Lijepo iskustvo

Hrvati iz Frankfurta hodočastili u Padovu, Asiz i Rim

2. studenoga 2022. u 7:59

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa Frankfurt

Od 21. do 26. listopada čak 78-ero vjernika Hrvatske katoličke župe Frankfurt, većinom ovogodišnjih krizmanika, uključujući voditelje fra Kristijana Šilića i s. Filipu Smoljo, hodočastilo je u Padovu, Asiz i Rim.

Hrvatska katolička župa Frankfurt proslavila blagdan sv. Franje Asiškog. Duhovnu obnovnu predvodio fra Ante Vučković

U Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt na blagdan sv. Franje Asiškog svečano misno slavlje u crkvi Sv. Ante slavio je fra Petar Komljenović, duhovni asistent Mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda s domaćim fratrima i s fra Kristijanom Montinom, župnikom u Wiesbadenu. Nakon propovijedi šestero braće i sestara pristupilo je primanjima, zatim je ministar Vjekoslav pozvao 11-ero […]

Prije polaska, župnik fra Petar Komljanović blagoslovio je sve hodočasnike i tako ih ugodno iznenadio – „ništa bez župnikova blagoslova!“

Nakon cjelonoćnog putovanja, u Padovu su stigli u ranojutarnjim satima i sa skupinom hodočasnika iz Zagreba slavili svetu misu u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića. Zatim su se kratko zadržali u svetištu, pomolili na svečevu grobu i nastavili do bazilike sv. Ante Padovanskog koju naš narod posebno štuje. I tamo su imali prigodu pomoliti se na svečevu grobu, razgledati baziliku i nakon kratkog predaha uputiti se dalje prema Asizu.

Asiz, također poznat i kao „Grad na gori“ sve ih je oduševio svojom jedinstvenošću. Penjući se uskim kalama do crkve sv. Klare, hodajući dalje do rodne kuće sv. Franje i njegove velebne Bazilike u kojoj su tri crkve jedna na drugoj, u srcu su prebirali scene iz svoga života i kao da su osjećali njihovu prisutnost među sobom.

U Asizu su prenoćili i rano ujutro uputili se za Rim gdje su odmah nakon dolaska sudjelovali, s velikim brojem vjernika na Trgu sv. Petra, u molitvi Angelus (Pozdrav Gospi) koju je predvodio papa Franjo.

Hrvati iz Frankfurta na izletu u poznatom svetištu Marienthal

Proteklu subotu u sklopu duhovne obnove povodom svetkovine sv. Franje, mjesno bratstvo OFS-a i članovi Frame u Frankfurtu, na poziv braće i sestara iz HKŽ-a Wiesbaden, organiziralo je izlet u poznato Marijansko svetište Marienthal. Svetište je nastalo 1309. godine ozdravljenjem slijepog lovca Heckera Henna koji je moleći se ispred čudotvorne slike Gospe od Milosti progledao. […]

Svaki kutak Vječnog grada ispunjen je nekom povijesnom vrijednošću od kojih su tijekom svoga kratkog boravka uspjeli vidjeti jedan mali dio. Trg i bazilika sv. Petra bili su njihovo prvo odredište. Oni hrabriji popeli su se i na kupolu s koje se pruža veličanstven pogled na Vatikanske vrtove i cijeli Rim.

Obišli su baziliku sv. Ivana Lateranskog koja je ujedno i stolna crkva Rima i sveg kršćanstva. Prostrani središnji brod ove bazilike završava veličanstvenim tabernakulom gdje se čuvaju relikvije glava sv. Petra i Pavla. Vidjeli su Svete stube kojima se Isus, prema predaji, uspeo u kuću Poncija Pilata, a kasnije ih je u Rim dala donijeti carica Jelene, Konstantinova majka. Bilo je posebno dirljivo vidjeti mlade kako se u tišini i sabrani u molitvi, na koljenima penju Svetim stubama.

Vjernici su bili i na Fontani di Trevi, Španjolskim stubama na čijem vrhu se nalazi crkva sv. Trojstva, posjetili su krstionicu i u njoj se na trenutak prisjetili svoga krštenja.

Prešli su preko Anđeoskog mosta, vidjeli Fontanu rijeka, stali kratko ispred Panteona, jedinog potpuno sačuvanog klasičnog spomenika u Rimu. Posebnost ovog hrama je svakako njegova otvorena kupola kroz koju ulaze sunčeve zrake, ali ne i kiša, što ga dodatno čini zanimljivim.

Poseban dan u Frankfurtu: Na bijelim hostijama ispisana su imena 76-ero mališana

Pod geslom „Isus – kruh života“ u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt u subotu je proslavljena prva sveta pričest. S. Filipa Smoljo marljivo je tijekom vjeronaučne godine pripremala 76 djevojčica i dječaka kako bi prvi put mogli pristupiti k stolu Gospodnjem i biti sudionici Njegove gozbe. Radost i ljepotu ovog trenutka uveličao je lijepo ukrašen oltar […]

Vrhunac putovanja zacijelo je slavljenje svete mise u bazilici sv. Pavla izvan grada. Boravak u Rimu završili su razgledavanjem Kalistovih katakombi. Puni dojmova i obogaćeni za jedno lijepo iskustvo, sretno su se vratili svojim kućama.