Njemačka

Hrvatske zajednice Pforzheim i Bruchsal proslavile zlatni jubilej

26. listopada 2023. u 9:19

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Misijske zajednice Pforzheim i Bruchsal proslavile su trodnevnicom, koja je trajala od 20. do 22. listopada 2023., svoj zlatni jubilej – 50 godina postojanja i djelovanja.

I hrvatska zajednica sudjelovala na slavlju katoličkih misijskih zajednica u Pforzheimu

Pod motom “Sijati nadu” u prošlu nedjelju u crkvi Srca Isusova u Pforzheimu upriličeno je slavlje katoličkih misijskih zajednica koje djeluju na području župe Pforzheim. Misno slavlje u crkvi punoj vjernika predvodio je vlč. Georg Lichtenberger, župnik u Pforzheimu, a s njim su suslavili svećenici iz portugalske, poljske, kaldejske, talijanske, afričke i hrvatske zajednice. Na […]

Proslava je koncipirana kao duhovna obnova obiju zajednica s posebnim naglaskom na rad s djecom i mladima. U tu svrhu misija je iz Zagreba pozvala don Tihomira Šutala, provincijala Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivan Bosca, don Danijela Vidovića, župnika župe Marije Pomoćnice u Zagrebu, te trojicu salezijanskih bogoslova: Ivana Dvoračeka, Hrvoja Kolaka i Marka Mihokovića, koji su zbog trenutačnih ratnih neprilika u Izraelu morali privremeno prekinuti svoj studij teologije u Jeruzalemu i vratiti se u Hrvatsku.

Pored njih vjernicima su na raspolaganju za osobnu ispovijed, razgovor i druženje bili i domaći svećenici: voditelj misije don Ivo Nedić, vlč. Ivan Plješa, don Vjekoslav Kanić, don Stjepan Matijević i don Sebastijan Marković.

Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Program je započeo u svetom misom u crkvi sv. Pavla u Bruchsalu. Predslavitelj misnoga slavlja i propovjednik je bio don Danijel. Hvale je vrijedno da je osim vjernika, koji redovito dolaze na misu, petkom ovoga dana na slavlju sudjelovalo 52 djece i 95 mladih koji su došli iz različitih centara misije.

Odmah nakon mise don Danijel je održao polusatno euharistijsko klanjanje. Za glazbenu pratnju bili su zaduženi bogoslovi Hrvoje i Marko, a pridružili su im se sviranjem i pjevanjem Dominik Mišić, mladić iz zajednice Karlsruhe i pastoralni djelatnik Darko Rubčić.

Nakon klanjanja djeca i mladi su najprije imali večeru koju su pripremili članovi misijskog vijeća, a zatim je nastavljeno druženje s bogoslovima.

Hrvatska katolička misija Mittelbaden

U subotu je održan gotovo identičan program u Pforzheimu. Don Danijel je u crkvi sv. Ante slavio misu i nakon nje održao polusatno klanjanje, a zatim je u dvorani pokraj crkve, nakon večere koju su pripravili članovi misijskog vijeća, bio organiziran susret djece i mladih s bogoslovima. Ovoga puta bilo je 43 djece i 93 mladih iz različitih zajednica misije.

Izlet za prvopričesnike i ministrante u zabavni park Tripsdrill: Nemoguće je riječima dočarati uzbuđenje djece

Hrvatska katolička misija Mittelbaden i ove godine organizirala je izlet za prvopričesnike i ministrante u zabavni park Tripsdrill. Tako su u prošlu subotu u jutarnjim satima krenula dva autobusa s 95-ero djece iz zajednica Pforzheim, Bruchsal, Kirrlach, Bretten, Karlsruhe, Gaggenau, Rastatt i Baden-Baden… “Nemoguće je riječima dočarati uzbuđenje djece zbog viđenog i doživljenog u zabavnom […]

U nedjelju su slavljene dvije svečane svete mise, u crkvi sv. Pavla u Bruchsalu i crkvi sv. Ante u Pforzheimu. Obje mise predslavio je provincijal don Tihomir uz suslavlje domaćih svećenika, a evanđelje je navijestio vlč. Plješa. U Bruchsalu je u goste došao umirovljeni svećenik vlč. Jure Kopić, a u Pforzheim fra Slavko Antunović, voditelj misije Ludwigshafen.

Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Na početku misnoga slavlja u Bruchsalu nakon don Ivinog pozdravnog govora okupljenim se vjernicima obratio i čestitao obljetnicu župnik dr. Benedikt Ritzler, naglasivši dobru suradnju njemačke i hrvatske vjerničke zajednice i uručivši don Ivi dar – svijeću, simbol Uskrsloga Krista. Pod misom su pjevali članovi crkvenoga zbora, a glazbeno su ih pratili dvojica mladića iz zajednice Pforzheim David Vranješ i Marlon Čalić, bogoslov Marko te D. Rubčić. Na kraju se prisutnima obratila i zahvalila Marija Vasilj, predsjednica misijskog pastoralnog vijeća.

Odmah po završetku mise gosp. Pero Jurišić, član pastoralnog vijeća, prikazao je polusatnu prezentaciju pod naslovom „50 zlatnih godina – Pforzheim i Bruchsal“ u kojoj je na sažet i zanimljiv način, uz mnoštvo fotografija, predstavio povijest i djelovanje ovih dviju misijskih zajednica koje su do 2005. funkcionirale kao zasebna misija Pforzheim–Bruchsal.

Hrvatska katolička misija Mittelbaden

Nakon prezentacije vjernici su ispred crkve uživali u plesovima folklorne skupine iz Bruchsala i u pjesmama sastava “Unikum” iz Pforzheima. Za organizaciju zajedničkog objeda zaslužni su članovi misijskog vijeća, a brojne domaćice donijele su svoje delicije. Uživalo se u druženju, bogatoj hrani i piću, pjesmi i kolu.

Hrvatska zajednica u Pforzheimu već 25 godina svakog utorka moli krunicu

U jesen 1997. godine veliki štovatelj Majke Božje, svećenik salezijanac don Stjepan Pasarić koji je tada djelovao na području Pforzheima, započeo je u tamošnjoj zajednici s molitvom krunice, kratkim meditacijama iz Svetoga pisma i slavljenjem svete mise prvenstveno za bolesne. Bolesni su za njega uvijek bili na prvom mjestu, obilazio ih je u njihovim domovima […]

Gotovo identičan program održan je kasnije u zajednici Pforzheim. Prezentaciju je ovoga puta održao gosp. Damir Premužić, predsjednik misijskog pastoralnog vijeća Pforzheim. Nakon mise vjernike su ispred crkve plesom počastile članice folklorne skupine iz Bruchsala. Zatim su se svi prisutni uputili u prostorije misijskoga centra gdje je bila organizirana večera koju su pripremili članovi misijskog pastoralnog vijeća uz veliku pomoć domaćica.