajednica.

Uoči početka euharistijskog slavlja okupljene vjernike pozdravio je gvardijan Franjevačkog samostana u Marienthalu fra Paul Waldmüller. Zaželio je blagoslovljeno hodočašće svim hrvatskim vjernicima i svećenicima koji su došli častiti Gospu na njezin blagdan.

franjevci-split.hr

Uvodeći u misno slavlje, fra Ante Akrap istaknuo je kako je kršćanska vjera, vjera uzorâ, napomenuvši da „ne možemo ponekad razumjeti ni sami sebe, ako se u životu ne oslonimo na druge, a najčešće dolazimo upravo Majci Mariji koja je svojim životom i postupcima pokazala privrženost Bogu u svakom trenutku svog života kao službenica Božja“. Pozvao je vjernike da otvore svoja srca Gospodinu i Majci Mariji te iznesu svoje nakane zbog kojih su došli u svetište Marienthal.

U nekim njemačkim biskupijama hrvatski dušobrižnici više neće imati samostalnost

Hrvatska katolička misija Würzburg bila je u srijedu domaćin Područnog sastanka hrvatskih svećenika i pastoralnih djelatnika i djelatnica u njemačkim biskupijama Fulda, Limburg, Mainz, Trier i Würzburg. Sastanak je održan u župnim prostorijama njemačke župe sv. Josipa na Grombühlu u Würzburgu. Predstavnik hrvatskih svećenika ovoga područja fra Kristijan Montina (Wiesbaden) predsjedao je skupom na kojem […]

Predvoditelj misnog slavlja fra Ante Akrap u propovijedi je potaknuo vjernike da se prepuste Gospodinu da ih vodi jer je „Božja želja da se svi ljudi spase te da dođu do spoznanja istine.

Fra Ante je istaknuo potrebu da svatko traži od Boga milost da razumije što je Božja volja za svakog pojedinca. Pritom je istaknuo da je Božja volja „da živimo po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju, da svoju vjeru ne shvaćamo uvijek kao naslijeđenu vjeru, kao nešto zamotano u običaje, nego da tražimo od Boga da nas izbavi iz zarobljenosti naših navika, uhodanosti i rutine.“

Na kraju mise voditelj HKŽ-a Frankfurt fra Petar Komljenović zahvalio je propovjedniku fra Anti Akrapu, svećenicima, časnim sestrama, pastoralnim djelatnicima, ministrantima, zboru, redarima i svima koji su sudjelovali u organizaciji tradicionalnog hodočašća hrvatskih vjernika u Marienthal.

Dio vjernika iz Mainza, Offenbacha, Eppsteina i Wiesbadena hodočastio je pješice do svetišta Marienthal, dok je nekolicina vjernika iz Kelkheima stigla do Marienthala biciklima. Ovogodišnja kolekta prikupljena je za obnovu Franjevačkog samostana Gospe od Zdravlja u Splitu. Misno slavlje animirao je zbor Hrvatske katoličke župe Frankfurt pod ravnanjem sestre Pavlimire Šimunović.

Svetište Marienthal

Marienthal je jedno od najstarijih njemačkih marijanskih svetišta. Samostan i hodočasnička crkva nalaze se na rubu parka prirode Rhein-Taunus u pokrajini Hessen.

Hrvati iz Frankfurta na izletu u poznatom svetištu Marienthal

Proteklu subotu u sklopu duhovne obnove povodom svetkovine sv. Franje, mjesno bratstvo OFS-a i članovi Frame u Frankfurtu, na poziv braće i sestara iz HKŽ-a Wiesbaden, organiziralo je izlet u poznato Marijansko svetište Marienthal. Svetište je nastalo 1309. godine ozdravljenjem slijepog lovca Heckera Henna koji je moleći se ispred čudotvorne slike Gospe od Milosti progledao. […]

Povijest svetišta Marienthal započinje 1309. godine kada je lokalni lovac oslijepio u nesreći. Budući da mu nijedan liječnik nije mogao pomoći, otišao je do obližnje šume u dolini gdje je na jednom stablu bila pričvršćena slika Majke Božje koja u svom krilu drži mrtvo Isusovo tijelo (Pietà ili na njemačkom Vesperbild). Nakon što je kleknuo i s pouzdanjem se pomolio Majci Božjoj, dogodilo se čudo i ponovno je progledao! Od tada rijeke hodočasnika dolaze u ovo marijansko svetište, među kojima su i hrvatski vjernici iz rajnsko-majnskog područja koji redovito hodočaste na Duhovski ponedjeljak.