Zlatni pir

Obitelj Bošnjak nakon 45 godina života u Njemačkoj: San je ostvaren, ali platili smo veliku cijenu!

20. veljače 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hrvati-freiburg.de

Šezdeset godina braka u Freiburgu ovih dana su proslavili Berislava i Božo Bošnjak. Bračni par je svoju djecu, unučad, prijatelje i rođake okupio u prostorijama Hrvatske katoličke misije Freiburg gdje je svečano misno slavlje predvodio velečasni Veselko Župarić, javljaju Hrvati iz Freiburga.

Predivna hrvatska priča iz Freiburga! Zdravka i Mate Roso proslavili zlatni pir pa otkrili na što su najponosniji

Svoj zlatni pir u petak su u Freiburgu proslavili Zdravka i Mate Roso. Tim povodom euharistijsko slavlje u crkvi Srca Isusova predvodio je vlč. Veselko Župarić, voditelj Hrvatske katoličke misije Freiburg, a na misi su se okupili članovi obitelji i prijatelji slavljenika, objavili su Hrvati Freiburg na svom Facebooku. Zdravka i Mate vjenčali su se […]

Berislava (rođ. Zovko) rođena je 9. ožujka 1946. u selu Uzarići, a Božo 4. kolovoza 1939. u mjestu Provo u općini Široki Brijeg. Vjenčali su se 10. veljače 1963. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu.

Berislava i Božo upoznali su se dok su još bili djeca. Rano su spoznali što je to težak hercegovački život, pogotovo u onim vremenima u kojima su živjeli. Ali taj težak život spojio ih je te su se oni uzajamno poštivali, imali jaku vjeru, ljubav i Božji blagoslov.

U braku su dobili troje djece. Mario (1963.), Senka (1966.) i Stojan (1976.) podarili su im osmero unučadi (Katarinu, Ivonu, Emiliju, Marinu, Tomislava, Milu, Kristiana i Davida Božu), a doživjeli su i rođenje praunučadi (Ante, Karla i Ivana).

“Težak život natjerao nas je da odemo iz Hercegovine trbuhom za kruhom u Njemačku. Kao zalog svom rodnom Širokom Brijegu, uz veliku tugu i bol i sa željom u srcu da se što prije vratimo, ostavili smo teška srca svoje dvoje djece. Mislili smo da ćemo se tako prije vratiti. No, nikad ne bude onako kako čovjek planira”, otkrio je Božo, koji je u Heilbronn došao 1965. godine, a u domovini je ostavio suprugu i dijete.

Trostruka radost za Hrvate u Freiburgu: Ono najbitnije je vidljivo srcu

Ove godine Hrvatska katolička misija Freiburg – Bad Säckingen doživjela je trostruku radost jer je tridesetero djece podijeljeno u tri skupine primilo Prvu svetu pričest. Budući da je zbog pandemije koronavirusa događaj već bio odgođen, nesuđeni prošlogodišnji prvopričesnici sakramentu su pristupili prvi u 2021. Veliko slavlje svečano su zaključili slavljenici iz Rheinfeldena, gdje dugo nije […]

Nakon rođenja drugog djeteta Berislava dolazi u Njemačku svome suprugu i u Heilbronnu nastoje oboje raditi kako bi se što prije vratili djeci, koju su ostavili na čuvanje svojim roditeljima.

U Njemačkoj se rodilo i treće dijete. Kako bi češće viđali svoju djecu, obitelj Bošnjak 1974. godine odlučuje izgraditi kuću u Zagrebu i preseliti mališane u glavni grad Hrvatske kako bi imali bolje uvjete za školovanje.

“Htjeli smo da nam budu bliže, da ih možemo češće posjećivati. Ostaviti djecu i otići raditi u tuđinu bilo je najteže razdoblje našeg života”, priznala je Berislava.

Kako su godine prolazile, a oni shvatili da se ipak neće tako brzo vratiti, doveli su djecu u Freiburg…

“Najljepši trenuci počeli su 1987. godine kada smo se svi okupili i u Freiburgu zasnovali zajednički život. Vrijeme je odmicalo u tuđini, djeca su odrasla, imaju svoje obitelji”, naglasila je junakinja naše priče.

Učenici hrvatske nastave iz Freiburga uspješni na ispitu

Učenici hrvatske nastave iz Freiburga Lorena Mandir (6. razred), Matteo Golčić (8. razred), Antonela Maras (9. razred) i Nikolina Majić (11. razred), uspješno su u ovoj školskoj godini položili ispit iz hrvatskoga jezika – A2 razine. Ispit je održan u Wentzinger-Realschule Freiburg, a proveden je u organizaciji Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Generalnog […]

Nekoliko godina u tuđini, puno odricanja i stvaranja, pretvorilo se u nekoliko desetljeća. Nakon 45 godina tuđine odlučili su se vratiti na svoje radno ognjište…

“Vrijeme prolazi, roditelja, braće i dosta prijatelja više nema. San ostvaren, ali smo platili veliku cijenu jer smo bili odvojeni od naših najmilijih”, naglasila je Berislava.

Supružnici su od 2002. godine u mirovini i žive u Širokom Brijegu, ali često posjećuju svoju djecu i unučad.

Srebrni pir proslavili su u Freiburgu, a zlatni u Širokom Brijegu uz mnogobrojnu rodbinu i prijatelje. Ali svoj dijamantni pir, 60 godina braka, odlučili su proslaviti u zemlji kojoj su dali najviše godina svog života. Iz Hercegovine su tako na nekoliko dana došli u Freiburg kako bi sa svojom obitelji i prijateljima proslavili taj veliki jubilej.

Mary i Ivan Lukšić iz Hamiltona proslavili zlatni pir

Godine Gospodnje 1971., trideset i prvog srpnja, sakrament ženidbe u župnoj crkvi Svetoga Križa u Hamiltonu sklopili su Mary i Ivan Lukšić. “Od srca čestitamo 50. godišnjicu braka našim dragim župljanima. Želimo im obilje radosti, zdravlja i Božjeg blagoslova”, poručuju iz hrvatske župe. “Mama i tata, sretan vam zlatni pir. Čestitamo na zlatnoj obljetnici. Hvala […]

“Nadamo se kako ćemo imati još dosta godina braka, treba nam samo zdravlja i bistar um, sve ostalo će biti dobro”, zaključili su supružnici, pišu Hrvati iz Freiburga.