Švicarska

Hrvatska katolička misija Zürich proslavila Stepinčevo: Komunisti mrze, osvećuju se, pljačkaju i ubijaju

12. veljače 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Zürich

Hrvatska katolička misija Zürich proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca svečanom misom koju je u nedjelju u crkvi sv. Josipa u Dietikonu predvodio fra Iko Skoko.

Hrvati iz Züricha organizirali izložbu jaslica koje su sami napravili

Povodom 800. obljetnice prvih jaslica sv. Franje, Hrvatska katolička misija Zürich organizirala je jučer izložbu jaslica u crkvi sv. Feliksa i Regule. Sv. Franjo zatražio je pred Božić 1223. od prijatelja Ivana da napravi jaslice na hridi u šimi izvan Greccia. Nad tim jaslicama bio je oltar na kojem su slavili božićnu svetu misu. Ovih […]

Fra Iko je počeo propovijed odgovorom blaženog Alojzija Stepinca osobi koja ga je upitala kako on vidi budućnost hrvatskog naroda. Blaženik je odgovorio: „Dok god moj narod časti Blaženu Djevicu Mariju ne bojim se za njegovu budućnost“. Zatim je govorio o četiri vrednote blaženog kardinala Alojzija Stepinca, ili kako je rekao u svetištu Marije Bistričke 3. listopada 1998. papa Ivan Pavao II. na svečanom euharistijskom slavlju proglašenja blaženim sluge Božjeg kardinala Alojzija Stepenica, točke koje su svojevrsni kompas za orijentaciju vjernicima: vjera u Boga, poštovanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja i jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik.

Blaženi Alojzije bio je osoba koja se nije bojala trpljenja i patnje za Istinu i istinu. Rekao je 3. listopada 1946. na sudu: „Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego jer mi je savjest čista, pripravan sam svaki čas umrijeti”.

Fra Antonio iz HKM-a Zürich, zajednice u kojoj fratri već 55 godina služe svome narodu: Mladi nam sada dolaze i iz drugih misija

“Bio sam svjestan da trebam otići, bila je potreba”, za HKM je istaknuo fra Antonio Šakota iz Hrvatske katoličke misije Zürich, delegat za Švicarsku. “Postoji neslužbeni početak misije, 1953. godine, kada je u Švicarsku došao fra Lucijan Kordić. Službeni početak je 1967. kada je došao fra Ljubo Krasić i osniva se Hrvatska katolička misija Zürich. […]

Dopustio je da Bog odgaja njegovu savjest i nije ju izdao ni u najtežim trenucima. Držao je svoje obećanje dano Kristu i Crkvi unatoč prijetnjama. On je poticaj i primjer vjernicima koji žive u ovom vremenu kako je presudno živjeti po ispravnoj savjesti i držati se temeljnih životnih obećanja.

Hrvatska katolička misija Zürich

U drugom dijelu govorio je o sadržaju pisma kojeg je blaženi kardinal Alojzije Stepinac napisao svojoj sestri Štefaniji 1953. U tom pismu kardinal ju je zamolio da ne dopusti da je obuzme mržnja i osveta prema onim koji su joj mučili sina dok je služio vojsku. Kardinal joj piše kako je karakteristika komunista da mrze, osvećuju se, pljačkaju i ubijaju. Pozvao je sestru na molitvu za one koju su joj mučili sina jer su oni najnesretniju ljudi na svijetu.

Zürich: Tri desetljeća od humanitarne akcije za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu

Hrvatska katolička misija Zürich proslavila je jučer 30. obljetnicu humanitarne akcije „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Fra Iko Skoko, jedan od organizatora tog događaja, a sada misionar u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Zürichu, pozdravio je okupljene u dvorani crkve sv. Felixa i regule, istaknuvši detalje o počecima Bijelog puta. Zatim je prikazan […]

Na kraju mise izmolili su svi zajedno molitvu za proglašenjem svetim blaženog Alojzija Stepinca. Liturgijsko pjevanje predvodio je veliki zbor pod vodstvom orguljašice prof. Petre Hrvačić i Lovre Uzelca. Nakon mise vjernici su se okupili u župnoj dvorani na druženje.