Do 31. ožujka 2021.

Novi specijalistički studij namijenjen hrvatskom kao inom jeziku

17. veljače 2021. u 10:23

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisao je Natječaj za upis polaznika na poslijediplomski specijalistički studij “Obrazovni pristup hrvatskom kao inom jeziku u radnom odgoju i obveznom obrazovanju”, za koji se prijave zaprimaju do 31. ožujka 2021. godine.

Za posebne potrebe i projekte na raspolaganju 2,5 milijuna kuna

Objavljen je 1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu. “U cilju promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, očuvanja i jačanja nacionalnog identiteta, zaštite prava i interesa hrvatskih zajednica, očuvanja hrvatskog jezika, kulturnog […]

Poslijediplomski specijalistički studij može upisati:

  • osoba koja je završila integrirani preddiplomski i diplomski učiteljski studij iz područja primarnog obrazovanja
  • osoba koja je završila diplomski sveučilišni studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje
    osoba koja je završila sveučilišne diplomske studije nastavničkih usmjerenja iz drugih područja znanosti (uz polaganje razlikovnih ispita)
  • osoba koja je završila diplomski studij na nastavničkom fakultetu prema ranijim programima koji je izjednačen s akademskim zvanjima stečenim prema novom studijskom programu
  • osoba koja je u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ima odgovarajuću razinu obrazovanja za nastavnika hrvatskoga jezika
  • osoba koja u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te prema važećim pravilnicima može predavati u hrvatskoj nastavi u inozemstvu.

Pristupnici koji nisu završili diplomske studije iz polja obrazovnih znanosti mogu se upisati na poslijediplomski specijalistički studij uz uvjet prethodnog polaganja razlikovnih ispita.

Povjerenstvo za upis usporedit će studijske programe pristupnika i donijeti odluku o sadržaju, broju i načinu polaganja razlikovnih ispita za svakog pristupnika pojedinačno.

Ovo je prvi takav program u Republici Hrvatskoj…

“Smatramo kako je riječ o hvalevrijednom programu Učiteljskog fakulteta koji ide ukorak s potrebama vremena i hrvatskih zajednica u svijetu. Dodatno usavršavanje iznimno je važno svima, pa tako i učiteljima koji rade u hrvatskim zajednicama diljem svijeta s djecom kojima je hrvatski jezik najčešće nasljedni jezik. Središnji državni ured iskazuje zadovoljstvo zbog pokretanja ovoga poslijediplomskog specijalističkog studija”, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva

Dana 12. veljače 1951. osnovana je Matica iseljenika Hrvatske. Točno sedam desetljeća poslije pokrenut je Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva – projekt kojim će ova institucija predstaviti dio digitalizirane baštine prikupljene tijekom svog djelovanja. Predstavljanje je upriličeno u zgradi Hrvatske matice iseljenika pred kamerama HRT-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, a predstavljači su bili zamjenik ravnatelja dr. […]

Sve dodatne informacije o studiju dostupne su na mrežnim stranicama Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu…