Uoči inauguracije

Hrvat koji je odrastao u Americi: Izbor Trumpa bio je veliki udar mnogim moćnicima u SAD-u

20. siječnja 2021. u 12:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

O aktualnom stanju u Sjedinjenim Američkim Državama uoči inauguracije 46. predsjednika Joea Bidena u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija govorila su dvojica povratnika u domovinu: bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica te profesor na Fakultetu političkih znanosti Boško Picula.

Potjernica u Americi: Sudjelovao je u ‘narodnoj’ administraciji Perušića

U osobnom fondu fra Ljube Čuvala u Hrvatskom etničkom institutu pronašli smo “potjernicu” u kojoj D. G. iz Chicaga traži J. M. u Clevelandu, zbog, kako navodi, odnošenja viška od obitelji u Perušiću nakon pada NDH. Sadržaj ove poruke objavljujemo u cijelosti, bez osobnih podataka aktera koji su poznati redakciji Dijaspore. “Traži se: J.M. iz […]

Davor Ivo Stier naglasio je kako nema dvojbe da je Amerika podijeljena i da se to očitovalo tijekom administracije Donalda Trumpa. Nadu vidi u naglascima koje je Biden ponavljao tijekom “utrke” za mjesto predsjednika, a to su složnost i ujedinjenje Amerikanaca.

Stjepo Bartulica odrastao je u Americi. Istaknuo je kako su ga mnoge stvari proteklih mjeseci šokirale te da je izbor Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a bio veliki udar mnogim moćnicima u SAD-u.

“Njegov mandat bio je otpočetka obilježen kontroverzama i neopravdanim optužbama. Sve optužbe bazirale su se na premisi da je Trump postao predsjednik zahvaljujući miješanju Rusije i Putina. Ništa na kraju nije dokazano, a on je cijeli mandat proveo u jednom neprijateljskom okruženju, posebice kada se govori o medijima. Uspio se dijelom učvrstiti kao vođa Republikanske stranke, ali njegova pobjeda nikada nije prihvaćena s druge strane američke politike”, rekao je Bartulica.

Tijekom emisije Bartulica je komentirao i zašto se Trump nije na vrijeme povukao i time zadržao povjerenje svog glasačkog tijela: “Rekao bih da su proradile strasti. Do kraja mu je bilo teško priznati poraz. Pokušalo se osporiti izborne promjene koje su dovele i do drugačijeg izvođenja izbora. Od svega što se dogodilo proteklih mjeseci, Trump je zakazao time što nije progutao ponos, gorčinu i osjećaj prevarenosti kako bi se uzdigao iznad svega i priznao stvarnost zbog Amerike. Njegovi birači bi se sigurno drugačije ponašali da su dobili takvu poruku na vrijeme”.

Evo kako se naša dijaspora borila za Hrvatsku i što je tražila od predsjednika Busha

Pod geslom: “NIKAD VIŠE JUGOSLAVIJU!”… “SAMOSTALNA HRVATSKA U UJEDINJENOJ EVROPI”, 24. studenoga 1990. održane su jedne od najvećih i javno najzapaženijih hrvatskih demonstracija u Clevelandu. Demonstracije je priredio Hrvatski međudruštveni odbor Clevelanda (HMOC) u kojem je do sada učlanjeno deset organizacija i to (abecednim redom): Američko-hrvatsko kulturno i prosvjetno društvo, Američko-hrvatski nacionalni nogometni klub “Croatia”, […]

Boško Picula smatra da je politička kultura Amerikanaca dovoljno čvrsta da ne dođe do urušavanja sustava. Rekao je da se ne treba zavaravati jer “američko društvo nije podijeljeno od jučer”.

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje