don Marko Pavletić

Napustio nas je voljeni svećenik među Hrvatima u Njemačkoj, čijeg su oca komunisti 1945. odveli od kuće

1. veljače 2022. u 13:37

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Salezijanac svećenik don Marko Pavletić preminuo je u nedjelju u Zagrebu, u 82. godini života, 65. godini redovništva i 54. godini svećeništva.

Preminuo dugogodišnji dušobrižnik HKM-a Linz

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Zlatko (Ivan) Papac umro je u 89. godini života, 67. redovništva i 58. svećeništva u četvrtak navečer, nakon što je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačen u Opću bolnicu u Varaždinu gdje je bio podvrgnut hitnoj operaciji, javlja IKA. Fra Zlatko je rođen 29. travnja 1933. u […]

Don Marko Pavletić rođen je 7. prosinca 1940. u Zagrebu od oca Ivana i majke Dragice r. Preglaj. Kršten je 13. prosinca 1940. u crkvi sv. Petra.

Zagrebački pomoćni biskup mons. Josip Lach krizmao ga je 24. svibnja 1953. u zagrebačkoj katedrali. Oca, po zanimanju strojobravara, komunisti su 1945. odveli od kuće i tu mu se gubi svaki trag. Majka Dragica, radnica, nastavila se brinuti za obitelj koja je stanovala u današnjoj ulici Stara Knežija.

Marko je pohađao Narodnu osmogodišnju školu u Horvaćanskoj ulici na Knežiji i uspješno ju završio 26. lipnja 1955. Revni i redoviti ministrant, kao dječak je osjetio Božji poziv. Ujesen 1955. primljen je u Salezijansko sjemenište u Rijeci. U Zadru je završio prvi razred Nadbiskupske klasične gimnazije, a zatim je jednu godinu proveo Rijeci u salezijanskom novicijatu.

Prve redovničke zavjete u Salezijanskoj družbi dao je 16. kolovoza 1957., a zatim se vratio u Zadar, gdje je nastavio gimnazijsko školovanje. Nakon mature otišao je na služenje obaveznog vojnog roka. Bogosloviju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je 29. lipnja 1968. zaređen za svećenika.

Kao svećenik djelovao je u župama Marije Pomoćnice u Splitu, Rijeci i Zagrebu, obavljajući službu kapelana i župnika. U salezijanskoj zajednici bio je kućni ekonom, vikar ravnatelja, ravnatelj i vikar provincijala.

Preminuo svećenik koji je obnašao službe u Australiji i Londonu. Zanimljive su njegove riječi iz oporuke koju je napisao 2019.

Vlč. Vinko Kanižaj, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u nedjelju 31. listopada u KBC-u „Sestre milosrdnice“ u 91. godini života i 65. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Rođen je u Zagrebu 21. siječnja 1931. godine od roditelja Franje i Marije, r. Kožnjak. Nakon školovanja za svećenika je zaređen 6. siječnja 1957. […]

Od 1996. djeluje u Njemačkoj, najprije kao dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Nürnbergu, a zatim prelazi u Bamberg gdje je od 2000. do 2015. voditelj Hrvatske katoličke misije Bamberg.

U prosincu 2015. vratio se u Zagreb na Knežiju u župu Marije Pomoćnice gdje je nastavio pastoralno djelovati do lipnja 2020., kada je otišao u Salezijansku zajednicu za stariju i bolesnu braću na Jarunu u Zagrebu.

Don Marko bio je jednostavan, veseo i neumoran svećenik. Bio je praktičan i intelektualno svestrano obdaren. Kada je trebalo, bio je ne samo ekonom nego i dobavljač, kućni majstor, a zatim nakon nekoliko minuta vjeroučitelj, svirač na harmoniju, dušobrižnik, ispovjednik i svećenik. Nepostojanje ili teška dostupnost glazbenih i pastoralnih tekstova, nota i drugih materijala ponukala ga je da osobno nauči ne samo služiti se računalom, nego i prepisivati, pisati i pripremati notne i druge materijale, koji su bili dragocjeno pomagalo i pastoralnim djelatnicima i vjernicima. Nikada nije zaboravio svoju Knežiju koju je uvijek nosio u srcu, a svugdje gdje je došao bio je na usluzi i na pomoć ljudima s kojima se susretao. Iako je posljednjih godina fizički oslabio, bio je pokretan sve do nekoliko dana pred smrt, piše IKA.

Iznenada preminuo fra Ilija Vrdoljak, voditelj hrvatskih misija u St. Pöltenu, Salzburgu i Beču

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak iznenada je preminuo u subotu 1. siječnja u Franjevačkom samostanu u Rovinju u 73. godini života, 56. godini redovništva i 46. godini svećeništva, izvijestili su iz Provincije. Fra Ilija je rođen 20. ožujka 1949. u Kovačevcima (BiH), od oca Mijata i majke Lucije rođ. […]

Sprovod pokojnog don Marka Pavletića bit će u četvrtak 3. veljače 2022. u 10 sati na zagrebačkom groblju Miroševac, a misa zadušnica služit će se u 11.30 sati u crkvi Marije Pomoćnice na Knežiji.