piše: fra Ivica Perić

Molba franjevca iz Zambije: Narod je ovdje žedan i gladan! Evo kako nam možete pomoći…

29. ožujka 2024. u 8:35

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: bosnasrebrena.ba

Draga braćo, sve vas pozdravljam iz sunčane, sušne i tople Zambije! Mnogi već znaju, ali svejedno ću ponoviti, da sam u ljeto 2022. godine iz moje dugogodišnje misije u selu Kivumu u Ruandi preselio u novu župu, u selo Mwakapandula u Zambiji gdje sam morao ponovno početi sve od nule.

Hrvatski misionar u Zambiji gradi crkvu, radi na opismenjavanju, a uskoro pokreće i školu šivanja

Nakon samostana, dvorane u kojoj je vrtić te niza infrastrukturnih projekata, misionari u Zambiji, među kojima je i fra Ivica Perić, grade crkvu, rade na opismenjavanju, a uskoro kreće i škola šivanja. Misionari u Africi rade punom parom u misiji pomoći stanovništvu afričkih zemalja kojima uz obrok dnevno, žele dati priliku školovati se i živjeti […]

Dočekala me jedna mala kućica, bez struje i vode, na 56 hektara prazne zemlje.

Zahvaljujući donacijama koje su stizale uglavnom od hrvatskog naroda preko naše Humanitarne udruge Srce za Afriku, zatim od braće iz provincije preko misnih intencija, donacija iz župa koje sam posjetio tijekom svojih boravaka u BiH i Hrvatskoj, te od provincijala fra Zdravka Dadića koji mi je došao u posjet, već se jako puno toga napravilo.

Do sad smo u Mwakapanduli, u nepune dvije godine, doveli struju, uspjeli napraviti višenamjensku salu u kojoj smo pokrenuli vrtić te školu krojenja i šivanja za žene iz sela. Izgradili smo i samostan kako bismo mogli dovesti još fratara koji bi pomogli u radu, a u tijeku je i izgradnja crkve.

Kada završimo izgradnju crkve, u planu nam je izgradnja školskog centra, kao u Ruandi, jer seoska škola koju imaju u Mwakapanduli je takva da djeca sjede na prašnjavom podu, ili na cigli, ili na gumi od automobila, a nekoliko uzrasta ide u isti razred. Planiramo izgraditi sve – od vrtića do srednje škole, školske domove za učenike iz udaljenijih mjesta, sportska igrališta, kuhinju i blagovaonicu, smještaj za učitelje. Također, u planu nam je i izgradnja ambulante.

Buduću da narod ovdje uglavnom preživljava od poljoprivrede, nabavili smo mlinove za žitarice i stroj za izradu ulja kako bismo im pomogli u preradi. No, iako su mlinovi stigli i spremni su za upotrebu, oni i dalje stoje netaknuti. Nažalost. Pogodila nas je velika suša i velika većina usjeva je stradala. Narod je žedan i gladan.

Fra Ivica Perić napravio čudo u Africi: To je pokazatelj svima kako se upornošću i ljubavlju sve može ostvariti

Fra Zdravko Dadić, ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene posjetio je novu misiju u Zambiji. Nakon što su boravili u Ruandi u Centru Otac Vjeko, gdje su sudjelovali u programu obilježavanja 25. godišnjice od ubojstva fra Vjeke Ćurića, fra Ivica Perić i njegovi gosti iz domovine otišli su put Zambije. Tako su u […]

Ove kišne sezone palo je izuzetno malo kiše, tako da vode nema, a krenule su i redukcije struje koje nema od 8 ujutro do 17 poslijepodne.

Predsjednik Zambije u svome govoru nedavno je rekao da je ova godina „katastrofalna“ za državu i narod, zbog usjeva koji su se osušili.

Zato vam se javljam i s jednom velikom molbom za izvanrednu pomoć… Bilo bismo vam više nego zahvalni ako nam možete pomoći da pokušamo barem malo ublažiti posljedice ove suše te omogućiti ljudima barem nešto hrane.

U planu nam je nabavka kukuruznog brašna koje bismo podijelili mještanima, a od kojega oni ovdje prave palentu i to im je i inače svakodnevna hrana. Kako biste dobili uvid u cijene, jedna vreća kukuruznog brašna od 25 kg košta 12 eura.

Također, želimo instalirati jednu pumpu za vodu u selu kako bi narod mogao doći barem do vode za piće. Jedna pumpa koštala bi nas oko 3500 eura.

Svi iz BiH koji nam žele i mogu pomoći, donaciju nam mogu uplatiti na naš račun u ASAbank: 1340011130054150

U poziv na broj piše se datum uplate bez točki i zareza.

Primatelj je Srce za Afriku, Školska 2, Orašje, a u opis plaćanja samo treba navesti ‘DONACIJA’ (pumpa) ili DONACIJA (hrana)

Svi iz Hrvatske i Europe koji nam žele pomoći, donaciju nam mogu uplatiti naš IBAN u Addiko Bank: HR77 2500 0091 1013 6645 3

Oni koji uplaćuju iz inozemstva, trebaju još upisati i SWIFT adresu / BIC: HAABHR22.

Poziv na broj ne treba, odnosno u tom slučaju u model se piše samo broj 99. Ako vam tako ne prolazi, u model pišete 00, a u poziv na broj datum uplate bez točki i zareza.

‘U Zambiji se osjećam kao kod kuće jer me vraća u djetinjstvo koje sam proveo u BiH’

Povodom Svjetskog dana misija, Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj objavila su kako je pretposljednja nedjelja u listopadu prigoda da se uvijek iznova prisjetimo da smo kao kršćani svi pozvani biti misionari i svjedoci Božje spasenjske ljubavi prema svakomu čovjeku. „Dok naši misionari idu u misije ad gentes, među narode koji još nisu čuli Božju […]

Primatelj je Humanitarna udruga Srce za Afriku, Kralja Zvonimira 15, Osijek, a u opis plaćanja samo treba navesti ‘DONACIJA’ (pumpa) ili DONACIJA (hrana)

Unaprijed zahvalan!

fra Ivica Perić