vlč. Senko Antunović

Hrvati u Balingenu i Albstadt-Ebingenu dobili novog svećenika

19. siječnja 2022. u 5:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Oliver Livančić/IKA

Tijekom nedjeljnog misnog slavlja u crkvi Svetog Križa u njemačkom gradu Albstadt-Ebingenu, u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

Hrvatski svećenik živi kao pustinjak u Australiji. Koristi Facebook, pomaže duhovno i pokreće molitvenu revoluciju

Australija je velika poput cijele Europe i kada se pogleda karta može se lako shvatiti da najveći dio stanovništva zapravo obitava u nekoliko većih milijunskih gradova koji su uz obale oceana, a praktično sve ostalo je tzv. buš (suha i pusta zemlja pokrivena grubom travom i niskim grmljem), piše Domovina. Nekoliko stotina kilometara od Sydneya […]

Euharistiju je predslavio vlč. Antunović, novi voditelj hrvatskih katoličkih zajednica koje u tom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina, javlja IKA.

Sve okupljene pozdravio je dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, izazivši radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novog župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu.

Vlč. Antunović u homiliji je približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1 – 12) za svakodnevni kršćanski život. Naglasio je važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista.

“On je središte kršćanskog života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu”, napomenuo je vlč. Antunović.

Oproštaj sa svećenikom koji je 43 godine proveo u dijaspori

U nedjelju je na misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu upriličen oproštaj s vlč. Antom Kutlešom, voditeljem spomenutih zajednica. Vlč. Ante, koji je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vodi spomenute zajednice od 1. siječnja 2011. godine do danas. Na kraju misnih slavlja okupljenima su se obratili predstavnici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo […]

Pjevanje je predvodio mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović. U slavlju su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa bila je prikazana za bivšeg voditelja zajednica – vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju mise, čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. U ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio je vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu te dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica.

Na samom kraju, svima se još jednom obratio novi voditelj zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu.

Sjećanje na voljenog svećenika: Ja se za vas molim, a ni vi mene nemojte zaboraviti

Gotovo svatko od nas vjernika koji je dolazio u Hrvatsku katoličku misiju Beč, imao je s pokojnim fra Daroslavom svoj osobni posebni odnos i tako je on postao svojevrsna misijska institucija. Ono, po čemu su ga mnogi upamtili, bile su njegove propovijedi. U danima nakon njegove smrti, mnogi su znali reći da će im nedostajati […]

Nakon euharistijskog slavlja, okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novom svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju, piše IKA.