Posljednje zbogom

Jedna zraka sunca prestala je sjati među Hrvatima u Australiji

3. kolovoza 2021. u 9:43

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Fra Euzebije Mak, najstariji član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, dušobrižnik u Hrvatskom katoličkom centru u Newcastleu u Australiji i doajen Hrvatske inozemne pastve, okrijepljen svetim sakramentima blago u Gospodinu preminuo je u ponedjeljak u bolnici u Newcastleu, u 90. godini života, 70. redovništva i 64. svećeništva.

U Montrealu je preminuo Krešimir Krnjević, jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika

U petak je u Montrealu, u 94. godini života, preminuo liječnik Krešimir Krnjević. Rođen je 7. rujna 1927. u Zagrebu. Kao sin političara Jurja Krnjevića djetinjstvo je proveo u emigraciji te je osnovnu školu završio u Ženevi. U domovinu se vratio s ocem nakon uspostave Banovine Hrvatske 1939. Ponovno ju je napustio u travnju 1941. […]

Fra Euzebije (Petar) Mak rođen je 9. veljače 1932. u Varaždinu, od oca Viktora i majke Marije rođ. Bogdan. Nakon završetka gimnazije i mature na prvoj gimnaziji u Varaždinu, stupio je u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda 8. rujna 1951. u Vukovaru. Nakon godine novicijata, 9. rujna 1952. položio je prve redovničke zavjete. Po odsluženju vojnog roka, teologiju je studirao u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 23. rujna 1956. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 29. lipnja 1958. godine u Zagrebu.

Nakon svećeničkog ređenja kao mladomisnik svećeničku službu obnašao je u Zagrebu, a zatim službe župnog vikara i kateheta u Iloku. Budući da zbog političkih prilika 1967. godine nije mogao u misije u Kongo, od 1968. djeluje među našim iseljenicima u Australiji.

Najprije je smješten u Sydneyu kod australskih franjevaca te obilazi i djeluje među hrvatskim iseljenicima u mnogim mjestima, u Canberri, Wollongongu, Sydneyu, Newcastleu. Otvaranjem tri hrvatska katolička centra u Sydneyu, u Blactownu, Summer Hillu i St. John’s Parku, od 1986. smješten je u Blacktownu, a nakon toga od 2006. u St. John’s Parku i sve vrijeme je odlazio i djelovao pola tjedna i u Newcastleu.

Preminuo don Većeslav Šupuk, nekadašnji dušobrižnik za Hrvate u Australiji

U nedjelju 11. travnja 2021., predan u volju Božju i okrijepljen svetim sakramentima, u vječnu domovinu preselio je don Većeslav Šupuk, javila je Splitsko-makarska nadbiskupija. Don Većeslav rođen je 1936. godine u Slimenu, a za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije zaređen je 1963. u Splitu. U Nadbiskupiji je služio u župama: Gornje Selo (Šolta), Neorić, Konjsko, Jesenice, […]

Od 2019., kad više nije mogao putovati (Newcastle je od Sydneya udaljen 160 kilometara), bio je smješten u Newcastleu i djelovao kao dušobrižnik među manjom skupinom naših iseljenika do svoje smrti.

O sprovodu pok. fra Euzebija Maka naknadno ćemo obavijestiti.