ANKETA

Kakav je demografski potencijal hrvatskog iseljeništva?

29. srpnja 2021. u 11:03

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Prema prognozama Ujedinjenih naroda o kretanju stanovništva u svijetu za 2017. godinu, pad broja stanovnika do 2050. prijetnja je za 51 zemlju svijeta, no samo njih 10 suočava se s projekcijom pada broja stanovnika za više od 15 posto. U tu skupinu ulazi i Hrvatska (uz još osam europskih zemalja od kojih su pet članice Europske unije).

U Pragu otvorena izložba o Stjepanu Radiću

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” otvorena je sredinom srpnja 2021. u najužem središtu Praga, u Muzeju iluzijske umjetnosti povodom obilježavanja 150 godina rođenja velikog hrvatskog političara i književnika. „Zlatni Prag“ u kojem je Radić živio i djelovao ugostio je, osim fotografija i isječaka o njegovom životnom putu, tradicijske nošnje i baštinu rodne mu […]

Hrvatsku danas obilježava izumiranje, prirodni pad i depopulacija ukupnog stanovništva, intenzivno se iseljava mlado i obrazovano stanovništvo, a već dugi niz desetljeća ukupno stanovništvo prati proces starenja.

Zbog svih navedenih činjenica Institut za migracije i narodnosti u suradnji sa Svjetskim savezom mladih Hrvatska nedavno je odlučio provesti istraživanje “Demografski potencijal hrvatskog iseljeništva” u sklopu projekta “Mreža 2050 – Demografija, od izazova do odgovora”, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Dobiveni odgovori poslužit će u znanstvene svrhe i temelj su za daljnje korake u istraživanju da bi se kroz dijalog s javnom upravom postigao glavni cilj – kreiranje smjernica za razvoj javnih politika iz demografije u Hrvatskoj.

Anketa je namijenjena hrvatskim iseljenicima u europskim zemljama i dostupna je na ovoj poveznici… Za popunjavanje upitnika potrebno je oko 20 minuta.

Ugledni poduzetnik iz Australije želi financirati istinu o povijesti Hrvatske: Spreman sam uložiti novac pa da se ta laž raščisti jednom zauvijek

Svaki narod na svijetu ima svoju povijest. Svaki onaj koji je i najmanje bio u školi uz osnove matematike, tj. da su dva i dva četiri, učio je prvo osnovne stvari iz svoje povijesti. Svi smo mi učili u onoj državi povijest koju su napisali Jugoslaveni, Hrvati-Jugoslaveni i naši neprijatelji susjedi Srbi. Sve u lažima […]

Svjetski savez mladih Hrvatske u svojem je dosadašnjem radu, a kroz javnu raspravu i dijalog s donositeljima odluka sustavno djelovao na području demografije i ostanka mladih u Hrvatskoj. Prepoznao je potrebu zajedničkog nastupa s drugim organizacijama civilnog društva te nužnost suradnje s ostalim dionicima u zajednici kako bi se ozbiljno i obuhvatno pristupilo toj temi.