San Marino

Od skromne hrvatske obitelji iz Toronta do apostolskog nuncija. Evo tko je mons. Petar Antun Rajič

12. ožujka 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: sveti-jeronim.org

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u ponedjeljak da je papa Franjo imenovao mons. Petra Antuna Rajiča apostolskim nuncijem u Talijanskoj Republici i Republici San Marinu.

U hrvatskoj crkvi u Rimu održan zanimljiv korizmeni koncert

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u subotu je održan korizmeni koncert pod nazivom „Križu Svetom“ Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin iz istoimenog mjesta. Koncert je osmislio i njime dirigirao 27-godišnji Dominik Padarić, voditelj zbora i predsjednik Udruge, inače student Kraljevne glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ulogu moderatora preuzela je Anđelka Klemenčić. Idejno, […]

Mons. Petar Antun Rajič rođen je hrvatskoj obitelji u Torontu 1959. godine, od oca Liberana i Dominike rođ. Mustapić. Za prezbitera je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla 1987. godine, na naslov Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Nakon što je dvije godine (1987. – 1989.) djelovao kao župni vikar u Torontu, otišao je u Rim gdje je (1989. – 1991.) boravio u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. U Rimu je pohađao Papinsku akademiju za spremanje diplomata. Na Papinskom lateranskom sveučilištu stekao je doktorat iz područja kanonskog prava 1993. godine. Iste godine stupio je u diplomatsku službu Svete Stolice.

Osim engleskoga i hrvatskoga mons. Rajič govori francuski, talijanski, španjolski jezik.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila Stepinčevo

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, hrvatska rimska zajednica u subotu je proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio kard. Luis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Dikasterija za evangelizaciju, koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Također koncelebriralo […]

Obnašao je službu tajnika u papinskim predstavništvima u Iranu (1993. – 1996.) te Litvi, Estoniji i Latviji (1996. – 1998.). Također je bio tajnik zamjenika Državnoga tajnika Svete Stolice mons. Giovannija Battiste Rea. Od 2003. je kao komornik ili dvorski prelat u Prefekturi Papinskoga doma sudjelovao u organizaciji općih i privatnih audijencija Svetog Oca.

Papa Benedikt XVI. ga je 2. prosinca 2009. imenovao naslovnim nadbiskupom Sarsenteruma i apostolskim nuncijem u Državi Kuvajtu, Kraljevini Bahreinu i Državi Kataru te istodobno apostolskim predstavnikom na Arapskom poluotoku.

Za biskupa ga je 23. siječnja 2010. u mostarskoj katedrali Majke Crkve i Kraljice svijeta zaredio tadašnji državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Duhovne vježbe svećenika Zavoda sv. Jeronima

Od 22. do 25. veljače 2024. svećenici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom te mons. Hrvojem Škrlecom iz Državnog Tajništva Svete Stolice, sudjelovali su na godišnjim duhovnim vježbama u svetištu sv. Gabrijela od Gospe Žalosne kod redovnika pasionista u mjestu Isola del Gran Sasso. Ovogodišnje duhovne vježbe […]

Papa Franjo ga je 27. ožujka 2010. imenovao apostolskim nuncijem u Republici Jemenu te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dana 15. lipnja 2015. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Republici Angoli i Demokratskoj Republici Svetom Tomi i Prinsipeu. Do imenovanja nuncijem u Italiji i San Marinu je od 15. lipnja 2019. bio apostolski nuncij u Republici Litvi, a 6. kolovoza i nuncijem u Republici Estoniji i Republici Latviji.