Dubrovnik

Hrvatski seminar za strane slaviste okupio sudionike iz 13 zemalja

24. kolovoza 2021. u 9:51

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ovih je dana u Dubrovniku svečano zatvoren sedmodnevni 49. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole.

Završen program profesionalne orijentacije za mlade Hrvate u Srbiji

Ove godine u nešto novom ruhu od 16. do 21. kolovoza proveden je program profesionalne orijentacije namijenjen budućim malim i velikim maturantima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Sudionici su nakon testiranja profesionalnim testovima sposobnosti, interesa i osobnosti prošli niz radionica u kojima su mogli bolje upoznati sebe […]

U radu seminara sudjelovalo je 18 inozemnih studenata kroatistike i isto toliko inozemnih sveučilišnih nastavnika kojima su hrvatski jezik i književnost primaran znanstveni interes.

Polaznici seminara pristigli su iz 13 zemalja: Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Belgije, Danske, Švedske i Austrije. U nastavnome dijelu programa polaznici su u šest različitih lektorata i proseminara usavršavali svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivali lingvističke, književne, stilističke i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Osim toga slušali su ciklus predavanja koncentriran oko središnje teme seminara, „Binarnosti i suprotnosti u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi“.

Predavači su bili ugledni sveučilišni profesori i kulturni djelatnici: Lahorka Plejić Poje, Mateo Žagar, Bernardina Petrović, Tomislav Brlek, Evelina Rudan, Iva Nazalević Čučević, Mislava Bertoša, Tvrtko Vuković, Marina Protrka Štimec, Anđela Frančić, Tvrtko Jakovina i Maciej Czerwiński.

Dodijeljeno 250 stipendija za učenje hrvatskog jezika u domovini

Objavljena je konačna Odluka o dodjeli stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i Prijedlog bodovne liste desetero kandidata za dodjelu stipendije za internetsko učenje hrvatskoga jezika. REZULTATI: Učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2021./22. S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja […]

Raznovrstan kulturni blok zbivanja ispunjavao je popodnevni i večernji dio seminarskoga programa. Za polaznike su bila organizirana stručna razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na otoke Lokrum i Šipan. Bio je prikazan hrvatski film Dnevnik Diane Budisavljević koja je bila gošća filmske večeri. Na seminaru su gostovale velike hrvatske književne zvijezde Olja Savičević Ivančević, Evelina Rudan i Monika Herceg. Polaznici su pogledali i dvije kazališne predstave: Jugo redatelja Davora Mojaša u Teatru „Lero“ i Tramvaj zvan žudnja redatelja Paola Tišljarića u Kazalištu Marina Držića. Tijek 49. seminara opisan je na internetskoj stranici Zagrebačke slavističke škole u rubrici „Seminarski dnevnik“.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovogodišnji seminar organizirale su Tatjana Pišković, voditeljica škole, Lana Molvarec, zamjenica voditeljice, Iva Nazalević Čučević, programska tajnica i Maša Kolanović, voditeljica književnoznanstvenoga i kulturnoga bloka.

Hrvati diljem svijeta pozvani da podrže projekt Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Na 72. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je odobrena jednokratna financijska potpora od 3.375.000,00 kuna Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca za izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, piše IKA. Obrazlažući prijedlog, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman rekao je kako je kustodija Svete […]

Organizaciju 49. seminara financijski su podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija i Dubrovačko-neretvanska županija. Knjige su za 49. seminar donirali Croaticum, FF press, Matica hrvatska i Fraktura. Filmsku građu za 49. seminar osigurao je Hulahop.