Marko Dumančić

Izgubio roditelje, preuzeo brigu o sestri i na kraju stigao do Broadwaya: Mogao sam birati dva puta

23. kolovoza 2021. u 0:16

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Talentirani mladić iz Kupresa Marko Dumančić živi svoj “američki san”. On je prvi iz Bosne i Hercegovine koji je primljen na prestižnu glazbenu i dramsku akademiju na njujorškom Broadwayu, piše BHRT.

Američka Hrvatica otkrila tajnu uspjeha u Hollywoodu: Budite oni koje ljudi pamte

Američka akademija za televizijsku umjetnost i kulturu svečano je 25. srpnja 2015. u Los Angelesu dodijelila mladoj Hrvatici Brendi Brkusic i njezinu timu nagradu Emmy za film Mia, a dancer’s journey/Mia, odiseja plesačice. Iste godine naš suradnik Ante Čuvalo napravio je intervju s ovom umjetnicom, koji objavljujemo u skraćenoj formi… Veliko umjetničko priznanje je dobiti […]

Iako je rano ostao bez oba roditelja i odrastao u malom mjestu, gdje se na njegovu posebnu nadarenost za pjevanjem, plesom i glumom uglavnom gledalo negativno, Marko nikada nije odustao od svojih snova. Potvrdu za svoje talente i rad dobio je početkom ove godine kada je primljen na Broadway, kao i na londonski West End.

“Rekao sam sebi idem probati, zašto ne. U Hrvatskoj nisam imao primjerenu školu, mogao sam hvatati neke mrvice i nadati se nekom kazalištu.Preko zooma sam imao audiciju i onda sam im trebao slati eseje, pisama, preporuke i ocjene iz srednje škole”, rekao je Marko, čiji je put Kupresa do Broadwaya bio dug i trnovit.

Upoznajte veliku obitelj Čondić koja je obogatila Ameriku. Zasad se može pohvaliti s više od 70 potomaka

Mali je broj Hrvata koji su se obogatili u Americi, ali zato je velik broj hrvatskih obitelji koje su zaista obogatile Ameriku. Jedna je od njih i vrlo poznata obitelj Čondić u Chicagu iz koje potječe naš Joseph, ili kako smo ga zvali, Jozo. Davno je to bilo kada je u Ameriku došao Jozin otac […]

Osim gubitka roditelja, morao je skrbiti i za mlađu sestru. Po glazbenu naobrazbu putovao je i u 40 kilometara udaljeno Livno, zatim je otišao u Zagreb na daljnje školovanje i glazbeno usavršavanje.

“Vjera je ta koja mi je dala snagu. Mogao sam birati dva puta. Svoju tugu i žalost utopiti u raznim porocima, ali sam rekao ne, bit ćemo jaki”, dodao je junak naše priče.

S obzirom na dobru izvedbu audicijskog ispita, Akademija mu je umanjila iznos školarine za 14 tisuća dolara. Ostatak novca, do potrebnih 42 tisuće američkih dolara za jednu akademsku godinu, skuplja se i u Kupresu, gdje je na donacijskom koncertu već prikupljeno 20.000 KM.

“Vjerovao sam u crowdfunding budući da je dosta mladih na društvenim mrežama. Zadovoljan sam i odazivom i ovdje na Kupresu”, napomenuo je Dumančić za BHRT.

Od hercegovačkog djeteta siromašne sudbine do čovjeka godine u Hrvatskoj i Mađarskoj

Sigurno je mnoge od nas koji poznajemo ing. prof. dr. Zvonimira Marića, vrhunskog stručnjaka u građevinarstvu, posebno u mostogradnji, obradovala vijest o nagradi za životno djelo, najprije u Mađarskoj, a zatim i u Hrvatskoj, koju je taj neumorni čovjek neupitno zaslužio. Poznajem i sjećam se dobro Zvonka iz osmogodišnje škole u Posušju. Bijasmo u istom […]

Marko je nadahnjujući primjer kako netko s posebnim talentom i radom, bez obzira iz koliko malog i siromašnog grada i zemlje dolazi, čak i bez roditeljske potpore, može ostvariti uspjeh svjetskih razmjera.