Čuvar zloglasnog logora

Milas razočaran preimenovanjem kotorskoga bazena: Tom odlukom vrijeđaju se osjećaji svih Hrvata

19. kolovoza 2021. u 22:47

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je odluku kotorske Skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru imenom “Zoran Džimi Gopčević”, po čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

Američki medij najavio slavonsku večer u Tacomi. Piše o medenjacima, fritulama, ćevapima, kobasicama, pivu i društvu koje je utemeljeno 1901.

Marija Mataja i još šest članica Slavonsko-američkog dobrotvornog društva provele su utorak u kuhinji poznate Slavonske dvorane u Tacomi u Washingtonu, piše The News Tribune. Sa pregačama, rukavicama i maskama, članice su se okupile oko kuhinjskog stola, dok je miris ružmarina ispunjavao cijelu dvoranu. Počele su peći biskvit i medenjake, poznate kao hrvatske medene kolačiće. […]

“Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose”, istaknuo je MVEP u priopćenju.

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, a ima i europsko srebro i svjetsku broncu. No, tijekom devedesetih bio je zapovjednik straže u logoru Morinj, sabirnom centru pretežno za civile i malobrojne hrvatske branitelje s područja dubrovačke regije.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore usprotivilo se tome da bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića…

“Zoran Gopčević sportaš, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da nitko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reagiranja Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore nije vezano za sportsku karijeru Zorana Gopčevića, već za njegov angažman kao zapovjednika straže u logoru Morinj 1991. godine”, priopćilo je Vijeće krajem srpnja.

Milas osudio napad na Hrvate u Subotici: Očekujem zaštitu hrvatske manjine od strane institucija

Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji u srijedu je prijavljen novi napad na pripadnike hrvatske zajednice u toj zemlji, dok su u petak upućene prijetnje predsjedniku Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori. Dijaspora.hr na jednom mjestu donosi sve reakcije iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a vezane uz navedene slučajeve… No, krenimo redom. Prvi napad […]

Vijeće je istaknulo da je više logoraša u svojim ispovijedima apostrofiralo njegovo ime u negativnom kontekstu.

Također je poslalo prosvjedno pismo ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te predsjedniku Općine Kotor, a obavijestili su i nevladine udruge te sve konstituente kotorske općinske skupštine.

Reakcije cijeli dan dolaze i iz Hrvatske…

“S velikim razočaranjem primio sam sramotnu Odluku Skupštine Općine Kotor o preimenovanju kotorskoga bazena po imenu čuvara zloglasnoga logora Morinj 1991. godine. Nadam se da će se ova neprihvatljiva Odluka još jednom preispitati kako se ne bi vrijeđali osjećaji svih Hrvata, kako onih koji žive u Hrvatskoj, tako i pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, ali i kako ovakva pogrešna Odluka ne bi bila smetnja razvijanju dobrih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore. Razumijemo ogorčenost Hrvatskog nacionalnog vijeća i drugih naših sunarodnjaka u Crnoj Gori te im pružamo našu čvrstu i punu potporu”, naglasio je Zvonko Milas, ravnatelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Svi hrvatski državljani uspješno evakuirani iz Afganistana

Realizirana je evakuacija/repatrijacija svih 26 hrvatskih državljana iz Afganistana, javili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. To je rezultat višednevnog napora hrvatskih institucija: potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Tome Medvede, ravnatelja SOA-e Daniela Markića te VSOA-e Ivice Kindera, na čelu s hrvatskom službom vanjskih poslova koja je koordinirala navedene napore. Oni […]

Zatvoreni bazen do sada je nosio ime antifašista Nikše Bućina, poginulog 1944. godine u borbi protiv četnika.