Hrvati u Njemačkoj

Njemački blagdan koji već pola stoljeća poštuje Hrvate

14. ožujka 2023. u 2:18

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hrvati-freiburg.de

Brojni Hrvati proslavili su blagdan sv. Fridolina, zaštitnika grada Bad Säckingena u Baden-Württembergu. Na proslavi tradicionalno sudjeluje naša dijaspora iz Hrvatske katoličke misije Bad Säckingen, ali i okolnih mjesta.

Obitelj Subašić iz Freiburga proslavila 50 godina braka: Mi smo generacija koja se ne razvodi zbog svake sitnice

Ante Subašić i Mara rođ. Pušić u subotu su u Freiburgu proslavili svoj zlatni pir. Tim povodom euharistijsko slavlje u crkvi Braće Klaus predvodio je Michael Wilhelm, a na misi su se okupili članovi obitelji te prijatelji bračnog para Subašić. Mara i Ante vjenčali su se 28. siječnja davne 1973. Prije 50 godina izrekli su […]

Slavlje je započelo u nedjelju zajedničkom svetom misom u prepunoj katedrali svetog Fridolina, koju je predvodio pomoćni biskup iz Freiburga mons. Christian Würtz u koncelebraciji s još 11-ero svećenika, među kojima je bio i vlč. Veselko Župarić, župnik Hrvatske katoličke misije Freiburg.

Tijekom svete mise na ovaj blagdan jedno čitanje već pola stoljeća bude na hrvatskom jeziku, a u nedjelju ga je pročitala Snježana Josipović.

Na proslavi su bili članovi KUD-a „Tomislav“ – Sibinj koji su stigli u trodnevnu posjetu na poziv Župskog vijeća Bad Säckingena. Slavlje je nastavljeno u dvorani crkve Svetog Križa u Bad Säckingenu, a među gostima su bili i članovi HKUD-a „Croatia“ – Basel. Za dobru zabavu i ples pobrinuo se Tamburaški sastav Indigo.

Učenica 7. razreda iz Freiburga sudjelovala na natječaju Bogatstvo različitosti

Učenica Matea Tolić pohađa 7. razred redovne njemačke škole Droste Hülshoff Gymnasium Freiburg. Također, pohađa i nastavu hrvatskoga jezika i kulture u Freiburgu. Rođena je u Njemačkoj, ali posebne veze s Hrvatskom ima preko svojih roditelja i obitelji. Rado crta i ima izražene sklonosti prema likovnom izražavanju, javljaju Hrvati iz Freiburga. Odlučila je sudjelovati na […]

Hrvati iz Freiburga javljaju i kako je zbog loših vremenskih uvjeta otkazana tradicionalna procesija Bad Säckingenom.