Hodočašća

Jedni bez drugih ne možemo i ne smijemo

14. rujna 2021. u 10:16

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Thurgau-Schaffhausen

Hrvatska katolička misija Thurgau-Schaffhausen javlja o hodočašću Gospi na otočić Rheinau, koje je zajednica organizirala početkom rujna.

Hodočašće Hrvatske katoličke misije Pariz. Vjerni Bogu, Gospi i Domovini

U subotu je održano hodočašće u marijansko svetište La Salette, u francuskim Alpama. Ove se godine slavi 175 godina od Gospinog ukazanja malim pastirima. Na hodočašće su se odazvali hrvatski vjernici iz Lyona, Chamberya, Annecya, Grenobla i Geneve. U svetištu je održana ispovijed, nakon čega je uslijedila sveta misa. U prigodnoj propovijedi naglasak je bio […]

“Neki su došli pješice, a posebno je lijepo što su u toj skupini bili mladi. Slavili smo Boga u sv. misi i imali kratko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu”, piše HKM Thurgau-Schaffhausen na svom Facebooku.

Misna čitanja uzeli su od rođenja Blažene Djevice Marije i temeljem njih razmišljali o sv. Josipu koji je kao brižni suprug i čuvar pokazao pozitivu u ponašanju.

“Bilo mu je teško, ali Mariju nije htio povrijediti niti izvrći ruglu i sramoti. Čim je to učinio osjetio je Božju prisutnost i pomoć u tim trenucima te je nastavio dalje s Marijom Bogu na slavu. Josipova ljubav i pozitivni stavovi mogu nam pomoći da i mi njegujemo takve stavove i ponašanje”, naglašavaju iz misije.

HKM Thurgau-Schaffhausen

Nakon sv. mise zajednica se kratko zadržala u druženju. Zbog trenutačne situacije s koronavirusom, ručak nije bio organiziran.

“Hodočašće nas je osnažilo i usmjerilo da gradimo obiteljsko i misijsko zajedništvo jer jedni bez drugih ne možemo i ne smijemo, a s Bogom možemo i trebamo”, napominju.

Hrvatska katolička misija Thurgau-Schaffhausen zahvalila se svima na sudjelovanju i darovima za djecu s posebnim potrebama koja žive na prostoru Sisačke biskupije…

“Hvala svim našim ministranticama i ministrantima, pjevačima, čitačima, Veri za prekrasan kruh za prinosni dar i našoj glazbenici Antoniji Bočkaj koja je svirala na orguljama. Antonija je doznala od mjesne sakristanke da je na tim istim orguljama svirao Felix Mendelssohn Bartholdy”, zaključuje HKM Thurgau-Schaffhausen.

Nadbiskup Hočevar predvodio hodočašće zajednice Hrvata u Rumunjskoj

Marija Radna, hodočasničko mjesto i svetište posvećeno Blaženoj Djevici Mariji koje se nalazi 70-ak kilometara od Temišvara u Rumunjskoj, svake godine ispunjeno je hodočasnicima za veće marijanske blagdane. Tako je bilo i početkom rujna povodom Male Gospe.

Hrvati iz Salzburga na tradicionalnom hodočašću u Maria Plain

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva, stotinjak vjernika Hrvatske katoličke župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu tradicionalno je hodočastilo u Maria Plain na završetku ovogodišnjih svibanjskih pobožnosti. Hodočašće je započelo u popodnevnim satima okupljanjem u podnožju Gospina svetišta. Zatim su hrvatski vjernici krenuli uspinjući se prema Gospinoj bazilici moleći slavna otajstva krunice. Na kalvariji podno križa župnik […]

Na večernjoj misi okupili su se katolici hrvatskog podrijetla koji žive u šest sela u Temišvarskoj biskupiji. Misno slavlje predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski.

Nadbiskup Hočevar u prigodnoj propovijedi pozvao je okupljene hodočasnike na skromnost i poniznost koju je imala i sama Blažena Djevica Marija te ih je ohrabrio da i dalje čuvaju svoju tradiciju u krajevima u kojima žive.

Nadbiskupski ordinarijat Svetozara Markovića

“Nemojmo robovati vlastitome grijehu jer smo stvoreni na sliku i priliku Boga Oca koji nam je po svome Sinu dao i darovao život”, poručio je nadbiskup hodočasnicima, rekavši kako je veličina svakoga čovjeka u tome kako u svakom trenutku nosi Krista u svom životu.

U misnom slavlju uz nadbiskupa Hočevara sudjelovalo je i desetak svećenika Hrvata koji su rođeni u Rumunjskoj, a misa je praćena zvukom orgulja i skladnim pučkim pjevanjem. Svoj doprinos u slavlju mise pjevanjem su dali i mladi koji su bili praćeni tamburaškim orkestrom.

Hodočašće Hrvata Gospi na Birnau

Unatoč pandemiji kao i svim propisanim mjerama i ograničenjima, u posljednju subotu svibnja održano je 49. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau, javlja IKA. U svečanoj procesiji iza hodočasničkog barjaka započelo je ovogodišnje hodočašće, praćeno orguljaškom pratnjom i uvježbanim glasovima prigodnog zbora pjesme „Rajska Djevo Kraljice Hrvata“. Pozdrav je uputio fra Dinko Grbavac, voditelj Hrvatske katoličke […]

U rumunjskom dijelu Banata živi više naroda koji su katolici te se tako i mise slave na više jezika.