München

Najstarija hrvatska inozemna katolička misija započela pripreme za svoj 75. rođendan

12. travnja 2023. u 9:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Svetkovina Uskrsa u prigodi 75. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke župe München svečano je proslavljena u nedjelju u toj najstarijoj i najmnogoljudnijoj hrvatskoj inozemnoj katoličkoj župi Europe.

U Münchenu preminuo hrvatski svećenik

Vlč. Petar Ljubičić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, preminuo je 5. travnja u bolnici u Münchenu u 72. godini života. Rođen je 4. svibnja 1951. u Busovači. Osnovnu školu pohađao je u mjestu Kaćuni kod Busovače, srednju u Subotici, a teologiju u Sarajevu. Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je na Petrovo 1977. Nakon što je bio kapelan […]

Na Uskrs je proslavljeno devet misa na hrvatskom jeziku u Münchenu i okolici. Središnje misno slavlje u crkvi St. Michael predvodio je župnik fra Petar Klapež uz asistenciju đakona Ivice Viskovića. Pjevanje je animirao crkveni zbor pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

„Draga braćo i sestre, Uskrs je najveći događaj naše vjere. Potrebna nam je milost da otajstvo Uskrsa duboko proživimo, da se i u našim dušama razlije ona radost kojom su se obradovali učenici kada su ga vidjeli uskrsnulog. Isus im je tada uputio uskrsni pozdrav kao navještaj jedinstvenoga dara za kojim i mi tako čeznemo: ‘Mir vama!’ I mi poput učenika tražimo da nam On podari taj mir i smiri naša nemirna srca, da smiri ljude i zaraćene narode oko nas. I nama je potrebna sigurnost kojom je ispunio svoje učenike i žene pokraj groba kada im je rekao: ‘Ne bojte se!’ Isus je uskrsnuo od mrtvih i tako pobijedio grijeh i smrt, strah i nesigurnost“, istaknuo je, između ostaloga, fra Petar u propovijedi, dodavši kako Hrvatska katolička župa München ove godine slavi 75. obljetnicu postojanja…

Hrvati iz Münchena hodočastili u Padovu: Vratite se, bit ćemo prijatelji

Hrvatska katolička župa München organizirala je sredinom srpnja hodočašće svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću i sv. Anti u Padovu. Vjernici, njih 150, na put su krenuli s dva velika autobusa, a bili su predvođeni župnikom fra Petrom Klapežom. U Padovu, grad s nešto više od 200 tisuća stanovnika, stigli su 8. srpnja u ranim jutarnjim satima… […]

„Taj veliki jubilej proslavit ćemo svečanom akademijom u Herkulessaal der Residenz 17. lipnja s početkom u 18.30 sati. Sljedećeg dana u 11 sati bit će svečana procesija s likom Gospe Velikog Hrvatskog Zavjeta od crkve sv. Pavla do crkve St. Michael, a odmah nakon procesije u 12.30 sati u crkvi St. Michael misno slavlje predslavit će zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Te nedjelje neće biti drugih misa za Hrvate u Münchenu. Hrvatska katolička župa München najstarija je hrvatska inozemna katolička misija, danas župa, u cijeloj Europi, čime se može reći da su sve današnje hrvatske katoličke misije, župe i zajednice u Njemačkoj rođene upravo od nje“, naglasio je fra Petar Klapež.

Hrvatska katolička župa München

Proslavi Uskrsa prethodila je četrdesetodnevna vjernička priprava u korizmenom vremenu. Ta se priprava nastavila blagdanom Cvjetnice te kroz obrede Svetoga trodnevlja. Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak započeli su Sveto vazmeno trodnevlje u crkvi St. Paul na Theresienwiese. Misno slavlje predvodio je župnik HKŽ-a München fra Petar Klapež. Suslavili su fra Jozo Župić, fra Edvard Sokol, fra Ivan Vuletić i fra Slaven Čeko.

Obrede Velikog petka predmolili su u crkvi St. Paul, St. Gabriel i u crkvi Maria Schutz u Pasingu, a uskrsno bdjenje na Veliku subotu u spomenutim crkvama te u crkvi P. Rupert Mayer u Poingu. Nakon svih misa na Veliku subotu bio je i blagoslov uskrsnog jela.

Veličanstveni duhovni koncert Alana Hržice u Münchenu: Svi smo te večeri osjećali posebnu radost i zajedništvo

U prošlu subotu u monumentalnoj crkvi sv. Pavla u Münchenu održan je duhovni koncert koji je predvodio Alan Hržica sa svojim slavljeničkim timom. Više od tisuću Hrvata prisustvovalo je dvosatnoj večeri slavljenja. Pod vodstvom Duha Svetoga zajedničkim snagama sa svojim sinovima, koji su prvi put uz njega nastupili, Hržica je donio Krista u srca prisutnih […]

Kroz tri večeri Vazmenog trodnevlja pjevanje su za vrijeme obreda animirali članovi crkvenih zborova predvođeni voditeljicama s. Viktorijom Vukančić, Anamarijom Andrijević i s. Nikolinom Bilić. Na Križnom putu naroda, na Veliki petak, koji je započeo u crkvi St. Michael, Hrvati su predmolili četvrtu postaju križnog puta, izvijestili su iz HKŽ-a München.