fra Nikica Zlatunić

Odlazak slavuja kojeg nikada neće zaboraviti Hrvati iz Australije

17. travnja 2024. u 20:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Franjevačka provincija Svetoga Križa - Bosna Srebrena

Fra Nikica Zlatunić preminuo je u ponedjeljak u Bučićima u 70. godini života, objavila je Franjevačka provincija Svetoga Križa – Bosna Srebrena.

U Münchenu preminuo hrvatski svećenik

Vlč. Petar Ljubičić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, preminuo je 5. travnja u bolnici u Münchenu u 72. godini života. Rođen je 4. svibnja 1951. u Busovači. Osnovnu školu pohađao je u mjestu Kaćuni kod Busovače, srednju u Subotici, a teologiju u Sarajevu. Za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je na Petrovo 1977. Nakon što je bio kapelan […]

Fra Nikica Zlatunić rođen je 14. siječnja 1955. u mjestu Dolac na Lašvi od oca Stipe i majke Marije r. Dilber. Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1970. – 1974.), a zatim teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1975. – 1982.).

Franjevački habit fra Nikica je obukao 15. srpnja 1974. u Visokom. Prve redovničke zavjete dao je 13. srpnja 1975. u Visokom, a svečane redovničke zavjete položio je u ruke provincijala fra Alojzija Ištuka 25. travnja 1981. godine. Red đakonata primio je 5. srpnja 1981. u Sarajevu, a za svećenika je zaređen 19. ožujka 1982. po rukama vrhbosanskog nadbiskupa Marka Jozinovića.

Nakon svećeničkog ređenja fra Nikica je najprije obnašao službu župnog vikara u Župi sv. Juraja u Vitezu od 1982. do 1984. Od 1984. do 1985. obnašao je službu župnog vikara u Župi Svih Svetih u Livnu, a zatim istu službu od 1985. do 1988. u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj.

Tužna vijest iz Australije: Preminuo hrvatski svećenik

Od posljedica koronavirusa danas je u australskom Geelongu u 63. godini života i 36. svećeništva preminuo vlč. Josip Vranješ, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj Hrvatskog katoličkog centra Geelong. Vlč. Vranješ rođen je 29. ožujka 1959. od roditelja Ilije i Anđe rođ. Živko u mjestu i župi Rostovo pokraj Novog Travnika. Osnovnu školu pohađao je u […]

Godine 1988. fra Nikica se odlučio poći u daleku Australiju i brinuti se za pastoralne potrebe Hrvata u Hrvatskoj katoličkoj misiji Brisbane, gdje je ostao sve do 2016. Te godine vratio se u svoj matični samostan sv. Franje u Gučoj Gori, gdje je najprije bio član samostanskog bratstva, a početkom 2018. imenovan je župnim vikarom u župi Guča Gora. Iste godine, zbog pastoralnih potreba u Australiji, ponovno je pristao poći u Australiju, gdje je preuzeo službu voditelja Hrvatskog katoličkog centra u Adelaidu i ondje ostao do 2021. godine, kada je provincijskim dekretom imenovan članom samostanskog bratstva i župnim vikarom u Gučoj Gori. Na provincijskom Kapitulu 2022. imenovan je župnikom u Župi sv. Martina u Bučićima i tu službu će obnašati sve do svoje smrti.

O pokojnom fra Nikici će pričati oni koji su ga bolje poznavali, ali bitno je naglasiti jednu njegovu karakternu crtu po kojoj će ostati trajno u sjećanju svih onih koji su ga poznavali. Fra Nikica je bio radostan i druželjubiv čovjek i tu radost na osobit način pronosio je preko dara koji mu je Bog dao: predivnog glasa! I nakon njegovog odlaska u vječnost ostat će predivni stihovi koje je otpjevao kao vokal VIS-a Jukić, kojeg su činili franjevački bogoslovi Provincije Bosne Srebrene.

Velika tuga među Hrvatima u Australiji. Ovih dana oprostili su se od svoga Josipa

Hrvatski vjernici u australskoj Victoriji oprostili su se od vlč. Josipa Vranješa koji je preminuo u nedjelju 20. ožujka, a gotovo cijeli svoj svećenički život proveo je obnašajući svećeničku službu među njima, ostavljajući za sobom mnoge plodove svoga rada, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Gotovo 30 godina djelovao je u Hrvatskom katoličkom centru […]

Misa zadušnica i sprovod pokojnoga fra Nikice Zlatunića bit će u četvrtak 18. travnja u 13 sati u Gučoj Gori. Ranije istoga dana bit će ispraćaj iz župe Bučići u 9 sati.