Hrvatska katolička župa München

Hrvati iz Münchena hodočastili u Padovu: Vratite se, bit ćemo prijatelji

31. srpnja 2022. u 17:56

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Hrvatska katolička župa München organizirala je sredinom srpnja hodočašće svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću i sv. Anti u Padovu. Vjernici, njih 150, na put su krenuli s dva velika autobusa, a bili su predvođeni župnikom fra Petrom Klapežom.

Ljetna proslava u Hrvatskoj katoličkoj župi München

Hrvatska katolička župa München proslavila je protekli vikend, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, svoju tradicionalnu ljetnu proslavu – Sommerfest. Događaj je započeo obiteljskom svetom misom u dvorištu Hrvatskog doma, koju je u Kapeli bl. A. Stepinca predvodio fra Petar Klapež, župnik i voditelj ove velike hrvatske zajednice u Njemačkoj. Veliki broj mladih obitelji sa […]

U Padovu, grad s nešto više od 200 tisuća stanovnika, stigli su 8. srpnja u ranim jutarnjim satima…

Hrvatska katolička župa München

“Za nas Hrvate posebno je važna činjenica da je u kapucinskom samostanu, u blizini bazilike svetog Antuna, pune 33 godine živio i naš hrvatski svetac, sveti Leopold Bogdan Mandić, čije smo svetište pohodili odmah po dolasku u Padovu”, piše s. Nikolina Bilić.

Hrvatska katolička župa München

Nakon jutarnje svete mise koju su slavili oci kapucini, fra Petar je kratko predstavio život sv. Leopolda, sveca pomirenja i ekumenizma. Zatim je predvodio pokorničko bogoslužje za sve hodočasnike.

Hrvati u Münchenu prikupili više od 18 tisuća eura za pomoć Ukrajini

Franjevci Hrvatske katoličke župe München uputili su apel svim vjernicima svoje župe da se uključe u prikupljanje novčane pomoći za ratom pogođen narod u Ukrajini, kao i za prihvat izbjeglice koje već u velikom broju borave u Münchenu i cijeloj Njemačkoj, javlja IKA. Tragom poziva nadbiskupije München Freising, ova hrvatska katolička župa organizirala je smještaj […]

“Sveti Leopold Mandić u svome bi ‘salonu uljudnosti’, kako su nazivali njegovu ispovjedaonicu, zbog blaga i ljubazna načina s kojim je primao i pratio svoje pokajnike, sve primao s velikim poštovanjem: ‘Izvolite, gospodine, uđite!’, govorio bi Leopold, a ispovijed bi često zaključivao riječima: ‘Vratite se, bit ćemo prijatelji!’ Ispovijedajući tako sklapao je prijateljstva koja su trajala dugo i bila dragocjena, nezamjenjiva. Prijatelji oca Leopolda pripadali su najrazličitijim društvenim staležima: bili su tu bogati i siromašni, sveučilišni profesori i jednostavni obični ljudi, dobre duše kojima je bilo potrebno samo ohrabrenje kako bi nastavili putem savršenosti, kao i oni nešto složeniji, s kojima je valjalo ‘zavrnuti rukave’ i početi ispočetka”, istaknuo je fra Petar Klapež.

Hrvatska katolička župa München

Nakon pokorničkog bogoslužja u sabranosti, molitvi i tišini, vjernici su obišli svečeve relikvije, grob, malu i skromnu ispovjedaonicu u kojoj je sveti Leopold ispovijedao 33 godine. Obišli su i ostale prostorije svetišta u kojima su smješteni svečevi osobni predmeti, njegove slike i skulpture te brojni zavjetni darovi i zahvale vjernika.

Prepuni dojmova i primljenih milosti napustili su svetište i krenuli prema bazilici svetog Antuna, najznamenitijoj građevini u Padovi, izgrađenoj u obliku latinskog križa s tri lađe te širokom i kratkom poprečnom lađom.

U Münchenu preminuo hrvatski svećenik

Svećenik Šibenske biskupije don Ćiril Knežević preminuo je 12. travnja 2022. u Münchenu u 66. godini života i 35. godini svećeništva, objavio je biskupijski Tiskovni ured. Don Ćiril Knežević rođen je 4. veljače 1957. u Osijeku, od oca Leopolda i majke Katice rođene Vidović. Nakon završene osnovne škole otišao je u Dječačko sjemenište u Zagreb […]

Pjevanje je na svetoj misi, s nekoliko članova crkvenog zbora koji su bili na hodočašću, animirala s. Nikolina Bilić. Nakon svete mise fra Petar je vjernicima blagoslovio nabožne predmete koje su kupili u oba svetišta. Zajednički su se fotografirali pred bazilikom i obogaćeni dojmovima s hodočašća vratili se svojim domovima.

Hrvatska katolička župa München