Održano i predavanje

Hrvatska arheološka baština predstavljena u Pragu: Naša zemlja nije tek ljetno turističko odredište

15. siječnja 2023. u 12:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zuzana Hubinková

U Galeriji Skleňák u Pragu u srijedu je otvorena izložba “Hrvatska arheološka baština” Arheološkog muzeja u Zagrebu. Događaj su otvorili Ljiljana Pancirov, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Češkoj i Jakub Stárek, gradonačelnik 6. praškog okruga.

Sedamdesetak djela Ivana Meštrovića predstavljeno u Pragu

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u Pragu je otvorila izložbu Ivana Meštrovića, izrazivši veliko zadovoljstvo nastavkom dugogodišnje plodne kulturne suradnje između Češke i Hrvatske. „Djelovanje Ivana Meštrovića jedan je od ključnih mostova koji povezuje Hrvatsku s mnogim sredinama, a hrvatskoj umjetnosti daje jednu od njezinih brojnih povijesnih srednjoeuropskih iskaznica“, rekla je […]

U svom pozdravnom govoru veleposlanica Pancirov istaknula je odličnu suradnju između Češke i Hrvatske na svim poljima, stavivši poseban naglasak na kulturne veze između dviju država, kao i na činjenicu da je Hrvatska omiljeno turističko odredište za velik broj Čeha…

Zuzana Hubinková

“Pri čemu je upravo ova izložba odlično svjedočanstvo kako Hrvatska nije tek ljetno turističko odredište, već i iznimno bogata i atraktivna destinacija kulturnog turizma”, rekal je Pancirov.

Gradonačelnik Stárek potvrdio je kako dvije države njeguju bliske i prijateljske odnose, posebno istaknuvši sada već desetogodišnje prijateljstvo koje je Prag 6 razvio s gradom Porečom.

Poznati glazbeni festival u Češkoj u znaku moravskih Hrvata i Dore Pejačević

Skladbe Dore Pejačević predstavljene su reprezentativnim opusom proteklog vikenda na Glazbenom festivalu Lednice-Valtice u Južnoj Moravskoj. Događaj je svečano otvoren u subotu u prostorijama dvorca Valtice nedaleko od Břeclava. Klasična glazba udahnut će novi život kulturno-povijesnim područjima Lednice-Valtice tijekom festivala i približiti stihove cijeloj Češkoj. Nadahnut lovnom sezonom obitelji Lihtenstein koja je vladala više od […]

U sklopu otvorenja Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, održao je kratko predavanje o arheološkoj baštini Hrvatske kojim je prisutnima približio hrvatsko kulturno nasljeđe predstavivši neke od najznačajnijih hrvatskih arheoloških nalazišta.

Izložbu publika u Pragu može razgledati do ožujka, a tijekom 2023. predviđeno je gostovanje i na drugim lokacijama u Republici Češkoj.

Zuzana Hubinková

Izložba plakata „Hrvatska arheološka baština“ postavljena je povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Češkoj, u suradnji sa 6. okrugom grada Praga i Arheološkim muzejom u Zagrebu.

U Pragu otvorena izložba o Stjepanu Radiću

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” otvorena je sredinom srpnja 2021. u najužem središtu Praga, u Muzeju iluzijske umjetnosti povodom obilježavanja 150 godina rođenja velikog hrvatskog političara i književnika. „Zlatni Prag“ u kojem je Radić živio i djelovao ugostio je, osim fotografija i isječaka o njegovom životnom putu, tradicijske nošnje i baštinu rodne mu […]

Na izložbi Hrvatska arheološka baština povijesni spomenici i arheološki lokaliteti Hrvatske predstavljeni su na plakatima velikih dimenzija te tako posjetiteljima sugeriraju šetnju kroz hrvatsku arheološku baštinu. Izložba tematizira očuvanje nacionalne arheološke baštine, njezin značaj i ulogu u turizmu, ali i poveznicu sa zajedničkom europskom kulturnom baštinom.

Zuzana Hubinková