Općina Netretić

Nisu dopustili da njihova crkva propadne. Hvala od srca obitelji Miketić iz SAD-a

15. prosinca 2020. u 4:14

Potrebno za čitanje: 3 min

Ana Bačić

Vijesti

FOTO: Privatni album

Hrvatska dijaspora iz prekomorskih zemalja već desetljećima svim srcem i svom dušom daje doprinos našoj domovini.

Hrvatska katolička misija Köln proslavila 60. rođendan

Hrvatska katolička misija Köln, koja pokriva područje Bergheima, Bielsteina, Bonna, Leverkusena i Kölna, jučer je proslavila svoj 60. rođendan. Kako piše na misijskim internetskim stranicama, za njih je ovo veliki događaj koji nisu mogli dostojno obilježiti zbog koronavirusa. “Cijela 2020. godina bila je nekako usmjerena prema spomenutoj obljetnici koju smo započeli 10. veljače na blagdan […]

Katoličku vjeru i hrvatski identitet uspjeli su zadržati kroz stoljeća, kako u domovini, tako i u iseljeništvu. Vjera u Boga uvijek im je bila snažan podsjetnik na vlastiti identitet, jezik i običaje koje su donijeli iz rodne Hrvatske.

Karlovački kraj još od 19. stoljeća bio je “dijasporska” regija. Veliki iseljenički val iz sela današnje Karlovačke županije trajao je 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Danas su sela uz granicu sa susjednom Slovenijom prazna, a mnoge iseljeničke obitelji žive u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Privatni album

Nekoć na udaru turskih provala, Župa uzvišenja Sv. Križa Završje u općini Netretić u Karlovačkoj županiji danas je prilično pusta – broji svega 28 stanovnika. Nakon prestanka turske opasnosti, ovaj kraj je bio na udaru različitih vojski i ratova, od Napoleonovih osvajanja do tragedija Prvog i Drugog svjetskog rata.

U općini Netretić u planu je revitalizacija i održivi razvitak cjelokupnog goranskog i prikupskog kraja, sve do Ozlja i Karlovca. Pri tome se nastoje očuvati prirodne vrijednosti i baština u graditeljstvu i umjetnosti. Jedan od primjera kulturne baštine spomenutog kraja je crkva Svetog Nikole u Velikom Modruš Potoku izgrađena u 19. stoljeću.

U okolnim selima postoji tradicija štovanja sv. Nikole koji je cijelog života svjedočio da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavlju činio čuda i zbog nje je proglašen svetim. Ista je takva ljubav dijaspore prema njezinoj rodnoj grudi.

Na napuštenom groblju u Južnoj Africi pronašao imena dvojice Hrvata iz 1884. Istraživanje je otkrilo brojne zanimljivosti

Istraživač Zvonimir Navala, koji je četvrt stoljeća radio u Johannesburgu, nedavno je objavio opsežnu knjigu Croats in the Anglo-Boer War, South Africa 1899-1902. U razgovoru s istraživačem, koji sa suprugom i sinom živi u Kaliforniji, doznajemo niz zanimljivosti vezanih za hrvatsku zajednicu u tom dijelu svijeta, uključujući sudbine našijenca. “Južnoafrička Republika, država na krajnjem jugu […]

Posljednjih godina krov crkve Sv. Nikole bio je u vrlo lošem stanju. To je potaknulo jednu našu obitelj iz Sjedinjenih Američkih Država da se uključi u obnovu.

Radove na krovištu filijalne crkve Svetog Nikole u Velikom Modruš Potoku u cijelosti je financirala obitelj Miketić. Gospodin Boris Miketić, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine, rekao nam je: “Znajući da nas vežu uspomene iz crkve i djetinjstva, te da su naši preci pokopani na groblju pokraj crkve, odlučili smo pomoći u obnovi”.

Privatni album

Miketići žive mahom u New Yorku i na Floridi, a pripadaju prvom i drugom naraštaju hrvatske dijaspore. Donatori za krovište crkve su: Barka i Miho Miketich, Patricia i Robert Miketich, Ina i Josip Miketić, te Boris Miketić.

“Od našeg omiljenog sveca sv. Nikole možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav. Postoje legende da je već kao dijete činio dobra djela, a kako je dolazio iz imućne obitelji, svojim vlastitim bogatstvom pomagao je siromašne i bolesne”, istaknuli su Miketići. Upravo su se za tim primjerom velikoga sveca poveli dobročinitelji iz ove obitelji.

Privatni album

Upravitelj župe vlč. Dragutin Gorišćanec poručio je: “S toplom zahvalnošću blagoslivljam sve članove obitelji Miketić”.