vlč. Patricio Starić

Hrvat zaređen za svećenika u Meksiku

10. lipnja 2022. u 10:16

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: nedjelja.ba

Među 70 novozaređenih svećenika u meksičkoj nadbiskupiji Guadalajara jest i jedan Hrvat. Riječ je o vlč. Patriciju Stariću, članu Neokatekumenskog puta porijeklom iz Istre, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Dušan Balažević iz Subotice zaređen za đakona

Subotički biskup Slavko Večerin podijelio je red đakonata Dušanu Balaževiću, kandidatu iz župe Marija Majka Crkve u Subotici i studentu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, javlja IKA. Tijekom svečanog liturgijskog slavlja, koje je predslavio 16. listopada u Katedrali sv. Terezije Avilske u Subotici, koncelebrirali su rektor i duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu preč. dr. […]

Vlč. Patricio Starić pripadao je katedralnoj Župi Uznesenja Marijina u Poreču, u kojoj je župničku službu donedavno obavljao novi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Rođen je 31. prosinca 1977. u Poreču od roditelja Tome Starića i majke Adrijane rođ. Benčić. Ima mlađeg brata Marka. Osnovnu školu, kao i srednju trgovačku sa zvanjem komercijalista, završio je u rodnom gradu. Posljednji posao koji je obavljao bio je u Hrvatskoj pošti. Točka prijelomnica u njegovu životu bila je 1996. kada je, slušajući kateheze, ušao u zajednicu Neokatekumenskoga puta u Poreču. Božjom Providnošću u Meksiko je došao 2011., a sa studijem teologije započeo je godinu poslije u Guadalajari.

Vlč. Starić je s trojicom svećenika pristiglih iz Hrvatske svoju mladu misu slavio 9. lipnja u svetištu Gospe Guadalupske u Mexico Cityju. Među prisutnima na misi ređenja u nedjelju 5. lipnja bio je i vlč. Ante Vidović, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Meksiku. Vidović je na kraju euharistijskog slavlja čestitao ređenicima, roditeljima i nadbiskupiji te pročitao tekst Apostolskog blagoslova pape Franje koji je na pergameni uručen svakom ređeniku.

Nadbiskupija Guadalajara jedna je od najvećih biskupija na svijetu i broji oko sedam milijuna vjernika, oko 1400 svećenika, oko 2500 redovnika i redovnica te 995 bogoslova na svim razinama formacije.

New York, 1993. fra Ante Ivanković, fra Jozo Grbeš i fra Mile Vlašić zaređeni za svećenike

Dan 7. veljače 1993. godine proslavljen je vrlo svečano u newyorškoj hrvatskoj crkvi – slavila se 33. obljetnica prelaska u vječnost velikana hrvatske Crkve kardinala Alojzija Stepinca i svećeničko ređenje trojice mladih fratara, članova Hrvatske franjevačke provincije sa sjedištem u Mostaru: fra Ante Ivankovića, fra Joze Grbeša i fra Mile Vlašića. Njih trojica su završili […]

Na misama u subotu i nedjelju bilo je prisutno oko deset tisuća vjernika. Bila je prisutna i skupina od 15-ero Hrvata, tri svećenika iz Porečke i Pulske biskupije, brat i rodbina vlč. Starića. Uz kardinala zareditelja, suslavilo je svih šest pomoćnih biskupa te oko 200 svećenika, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.