St. Finbarr’s South Church

Misa na hrvatskom jeziku uskoro u Corku

17. rujna 2021. u 10:30

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Misno slavlje na hrvatskom jeziku u Corku (St. Finbarr’s South Church, Dunbar Street) održat će se u četvrtak 30. rujna 2021. godine u 19.30 sati.

Hrvatski svećenik u Dublinu: U posljednjih godinu dana naši ljudi napuštaju Irsku iz meni nepoznatnih razloga

U Dublinu je 2016. godine osnovana prva Hrvatska katolička misija koju vodi vlč. Josip Levaković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, prvi službeni dušobrižnik za Hrvate u ovoj otočnoj zemlji. Za Hrvatsku katoličku mrežu osvrnuo se na život Hrvata u Irskoj i ulozi Crkve u očuvanju hrvatske kulture i identiteta. Vlč. Josip Levaković u Dublin je stigao prije […]

Na svetoj misi toga dana bit će i domaći biskup mons. Fintan Gavin, čijem se prvom pohodu hrvatska zajednica u Corku iskreno raduje.

“Kako je dopušteno da za vrijeme mise crkva bude popunjena s 50 posto svoga kapaciteta, mi zbog toga ovaj puta nećemo raditi nikakve prijave. Isto tako, zbor ne smije biti na okupu (samo orguljaš i jedan ili dva pjevača), ministranti neće ministrirati”, napisao je vlč. Josip Levaković, voditelj HKM-a Dublin.

Iz misije mole sve vjernike da poštuju mjere koje su propisane za crkvene prostore (socijalna distanca, dezinfekcija ruku, nošenje maski).

Za đakona irske biskupije zaređen vlč. Antun Pašalić

Na blagdan Male Gospe u katedrali sv. Petra i Pavla u Ennisu za đakona irske biskupije Killaloe zaređen je vlč. Antun Pašalić. Zareditelj je bio domaći biskup mons. Fintan Monahan. Na ređenju su, uz obitelj ređenikova brata iz Roscreae, bili prisutni i Davor Vidiš, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj i Josip Levaković, voditelj HKM-a Dublin, […]

Sveta pričest primat će se isključivo na ruke (koje su oslobođene od rukavica i bilo kakvih drugih predmeta). I dalje nakon mise nije dopušteno zadržavanje u crkvi.

“Lijepo vas molim da svima to prenesete. Nije nam u cilju na ulazu nikome stvarati neugodnosti, jer nekako još uvijek vjerujem kako je ovakva napomena dovoljna. Ne zaboravimo – u ovoj župi smo gosti. Nismo domaćini i ne možemo krojiti neka svoja pravila. I želimo nastaviti slaviti svete mise – u miru. Ako ikada, mir nam je sada potreban. A prvenstveno o nama ovisi hoćemo li ga imati i zadržati u srcu”, dodao je vlč. Levaković.

Hrvatska katolička misija Dublin odabrala tri obitelji: Svatko neka dade kako je srcem odlučio

Voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin zahvalio se svojim vjernicima na prikupljanju novčane pomoći za obitelji stradale u potresu na Banovini i najavio sljedeće korake. “S. Smilja Čirko uputila nas je na adrese triju obitelji iz Petrinje: obitelj Herceg, obitelj Marković i obitelj Fran. Prvi put smo ih kontaktirali prije tjedan dana te smo iz prve […]

U petak će u Cork doći samo jedan svećenik. Svetoj ispovijedi moći će se pristupiti u crkvi (ne kao do sada – u dvorani) od 18.30 sati pa do 19.20 sati – i nakon mise.