Dva desetljeća

I ove godine u Bečkom Novigradu dostojno obilježeni tužni događaji iz naše povijesti

24. svibnja 2021. u 10:20

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zvonimir Gerber

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajski stol u Karlovcu, već 20 godina organizira redovito hodočašće u Bečki Novigrad na spomen pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana.

U Plavni o baštini, identitetu i migracijama bačkih Hrvata Šokaca

U prostorijama Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Matoš u Plavni, jučer je predstavljena monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca. Stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković najtoplije je zahvalila predsjednici udruge Matoš Marici Andrić na organizaciji i pozivanju kazivača bez kojih ne bi bilo ove jedinstvene monografije. Naime, u […]

Zbog aktualnih austrijskih epidemioloških mjera, misa ove godine nije održana u katedrali Uznesenja Marijina i svetog Ruperta već je misu zadušnicu u katedralnoj kapeli sv. Katarine vodio mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu, javljaju iz Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

U početku je to bila tek mala skupina nekoliko entuzijasta koji su kasnije i primljeni u Družbu “Braća Hrvatskoga Zmaja” u redovito članstvo. Svake godine hodočasnika je brojčano bivalo sve više, a hodočašće je postalo kako pučko-narodno, tako i edukativno, intelektualno i povijesno, pa niti dva autobusa nisu bila dovoljna za sve zainteresirane.

U Hrvatsku stigla vrijedna donacija električnih bolesničkih kreveta i namještaja iz Belgije

U Hrvatsku je u petak stigao prvi od četiriju tegljača kojima se ovih dana u organizaciji Hrvatskog Caritasa, zalaganjem Ferdinanda Verdoncka i posredovanjem voditelja Katoličke misije u Bruxellesu fra Tomislava Anđića, iz nekoliko socijalno-zdravstvenih ustanova u Gentu korisnicima pomoći Caritasove mreže u Hrvatskoj doprema donacija bolničkih kreveta s ormarićima, stolicama i stolovima, javlja IKA. Donacija […]

Uvijek su uz članove Družbe, na hodočašće bili pozivani učenici iz različitih srednjih i viših razreda osnovnih škola. Oni su tako, na stvarnom mjestu događaja, upoznati s tom hrvatskom tragedijom. Pomoću kulturno umjetničkih društava, pripadnika gradskih gardi i pripadnika društveno političkog i kulturnog života iz gradova Karlovačke županije, to hodočašće je preraslo iz lokalnog, karlovačko-ozaljskog, na međužupanijsko jer u istom sada sudjeluju hodočasnici iz Međimurska županije.

Za sve sudionike hodočašća iz Karlovačke županije troškove putovanja uvijek je u cijelosti pokrivao Zmajski stol u Karlovcu. Ove jubilarne 20. godišnjice, zbog pandemije bolesti koronavirusa, veliko hodočašće nije bilo moguće održati. Ipak, požrtvovnošću samih poticatelja obnove grobnog mjesta, članova Zmajskog stola u Karlovcu nastavljeno je tradicionalno okupljanje uz striktno poštivanje svih epidemioloških mjera.

Pismo krizmanicima i roditeljima HKM München

Župnik fra Petar Klapež uputio je ovogodišnjim krizmanicima i njihovim roditeljima pismo pod naslovom „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!” “Poštovani roditelji, drage krizmanice i krizmanici! U svoje osobno ime, u ime naših fratara, časnih sestara i pastoralnih djelatnika želimo vam ovim pismom posvjedočiti našu dušobrižničku blizinu, očitovati naše razumijevanje, te vam pružiti potporu […]

Uz podršku i sudjelovanje našeg veleposlanstva iz Beča, i ove su godine dostojno obilježeni ti tužni događaji iz naše povijesti. Otimajući zaboravu tragične događaje spomen-vijenci su postavljeni na stvarna mjesta zbivanja pred više od tri stoljeća: grob iz kojega su posmrtni ostaci naših velikana preneseni u domovinu te na spomen ploče uz katedralu, na samom mjestu smaknuća i pred novopostavljeni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu za koji je zaslužna Međimurska županija.