Njemačka

Pater Ike Mandurić na duhovnoj obnovi s Hrvatima u Geislingenu i Göppingenu: Vjernici jedini mogu pronaći odgovor na sve probleme

27. ožujka 2023. u 9:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen i Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen u 2023. obilježavaju 55 godina prisutnosti na ovim područjima. Tim povodom, od 20. do 26. ožujka organizirane su Pučke misije i korizmena duhovna obnova.

Fra Serđo Ćavar predvodio duhovnu obnovu u Chicagu

Duhovnu obnovu u hrvatskoj katoličkoj zajednici u Chicagu ove korizme predvodio je fra Serđo Ćavar, hercegovački franjevac i odgojitelj mladih franjevačkih bogoslova u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu. Duhovna obnova održana je u petak i subotu u crkvi blaženoga Alojzija Stepinca na sjeveru Chicaga. Fra Serđo je govorio o snazi praštanja, važnosti sakramenata te […]

Voditelj pučkih misija i korizmene duhovne obnove bio je p. Ivan Ike Mandurić, DI, a posljednja tri dana pridružio mu se kantautor i glazbenik duhovne glazbe Alan Hržica i njegov band.

Vjernici su svakoga dana sudjelovali na misi tijekom koje je p. Mandurić održao tematsku propovijed i nagovor, nakon kojega je uslijedilo klanjanjem i blagoslov s Presvetim. U program pučkih misija i duhovne obnove bile su uključene sve skupine vjernika, kao i ovogodišnji zaručnici za koje je prva tri dana organiziran zaručnički tečaj i priprema za vjenčanje. Također, p. Mandurić bio je na raspolaganju za osobne susrete s vjernicima.

Prva tri dana mise i nagovor bili su u crkvi svete Marije u Geislingenu. Na svetkovinu svetog Josipa, propovjednik je pred vjernike stavio primjer života sv. Josipa s naglaskom na njegovo poslanje. U nagovoru nakon mise, p. Mandurić govorio je o aktualnoj duhovnoj stvarnosti.

Drugog dana progovorio o progonstvu kršćana, kako u povijesti, tako i danas, te o obliku modernih progonstava. U nagovoru koji je uslijedio nakon mise istaknuo je smisao kršćanskog trpljenja i poticaj da se u tome prepozna pozivna sudjelovanje Kristovom djelu spasenja. Toga dana u programu su posebno sudjelovali prvopričesnici i njihovi roditelji.

Duhovnu obnovu u Giessenu vodio prof. dr. fra Stipo Kljajić

“Lice Božje u licima drugih” bila je tema korizmene duhovne obnove u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Giessen koju je vodio bosanski franjevac prof. dr. fra Stipo Kljajić. Duhovna obnova započela je u četvrtak nagovorom i svetom misom u Kloppenheimu, a sutradan je u središtu ove hrvatske katoličke zajednice održan drugi duhovni nagovor. Nakon duhovnog nagovora vjernici […]

U četvrtak je bio prvi dan programa u crkvi Krista Kralja u Göppingenu. U propovijedi je p. Mandurić kroz svjedočenje vlastitog obraćenja koje ga je poticalo na stalno svjedočenje i evangeliziranje, naglasio temeljnu ljudsko potrebu da čini dobro, jer tek kada se osjeti ta potreba, može se graditi smisleni život. U nagovoru je, na primjerima Adama i Razmetnoga sina govorio kako su bezrazložna nezadovoljstva koja sebi olako dopuštamo, uzrok lošega života, a ne suprotno. Posvijestio je i na skrivenu ljubav Božju kao dovoljni uzrok tajnog zadovoljstva.

U petak je tema propovijedi bila nova evangelizacija koja se oko nas neprestano događa. Subotnji nagovor bio je poticaj i poziv vjernicima na aktivno uključivanje u život i pastoral Crkve, najprije na župnoj razini…

“Jer vjernici su ti koji jedini mogu pronaći odgovor na sve probleme – u suradnji s Bogom. Jedino oni kao pozvani laici u suradnji s institucionalnom Crkvom mogu imati odgovor na sve”, rekao je pater Ike.

Program pretposljednjeg dana nakon mise zaključen je koncertom koji je održao Alan Hržica. Nedjeljnom propovijedi u izvještaju o Kristovom uskrisenju Lazara p. Mandurić je vidio sličnost s današnjim Crkvom.

Duhovna obnova u HKM-u Singen-Villingen: Nikad se ne zna kako Bog djeluje

„Grijeh. Tko živi u grijehu strah ga je. Grijeh je daleka zemlja. A kako se maknuti od te napasti, kako napraviti prvi korak? Borite se, ne predajte se i idite hrabro naprijed”, rekao je fra Goran Azinović, predvoditelj ovogodišnje korizmene duhovne obnove u Hrvatskoj katoličkoj misiji Singen-Villingen. Prva večer, koja je održana u Singenu, započela […]

Osim domaćeg župnika fra Ivice Jurišića, u Pučkim misijama i duhovnoj obnovi sudjelovali su i svećenici iz susjednih hrvatskih katoličkih zajednica, vlč. Vilim Koretić iz Aalena i Heidenheima te vlč. Vjekoslav Šaravanja iz Schwäbisch Gmünda i Schorndorfa koji su bili na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja, javlja IKA.