Stepinčevo

Hrvatska dijaspora u Freiburgu proslavila Dan svoje misije

5. listopada 2023. u 9:46

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hrvati-freiburg.de

Hrvatska katolička misija Freiburg u utorak je svečano proslavila Dan misije i dan svoga zaštitnika bl. Alojzija Stepinca.

Uzvratni posjet prijateljima u Freiburg

Nakon što su mladi iz Hrvatske katoličke misije Koblenz u lipnju 2023. posjetili svoje kolege u Freiburgu, ovaj mjesec dogodio se i uzvratni posjet. Naime, dvadeset i troje muškaraca i žena iz Hrvatske katoličke misije Freiburg od 22. do 24. rujna boravilo je u Koblenzu kako bi produbljivali svoju vjeru i poznanstva. Mladi iz Freiburga […]

U uvodnoj riječi vlč. Veselko Župarić, voditelj Hrvatske katoličke misije Freiburg, pozdravio je prisutne vjernike, a posebno zbor iz Hrvatske katoličke zajednice Reutlingen-Tübingen koji je animirao svetu misu, predvođen Martinom Krajinom, na čelu s voditeljem misije vlč. Andrijom Župarićem.

Posebno je u crkvi Herz Jesu pozdravio fra Milana Gelu, predslavitelja misnog slavlja, svećenika Hrvatske provincije konventualaca i doktoranda dogmatske teologije na Sveučilištu u Tübingenu.

Uvodeći vjernike u slavlje, fra Milan je objasnio razlog okupljanja župljana na proslavi…

Učenica 7. razreda iz Freiburga sudjelovala na natječaju Bogatstvo različitosti

Učenica Matea Tolić pohađa 7. razred redovne njemačke škole Droste Hülshoff Gymnasium Freiburg. Također, pohađa i nastavu hrvatskoga jezika i kulture u Freiburgu. Rođena je u Njemačkoj, ali posebne veze s Hrvatskom ima preko svojih roditelja i obitelji. Rado crta i ima izražene sklonosti prema likovnom izražavanju, javljaju Hrvati iz Freiburga. Odlučila je sudjelovati na […]

„Prije 25 godina u Gospinu svetištu Mariji Bistrici, sada već sveti papa Ivan Pavao II., proglasio je blaženim Alojzija Stepinca. Papa je toga 3. listopada 1998. u svojoj propovijedi rekao da je to jedan od najvažnijih povijesnih događaja u Crkvi u Hrvata. Za nas je danas to jednako važno, zato što je Crkva prateći sve nepravde koje je Crkva u Hrvata doživjela od strane režima u kojem se našla, godinama bila pogrešno predstavljana, do toga da je hrvatski narod i u svijetu bio drugačije promatran. A kako je Stepinac sveto živio, Crkva je prepoznala u njemu glas savjesti. I on je postao, kako smo čuli od Ivana Pavla II., ‘najsvetiji lik Crkve u Hrvata’. Mi se nalazimo 25 godina od toga događaja i molimo za proglašenje bl. Alojzija svetim, moleći istovremeno da i mi sami budemo glas savjesti”, rekao je, između ostaloga, propovjednik.

Prvu svetu pričest u Freiburgu primilo 17-ero mališana

U crkvi Srca Isusova u Freiburgu prvu svetu pričest u subotu je primilo devet djevojčica i osmorica dječaka. Predvođeni župnikom vlč. Veselkom Župarićem, prvopričesnici su odjeveni u bijele haljine u procesiji ušli u crkvu. Zatim su prinijeli kruh, upaljenu krsnu svijeću, vodu, haljinu od krštenja, srce s imenima pričesnika, cvijeće i krunice. Nakon molitve pričesnika, […]

Nakon svete pričesti vjernici su molili u čast bl. Alojzija Stepinca. Voditelj Hrvatske katoličke misije Freiburg zahvalio je svima na odazivu, pozvavši ih na nastavak slavlja koje je održano u misijskim prostorijama, javili su Hrvati iz Freiburga.