Chicago

Od Drugog svjetskog rata pripremaju bakalar večeru kako bi pomogli svojim selima u domovini

3. ožujka 2024. u 9:30

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

U Hrvatskoj župi svetog Jeronima u Chicagu od 1946. održava se tradicionalna Riblja bakalar večera u organizaciji Kluba Poljica koji se okuplja pri ovoj hrvatskoj crkvi.

Pogledajte kako je proslavljeno Stepinčevo u Chicagu

U Hrvatskoj župi svetog Jeronima u Chicago u nedjelju je proslavljeno Stepinčevo, godišnji spomen na blaženoga kardinala Stepinca. Svetu misu predstavio je don Josip Tadić, župnik iz Goražda i graditelj svetišta Drinskih mučenica. Don Josip je lijepo propovijedao, povezavši mučeničku smrt kardinala Stepinca i smrt blaženica sa Drine. U koncelebraciji je bio domaći župnik fra […]

Svake godine, prve subote u ožujku, prikladno korizmeno vremenu, okupe se tako naraštaji hrvatskih iseljenika iz Chicaga. Ovogodišnja večera okupila je više od 250-ero uzvanika i gostiju.

Dijaspora.hr

Večer je započela pozdravom Matta Vulića, predsjednika Kluba Poljica, a zatim je sve okupljene pozdravio župnik fra Antonio Musa koji je predmolio molitvu za pokojne članove te blagoslovio večeru. Program je završen intonacijom hrvatske i američke himne, a zatim je uslijedila gozba.

Proslavu svetog Vlaha u Chicagu predvodio mons. Želimir Puljić

U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu u subotu je održana 13. Festa svetoga Vlaha. Organizaciju ovog prestižnog događaja potpisuje Klub Dubrovnik. Svečanu svetu misu u čast ovoga velikog i drevnog sveca predslavio je nekadašnji dubrovački biskup, a sada zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić koji ovih dana boravi u posjeti hrvatskim franjevcima u […]

Ova tradicionalna korizmena bakalar večera započela je nakon Drugog svjetskog rata kada su hrvatski iseljenici iz omiškoga kraja željeli podržati svoja ratom opustošena sela. Od tada se ova večera održava kao humanitarni događaj koji za cilj ima pomaganje crkvi u Poljičkoj republici, ali i hrvatskih crkvi u Chicagu. Ovo je još jedan dokaz kako srce naših iseljenika u svim naraštajima kuca za domovinu.

Dijaspora.hr