Hrvati u Srbiji

Maturanti dobili potrebne informacije o fakultetima u Hrvatskoj

24. veljače 2021. u 9:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Nada Sudarević/HNV

Sastanak s maturantima zainteresiranima za studiranje u Republici Hrvatskoj održan je prošli tjedan, izvijestilo je danas Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Stanford: Veliko priznanje za Hrvata, najcitiranijeg znanstvenika u Srbiji

Skupina istraživača sa Sveučilišta Stanford objavila je rang-listu najboljih svjetskih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima je emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu najbolje rangiran od svojih 48 kolega iz Srbije. Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija: najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi […]

Studenti su dobili informacije o fakultetima u Republici Hrvatskoj, potrebnoj dokumentaciji, rokovima te načinima upisivanja bilo polaganjem državne mature, bilo izravnim upisivanjem preko posebnih upisnih kvota za pripadnike hrvatske nacionalne manjine.

Prisutne je na samom početku pozdravila Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje, dok je sastanak vodila bivša studentica u Republici Hrvatskoj Vedrana Cvijin.

S obzirom na činjenicu da spomenute posebne upisne kvote omogućuju zaobilaženje postupka državne mature i time predstavljaju izravan i lakši način upisivanja fakulteta, Nataša Stipančević, asistentica u obrazovanju HNV-a, pojasnila je prisutnima proceduru upisa preko posebnih kvota, upozorivši na potrebnu dokumentaciju za dobivanje potvrda Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u čemu svojim posredovanjem sudjeluje HNV.

Društveni i kulturni život vojvođanskih Hrvata izložen brojnim pritiscima i izazovima

Hrvatsko katoličko sveučilište objavilo je Zbornik radova Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi u prosincu 2020. Ovaj Zbornik, opsega 400 stranica, nastao je kao rezultat rada autora, sudionika istoimenog znanstveno-stručnog skupa te autora koji su svoje tekstove poslali naknadno na molbu uredništva, objavio je Hrvatsko katoličko sveučilište. U organizaciji dijela skupa koji […]

“Posebne upisne kvote postoje na većini fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Vukovaru, Virovitici kao i na osječkom sveučilištu. Namijenjene su Hrvatima izvan Republike Hrvatske i olakšavaju upis na pojedine fakultete. Međutim, važno je buduće studente upozoriti kako broj zajamčenih posebnih kvota nije jednak na svim mjestima. Drugo, njihov je raspored podložan promjenama iz godine u godinu, iako je praksa pokazala kako se one ne mijenjaju značajno, a konačan pregled posebnih kvota ove godine bit će objavljen u svibnju. To znači kako je sigurnije planirati polaganje državne mature, iako kod nekih fakulteta možemo pouzdano pretpostaviti da posebne kvote jamče siguran upis. HNV je uputio dopis i zamolbu pojedinim sveučilištima da se posebne kvote dopune u akademskoj 2021./22. godini, tako da očekujemo zadržavanje postojećih i otvaranje novih posebnih kvota”, rekla je Stipančević.

Osim zajedničkih sastanaka za dobivanje informacija o upisima na fakultete, HNV svake godine u okviru Projekta “GPS – Gdje poći sutra” organizira i profesionalna testiranja učenika koji se žele upoznati sa svojim sposobnostima kako bi imali jasniju sliku o vlastitom odabiru željenog zanimanja i studijskih programa.

Hrvati u Srbiji skupili 32 tisuće kuna

Krajem prošle godine Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazali su solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj. Temeljem dogovora ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji, odlučeno je da će se za stradale prikupljati isključivo financijska pomoć i to preko računa Fondacije “Cro-fond”. “Odaziv onih koji su podržali ovu akciju […]

Također, HNV redovito organizira i pripremnu nastavu za polaganje državne mature u Republici Hrvatskoj.