Uoči inauguracije

Hrvat koji je odrastao u Americi: Izbor Trumpa bio je veliki udar mnogim moćnicima u SAD-u

20. siječnja 2021. u 12:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

O aktualnom stanju u Sjedinjenim Američkim Državama uoči inauguracije 46. predsjednika Joea Bidena u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija govorila su dvojica povratnika u domovinu: bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica te profesor na Fakultetu političkih znanosti Boško Picula.

Potjernica u Americi: Sudjelovao je u ‘narodnoj’ administraciji Perušića

U osobnom fondu fra Ljube Čuvala u Hrvatskom etničkom institutu pronašli smo “potjernicu” u kojoj D. G. iz Chicaga traži J. M. u Clevelandu, zbog, kako navodi, odnošenja viška od obitelji u Perušiću nakon pada NDH. Sadržaj ove poruke objavljujemo u cijelosti, bez osobnih podataka aktera koji su poznati redakciji Dijaspore. “Traži se: J.M. iz […]

Davor Ivo Stier naglasio je kako nema dvojbe da je Amerika podijeljena i da se to očitovalo tijekom administracije Donalda Trumpa. Nadu vidi u naglascima koje je Biden ponavljao tijekom “utrke” za mjesto predsjednika, a to su složnost i ujedinjenje Amerikanaca.

Stjepo Bartulica odrastao je u Americi. Istaknuo je kako su ga mnoge stvari proteklih mjeseci šokirale te da je izbor Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a bio veliki udar mnogim moćnicima u SAD-u.

“Njegov mandat bio je otpočetka obilježen kontroverzama i neopravdanim optužbama. Sve optužbe bazirale su se na premisi da je Trump postao predsjednik zahvaljujući miješanju Rusije i Putina. Ništa na kraju nije dokazano, a on je cijeli mandat proveo u jednom neprijateljskom okruženju, posebice kada se govori o medijima. Uspio se dijelom učvrstiti kao vođa Republikanske stranke, ali njegova pobjeda nikada nije prihvaćena s druge strane američke politike”, rekao je Bartulica.

Tijekom emisije Bartulica je komentirao i zašto se Trump nije na vrijeme povukao i time zadržao povjerenje svog glasačkog tijela: “Rekao bih da su proradile strasti. Do kraja mu je bilo teško priznati poraz. Pokušalo se osporiti izborne promjene koje su dovele i do drugačijeg izvođenja izbora. Od svega što se dogodilo proteklih mjeseci, Trump je zakazao time što nije progutao ponos, gorčinu i osjećaj prevarenosti kako bi se uzdigao iznad svega i priznao stvarnost zbog Amerike. Njegovi birači bi se sigurno drugačije ponašali da su dobili takvu poruku na vrijeme”.

Evo kako se naša dijaspora borila za Hrvatsku i što je tražila od predsjednika Busha

Pod geslom: “NIKAD VIŠE JUGOSLAVIJU!”… “SAMOSTALNA HRVATSKA U UJEDINJENOJ EVROPI”, 24. studenoga 1990. održane su jedne od najvećih i javno najzapaženijih hrvatskih demonstracija u Clevelandu. Demonstracije je priredio Hrvatski međudruštveni odbor Clevelanda (HMOC) u kojem je do sada učlanjeno deset organizacija i to (abecednim redom): Američko-hrvatsko kulturno i prosvjetno društvo, Američko-hrvatski nacionalni nogometni klub “Croatia”, […]

Boško Picula smatra da je politička kultura Amerikanaca dovoljno čvrsta da ne dođe do urušavanja sustava. Rekao je da se ne treba zavaravati jer “američko društvo nije podijeljeno od jučer”.