Pastirska polja

Hrvati diljem svijeta pozvani da podrže projekt Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

21. kolovoza 2021. u 10:05

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Projektna dokumentacija

Na 72. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je odobrena jednokratna financijska potpora od 3.375.000,00 kuna Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, piše IKA.

Gradnja hrvatske kapele u Betlehemu. Drvo, staklo i kamen bit će dopremljeni iz Lijepe Naše

Jedna od najznačajnijih osoba crkvene povijesti zasigurno je crkveni naučitelj sveti Jeronim koji je u Jeruzalemu osnivao škole i samostane. Preminuo je u Betlehemu 420. godine. Hrvatski franjevac Nikola Tavelić, čiju smo 50. obljetnicu kanonizacije proslavili prošle godine, u Jeruzalemu je umro mučeničkom smrću 1391. Kao gvardijan u Jeruzalemu i kustos Svete Zemlje svoj trag […]

Obrazlažući prijedlog, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman rekao je kako je kustodija Svete zemlje darovala teren u Betlehemu te da su za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, a sredstva osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

“Izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici”, otkrio je ministar Grlić Radman.

Projektna dokumentacija

“Naglašavam kako će kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju i međunarodnoj prepoznatljivosti i pozicioniranju Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu. Promatrajući povijest hrvatskog naroda, Katolička crkva je neizostavna komponenta utkana u nacionalni identitet te humanistički i kulturni razvoj hrvatskog društva. Hodočasnici u Betlehemu imat će tako prilike upoznati hrvatske blaženike i hrvatsku kulturu”, dodao je.

Milas razočaran preimenovanjem kotorskoga bazena: Tom odlukom vrijeđaju se osjećaji svih Hrvata

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je odluku kotorske Skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru imenom “Zoran Džimi Gopčević”, po čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. “Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora. Takva odluka nije u […]

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače 2020. godine na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu.

Riječ je o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Projektna dokumentacija

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će središnje mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”, napomenuo je gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Projektna dokumentacija

U razgovoru za Hrvatski katolički radio, fra Tomislav je napomenuo i kako je cilj da se u projekt vrlo konkretno uključi i hrvatski narod “da kao narod financiramo jednu kapelu koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima”.

Američki medij najavio slavonsku večer u Tacomi. Piše o medenjacima, fritulama, ćevapima, kobasicama, pivu i društvu koje je utemeljeno 1901.

Marija Mataja i još šest članica Slavonsko-američkog dobrotvornog društva provele su utorak u kuhinji poznate Slavonske dvorane u Tacomi u Washingtonu, piše The News Tribune. Sa pregačama, rukavicama i maskama, članice su se okupile oko kuhinjskog stola, dok je miris ružmarina ispunjavao cijelu dvoranu. Počele su peći biskvit i medenjake, poznate kao hrvatske medene kolačiće. […]

“Zahvalni smo što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prihvatio inicijativu blagoslova tog temeljnog kamena. I nadamo se da će se brojni dobročinitelji uključiti u potporu gradnje te kapele, ali i u potporu koju dajemo i želimo davati franjevcima u Svetoj Zemlji i svim projektima koje oni vode, na poseban način na korist kršćanima koji tamo žive. Bez kršćana Sveta Zemlja bila bi samo jedan muzej. Molitvom i materijalnom podrškom želimo im biti blizu”, zaključio je fra Tomislav.