FOTOGALERIJA

Hrvatska škola u Chicagu proslavila pola stoljeća djelovanja: To je dokaz da ova zajednica ima sretnu i obećavajuću budućnost

1. svibnja 2023. u 8:24

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Filip Vukina

Od 28. do 30. travnja u hrvatskoj župi svetog Jeronima u Chicagu održana je svečana proslava 50. godišnjice utemeljenja i rada Hrvatske škole kardinal Stepinac.

Nakon 16 godina fra Ivica Majstorović odlazi iz Chicaga

Župa sv. Jeronima u Chicagu u nedjelju se oprostila od svoga dosadašnjeg župnika fra Ivice Majstorovića koji odlazi na novu službu u Kanadu. Fra Ivica je u Chicagu šest godina vodio hrvatsku katoličku misiju blaženog Alojzija Stepinca, a zatim je još deset godina služio kao župnik hrvatske župe sv. Jeronima. Na svetoj misi koju je […]

Hrvatska škola pri ovoj župi osnovana je u siječnju 1973. godine pod vodstvom fra Marka Kozine i fra Ivana Bradvice, a od svojih početaka nosi ime kardinal Stepinac. Tijekom pola stoljeća rada više od 600 učenika prošlo je kroz osam razreda ove škole učeći hrvatski jezik, povijest, zemljopis, pjesme, plesove i kulturu svojih djedova i baka. U sklopu škole djeluje i srednjoškolska kolo skupina Klub Stepinac.

Filip Vukina

U petak u večernjim satima započela je proslava ove velike 50. godišnjice i to zabavom za mladež u župnoj dvorani hrvatske župe sv. Jeronima.

FOTOGALERIJA: Hrvati u Chicagu proslavili 116. Veliku Gospu

Dugih je 116 godina otkako Hrvati slave Veliku Gospu u Chicagu. I ovog 15. kolovoza u hrvatskoj župi sv. Jeronima svečano je proslavljen taj veliki katolički blagdan. Nakon jutarnjih misa svečana procesija formirana je na Aveniji Princeton gdje se već 100 godina nalazi hrvatska crkva sv. Jeronima. Procesiju su predvodili ministranti s križem i svijećama […]

Veliki slavljenički koncert na kojem su uz domaćine nastupili i gosti Hrvatska baština i Hrvatska loza Chicago te Cleveland Jr. Tamburitzans održan je u subotu. Bogatim programom i prelijepim izvedbama djeca i mladi iz Hrvatske škole kardinal Stepinac svečano su obilježili veliku obljetnicu. U večernjim satima održana je svečana večera za više od 500 gostiju, bivših i sadašnjih učenika i obitelji škole. Bila je to prigoda da se zahvali brojnim pojedincima koji su doprinijeli radu ove vrijedne institucije: predsjednicima, članovima odbora, učiteljima, roditeljima, mamama koje su se brinule za nošnje, franjevcima koji su služili na župi sv. Jeronima i učenicima škole.

Svečanom skupu obratio se Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u koji je bio u pratnji Sanje Laković, generalne konzulice Republike Hrvatske u Chicagu. Nakon bogatog programa zabava je nastavljena do kasno u noć.

Filip Vukina

U nedjelju u 11 sati u crkvi sv. Jeronima svetu misu zahvalnicu predvodio je fra Jozo Grbeš, bivši župnik i voditelj škole, a sada provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. S njim su suslavili: fra Marko Puljić, kustos hrvatskih franjevaca u SAD-u i Kanadi, fra Pavao Maslać, bivši župnik, fra Antonio Musa, župnik i fra Gabrijel Škibola, župni vikar. Nakon svete mise nastavljeno je zajedništvo blagoslovom gradilišta u župi sv. Jeronima. Naime, u ovoj hrvatskoj župi započinju radovi izgradnje nove župne dvorane, kuhinje i pastoralnog centra.

Hrvati iz Chicaga na Golf turniru skupili sredstva za bolnicu u Novoj Gradiški

U nedjelju 21. kolovoza u Chicagu je održan tradicionalni Velika Gospa golf turnir u organizaciji hrvatske župe svetog Jeronima. Već 19 godina Hrvati Chicaga o slavlju Velike Gospe pomažu ustanove ili udruge u domovini koje na poseban način brinu o djeci u potrebi. Kroz proteklih 18 godina ukupno je prikupljeno 287 tisuća američkih dolara. Radosno […]

Lijepa proslava 50. godišnjice Hrvatske škole kardinal Stepinac dokaz je da ova hrvatska iseljenička zajednica, unatoč svojoj dugoj povijesti, ima sretnu i obećavajuću budućnost.

Filip Vukina
Filip Vukina
Filip Vukina
Filip Vukina
Filip Vukina