Sv. Jeronim

Hrvatska zajednica u Rimu proslavila svoga nebeskog zaštitnika

1. listopada 2021. u 15:10

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Hrvatska rimska zajednica i Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima u Rimu proslavili su u četvrtak svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Jeronima, javlja IKA.

Upoznavanje, povezivanje i razmjena iskustava Hrvata u Milanu

Na inicijativu Stjepana Ribića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Milanu, u subotu je organizirano druženje milansko-hrvatske zajednice, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Susretu je prethodilo euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku koje je predvodio p. Ivica Karlo Lapić iz redovničke zajednice Milosrdne braće. Tim povodom hrvatska zajednica prisjetila se preminule svoje dugogodišnje predsjednice Snježane […]

Svečano euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predvodio je mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice. Uz rektora Zavoda i crkve Marka Đurina, koncelebriralo je tridesetak svećenika koji su na službi ili na studiju u Rimu. Na misi je, uz članove hrvatske rimske zajednice i talijanske vjernike, sudjelovala i skupina hodočasnika iz Dubrovnika na čelu s don Hrvojem Katušićem, rektorom zborne crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku i delegatom s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije i don Marinom Lučićem, katedralnim župnikom u Dubrovniku.

Bili su prisutni i članovi diplomatskog zbora: veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Igor Žontar; otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, Igor Surdich uime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Italiji i drugi diplomatski djelatnici.

U Rešetarima održan susret pjesnike iz iseljeništva i domovine

“Traganje za poetskom riječi započinje u duši svakoga onoga koji mišlju pokušava obuhvatiti svjetove, nadahnućem želi opjevati ovo naše postojanje i zagledati se u ono nepoznato, a tako privlačno, što se krije ljudskim očima, što je daleko od naše spoznaje, što tek naslućujemo”, piše u prvoj rečenici predgovora 24. zbornika pjesama Rešetaračkoga susreta pjesnika, jedinstvene […]

Mons. Đukez je u homiliji, naglašavajući ključne biografske momente koji su karakterizirali život i rad svetog Jeronima, istaknuo kako, pored svih nepravdi i nepravednih optužbi koje je doživio, svetog Jeronima nikada nije obuzelo razočaranje koje bi za posljedicu imalo njegovo otuđenje od Krista i Crkve.

“Naprotiv, sveti Jeronim pored svega toga nastavio je kroz studiranje i pisanje tražiti i upoznavati Krista te je ostavio nemjerljivo blago Njegovoj Crkvi, a za sebe stekao svetost”, rekao je mons. Đukez, pozvavši vjernike da po uzoru na svetog Jeronima svoje darove i svoj „genij“ stave u službu Gospodina, Crkve i bližnjih, a nikako na osobne probitke i sebične želje.

Hrvati iz San Pedra financiraju učenike obrtničkih i deficitarnih zanimanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Svečana dodjela stipendija za učenike/ce obrtničkih i deficitarnih zanimanja Dubrovačko-neretvanske županije za 2021/2022. godinu, održana je protekli vikend u Dubrovniku. Stipendije dodjeljuje udruga Libertas Foundation iz San Pedra u Kaliforniji, iz fonda Ante i Evelyn Mrgudić. Ove godine u njihovo ime predsjednik udruge Niko Hazdovac uručio je 12 stipendija. Dobitnici su učenici iz Konavala, Župe […]

Prije završnoga blagoslova rektor Đurin zahvalio je mons. Đukezu na predvođenju euharistijskog slavlja. Također je uputio riječ zahvale nazočnim talijanskim vjernicima koju su na različite načine prijateljski povezani sa Zavodom. Osim toga, na osobit je način zahvalio Gradskom zboru Franjo pl. Lučić iz Velike Gorice na čelu s predsjednicom zbora Lidijom Capković Martinek, voditeljicom zbora prof. Dubravkom Veliki i orguljašem prof. Tiborom Naglićem. Oni su pjevali misu hrvatskog skladatelja Rudolfa Matza, a ostale skladbe također su bile najvećim dijelom djela hrvatskih autora: Franje pl. Lučića po kojem i zbor nosi ime, zatim Vladimira Stahuljka, Anđelka Igreca, a po završetku mise zbor je održao kratki koncert sa skladbama Vatroslava Lisinskog i Krste Odaka, javlja IKA.