piše: fra Jozo Grbeš

Kako mudro odgovoriti, a ne reagirati?

7. prosinca 2020. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Jozo Grbeš

Duhovnost

FOTO: Pixabay

Životno pitanje za nas je: što nam je u životu važno? Tko nam je važan? Ako provedemo malo više vremena u tišini bili bismo smireniji ljudi, s manje brige, svakodnevnih pritisaka i živjeli bismo život dublje i bogatije. Davanje je važno. Jako važno. Ali isto tako je i primanje važno. Nitko od nas nije samo-dostatan. Trebamo biti otvoreni drugima koji nas mogu obogatiti, učiniti nam život ljepšim.

Ovaj svijet će biti topliji, ispunjeniji smislom i nadom

Došašće je vrijeme koje nas, svake godine iznova, želi dovesti do Božića, uvesti nas u njegovu tajnu. Ono nas podsjeća na sve ono djetinje u nama, na našu čežnju za svijetom u kojem će biti jednostavnije živjeti, za svijetom koji nas neće ugrožavati nego će nam biti sklon. No došašće nas ne želi odvesti u […]

SLUŠANJE
Kako mudro odgovoriti, a ne reagirati!

Slušati da bismo razumjeli, radije nego slušati kako bismo odgovorili.

“Najprije Kraljevstvo Božje”, govori moj Spasitelj.
“Najprije posao”, kaže moj stric.
“Najprije obitelj”, govori tetka.

Lothar Zenetti: Na njegovom tragu

Što trebamo slušati, reci nam, što?
Toliko šumova, koji je pravi?
Toliko putokaza, koji je pravi?
Toliko govora, a samo jedna riječ je istina.
Kamo trebamo ići, reci kamo?
Toliko termina, koji je pravi?
Toliko parola, koja je ispravna?
Toliko ulica, koji put je ispravan?
Zašto moramo živjeti, reci zašto?
Toliko misli, koja je prava?
Toliko programa, koji je pravi?
Toliko pitanja, a samo ljubav vrijedi!
Lothar Zenetti: Na njegovom tragu

SLUŠATI ZNAČI BITI SPREMAN zadobiti pomoć izvana, ne biti arogantan…

Najvažniji je sadašnji trenutak i osoba koja je tu, ne jučer i ne sutra, nego sada i ovdje. Slušanje je dimenzija mudrosti. Naučiti slušati znači učiti živjeti. Puno je lakše biti aktivan i raditi samo raditi, a puno je teže zaustaviti se, razmišljati, slušati, analizirati život. Imamo puno informacija danas… Puno toga prolazi kroz nas, a što u stvari uspijemo čuti?

Stariji gospodin godinama je imao problema sa sluhom. Naposljetku je otišao kod liječnika koji mu je složenim zahvatom vratio sluh. Kada je nakon mjesec dana došao na kontrolu, liječnik mu reče: “Sluh vam je gotovo savršen. Vaša je obitelj sigurno zadovoljna zbog toga”.

“Nisam im uopće rekao”, odgovori stariji gospodin.

“Samo sjedim i slušam što pričaju. Već sam tri puta promijenio oporuku!”

Čovjek u gradu čuje cvrčka

Farmer je jednoga dana pošao u grad. I dok je hodao jednom vrlo prometnom ulicom, odjednom se zaustavio i rekao prijatelju koji je bio s njim: “Čujem cvrčka, zrikavca gdje pjeva”.

Prijatelj mu je odgovorio: “Kako možeš čuti cvrčka ovdje u svojoj ovoj buci i vrevi grada?”

Farmer mu je odgovorio: “Zato što su moje uši izoštrene, usklađene prema njegovu zvuku”.

I onda je nastavio slušati taj zvuk cvrčka, slijedio ga je sve do jednog prozora gdje ga je našao… Njegov prijatelj je bio šokiran. Farmer je zatim uzeo nekoliko sitniša, kovanica i bacio ih na cestu… Dok su oni odzvanjali po pločniku, svi prolaznici su zastali.

Mnogi se pitaju što učiniti u domovini. Odgovor je jednostavan

Možda odgovor na stanje u domovini jest u razmišljanju o krugovima kojima pripadamo. Kao što istinu možemo doznati samo na izvoru, tako i sami sebe iskreno možemo razumjeti samo na izvorima iskrenosti. Da, htjeli ili ne, svatko od nas pripada nekom krugu. I svi mislimo da smo dio krugova dobra, krugova ljubavi. Naši krugovi ljubavi […]

Na to je farmer rekao prijatelju: “Vidiš, što mislim. Nijedan od ovih ljudi nisu mogli čuti zvuk cvrčka, ali svi su čuli zvuk kovanica”.

SVI MI ČUJEMO ONO NA ŠTO SMO PRILAGODILI SVOJE UŠI!