Majur

Obitelji s područja Balatona nude smještaj stradalima od potresa

30. siječnja 2021. u 19:31

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Devet kombija humanitarne pomoći u subotu su na Banovinu dovezli gradiščanski Hrvati s područja Balatona, iz hrvatskih samouprava Narde i Hrvatske Šice.

Vjernici iz Subotice skupili 40 tisuća eura. Evo kako im se biskup zahvalio

Subotički biskup Slavko Večerin uputio je svećenicima, redovništvu i vjernicima svoje biskupije zahvalu za prikupljenu materijalnu pomoć namijenjenju stanovnicima potresom pogođenih krajeva u Hrvatskoj. “Svojim okružnim pismom od 30. prosinca uputio sam vam poziv da u nedjelju 10. siječnja 2021. molitvom i novčanim prilogom priteknete u pomoć teško stradalima u nedavnom potresu u Petrinji, Glini, […]

“Ovu pomoć skupili su ljudi čiji su preci u 16. stoljeću pred najezdom Osmanlija napustili svoja ognjišta i našli novi dom u novoj domovini, odnosno današnjoj Mađarskoj. Dakle, nisu sakupljane dragocjene stvari, nego jednostavne, sada najpotrebnije potrepštine, ono što su mogli”, rekao je Hende Csaba Károly, dopredsjednik mađarskog parlamenta.

U mađarskom izaslanstvu bio je i parlamentarni zastupnik Fenyesi Zoltán Mihály koji je najavio spremnost obitelji s područja Balatona da na neko vrijeme prihvate obitelji iz Hrvatske kako bi barem nakratko zaboravile na nedaće od potresa.

Zanimljivo je kako je već tijekom prvog posjeta Majuru u humanitarnoj pomoći bio i trajni kruh ispečen u jednoj mađarskoj pekari. Nakon pohvala, mađarski su Hrvati ovaj put dovezli i 200 kilograma trajnog kruha, ispečenog posebno za ovu prigodu.

HKM Göteborg: Prikupljeno 188 tisuća kuna

Mladen Vuk, rektor Hrvatske katoličke misije bl. Alojzije Stepinac Göteborg zahvalio je svima na lijepom odazivu i pomoći za potrebe Hrvatskog Caritasa za koji je do sada na račun Caritasa HKM Göteborg prikupljeno 252.142 kruna. “Tim sredstvima pomogli smo u nabavci tri stambena modula koji će ovih dana biti instalirani na mjesta pogođena potresom; (1 […]

Izaslanstvo gradiščanskih Hrvata, u kojem su još bili: dr. Kos Attila, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj, Krisztina Glavanics, načelnica općine Narda i čelnici općine Hrvatske Šice, najprije su posjetili obitelj Kostrić koja živi u kamp kućici te joj osobno predali donaciju.