Tavankut

Hrvati u Vojvodini danas biraju novo rukovodstvo

16. srpnja 2021. u 11:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

U Tavankutu će danas biti održana 15. redovita i izborna skupština Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na kojoj će članovi stranke birati novo rukovodstvo. Skupština će se održati u tavankutskom Domu kulture, s početkom u 18 sati.

Gdje poći sutra? HNV u Srbiji pomaže mladima koji su na prekretnici svog profesionalnog puta

U tijeku su prijave za program profesionalne orijentacije „Gdje poći sutra?“ koji organiziraju Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Udruga „Naša djeca“ i Hrvatsko prosvjetno društvo „Bela Gabrić“. Cilj programa je iniciranje promišljanja među učenicima koji se nalaze pred prekretnicom izbora svog profesionalnog puta: srednje škole, fakulteta, zanimanja… Na program se prijavljuju učenici sedmih razreda […]

Dan ranije stranka obilježila je 31 godinu postojanja i rada. DSHV je osnovan 15. srpnja 1990. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Subotici kao politička stranka »u kojoj se oblikuju, izražavaju i zastupaju kolektivni interesi Hrvata u Vojvodini radi ostvarivanja političkih, kulturnih, gospodarskih i drugih ciljeva«.

U prisutnosti 221 osnivača iz cijele Vojvodine izabrano je prvo vodstvo stranke na čelu s Belom Tonkovićem. U početku profiliran više kao narodni pokret, DSHV je vremenom postao manjinska stranka koja je imala svoje zastupnike u republičkoj i pokrajinskoj skupštini i vijećnike u lokalnim skupštinama.

Nakon smjene dugogodišnjega stranačkog lidera Bele Tonkovića polovinom 2003. za predsjednika je izabran Petar Kuntić koji je tu dužnost obnašao do 2014. godine kada je zbog izbornog poraza odlučio odstupiti s mjesta predsjednika stranke. Za trećeg predsjednika stranke je izabran Tomislav Žigmanov u listopadu 2015. godine.

Hrvati u Srbiji digitalizirali fotografije javnih proslava od 1911.

Krajem svibnja 2021. godine, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz pomoć suradnika Marinka Piukovića, direktora UBH Dužijanca, pasioniranog sakupljača artefakata iz prošlosti Ljudevita V. Lamića i brojnih drugih pojedinaca, skupio, obradio i objavio fotografije koje tematiziraju proslavu Dužijance u Subotici u topoteci Baština Hrvata u Srbiji. U ovoj virtualnoj platformi ICARUS centra, otvorenoj krajem 2019., […]

Obilježavanje 31. obljetnice osnutka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini ove godine započelo je slavljem svete mise zahvalnice na sam dan osnutka – 15. srpnja, u dvorani župe svetog Roka.