Sarah Zuhra Lukanić

Hrvati u Rimu prisjetili se svoje višegodišnje potpredsjednice

4. travnja 2023. u 9:23

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Prva subota u travnju za hrvatsku zajednicu u Rimu bila je u znaku sjećanja na Sarah Zuhru Lukanić, višegodišnju potpredsjednicu i utemeljiteljicu udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim. 

Dovršena obnova zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu

Početkom ožujka 2023. godine završeni su radovi obnove pročelja, vanjskih i unutrašnjih fasada te terasa zgrade sjedišta Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima koja se nalazi u ulici Tomacelli u Rimu. Isti su započeli u lipnju 2020. godine. Vanjske i unutarnje fasade Zavoda, od njegove izgradnje 1939. godine do danas, nisu nikada bile u potpunosti čišćene […]

Tim povodom u prepunoj dvorani ”Spazio scena” prikazan je dokumentarni film „docuMAJA”. Riječ je o posljednjem projektu preminule Sarah koja je svojim djelovanjem ostavila dubok i neizbrisiv trag u djelovanju Mozaika. Zbog teške bolesti i prerane smrti nije uspjela završiti dokumentarni film pa je tu zadaću preuzela udruga. Na projekciji filma godinu dana nakon njezine smrti okupila se obitelj, velik broj prijatelja i poznanika, članovi Mozaika i predstavnici drugih udruga s kojima je Sarah usko surađivala.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Glas Sarah Zuhre u filmu otvorio je gledateljima zanimljiv svijet moliških Hrvata i malog srednjovjekovnog gradića Kruč (Acquaviva Collecroce). Dokumentarni film na moliškom govoru ”Na našo” prikazuje ”Feštu do Maja”. Ta tradicionalna proljetna povorka okuplja žitelje iz svih naselja koji su sačuvali govor “Na našo”, ali i folklorne skupine iz Italije, kao i turiste. Kroz cijeli grad, pjevajući “kako je lipo hoditi, hoditi, kako je lipo hoditi hoditi, kako je lipo hoditi hoditi usrid mora” nose “maj” – lutku načinjenu od pruća i cvijeća – simbol plodnosti. 

U Rimu doktorirala Anđela Jeličić Krajcar

Anđela Jeličić Krajcar na Papinskome sveučilištu Gregoriana u četvrtak je obranila doktorsku disertaciju „Žrtva hvale. Egzegetsko-teološko istraživanje poslanice Hebrejima 13,15″. Kako bi jasnije izložila kulturološku i teološku pozadinu „žrtve hvale“, autorica je studij započela pregledom antičkog konteksta u kojem se „žrtva“ (grčki: thusia) i „hvala“ (grčki: ainesis) pojavljuju u ambijentu poganskih kultova i svjetonazora. Drugo […]

Dokumentarni film osmišljen je kao ”storytelling” u kojemu je prikazana priprema cjelodnevnog slavlja, berba poljskog cvijeća, kićenje lutke, dogodovštine u organizaciji manifestacije, dolazak folklornih skupina iz ostalih dijelova Italije, ne samo iz Molisea. 

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

“Fešta do maja” oživljava taj kraj i povezuje malobrojne stanovnike koji su ostali na svojim ognjištima, ali i one iseljene. Stanovnici otvaraju svoja vrata, dvorišta, iznose hranu i piće i zajedno slave. Za njih je i danas to jedna od najvažnijih svetkovina, jer predaja kaže da su prvi Hrvati stigli na jug Italije u pokrajinu Molise 1. svibnja. Na taj dan ulice i trgovi Kruča vrve mještanima i posjetiteljima. Prigoda je to da se zahvali na primljenim blagoslovima i prizove bogati urod plodova zemlje. Cijeli dan je u znaku procesije i lutke ”Pupazze” koja je obložena hrastovim lišćem, klasjem pšenice, ranim plodovima i raznim proljetnim cvijećem.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Po završetku dokumentarnog filma prisutnima se obratio vidno uzbuđen Jonathan, sin Sarah Zuhre, zahvalivši se mnogobrojnoj publici.

Sara je od osnivanja Mozaika 11. veljače 2015. bila višegodišnja dopredsjednica, ističući se svojim djelovanjem u promicanju hrvatske kulture i tradicije u Italiji. Osnovala je i udrugu ”Strane straniere” (Čudne strankinje), razbijajući predrasude i upoznajući talijansku javnost sa životima žena iz raznih dijelova svijeta koje su se svojim postignućima istaknule u Italiji. Rame uz rame sa Zrinkom Bačić, današnjom dopredsjednicom Udruge hrvatsko-talijanski mozaik, ostvarila je mnogobrojne vrijedne projekte s ciljem promicanja i povezivanja Hrvata u iseljeništvu.

Rim: Koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica i vokalne skupine Lira

Korizmeni koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice i vokalne skupine Lira iz Rijeke održan je u subotu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica izvelo je korizmene tradicijske napjeve s područja Kraljevice koji imaju veliki značaj za to mjesto, tradiciju grada i okolice te za očuvanje glagoljaškog pjevanja. […]

Bila je to posebna večer u Rimu, začinjena poezijom. Projekt je nastao uz podršku Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu. 

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim