vlč. Josip Vranješ

Velika tuga među Hrvatima u Australiji. Ovih dana oprostili su se od svoga Josipa

4. travnja 2022. u 0:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Hrvatski vjernici u australskoj Victoriji oprostili su se od vlč. Josipa Vranješa koji je preminuo u nedjelju 20. ožujka, a gotovo cijeli svoj svećenički život proveo je obnašajući svećeničku službu među njima, ostavljajući za sobom mnoge plodove svoga rada, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Tužna vijest iz Australije: Preminuo hrvatski svećenik

Od posljedica koronavirusa danas je u australskom Geelongu u 63. godini života i 36. svećeništva preminuo vlč. Josip Vranješ, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i voditelj Hrvatskog katoličkog centra Geelong. Vlč. Vranješ rođen je 29. ožujka 1959. od roditelja Ilije i Anđe rođ. Živko u mjestu i župi Rostovo pokraj Novog Travnika. Osnovnu školu pohađao je u […]

Gotovo 30 godina djelovao je u Hrvatskom katoličkom centru svetog Leopolda Bogdana Mandića u Sunshineu. Od 2018. godine obnašao je službu u Hrvatskom katoličkom centru svetog Antuna Padovanskog u Geelongu. Iza sebe je ostavio velebno zdanje – crkvu svetog Leopolda Bogdana Mandića u Sunshineu. To zdanje zasigurno ulazi među najljepše crkve koje je hrvatski narod svojim trudom i mukom sagradio izvan domovine.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Ovih dana u svim misijama u Victoriji osjećala se velika tuga i cjelokupni život hrvatskih zajednica sveo se na samo jednu rečenicu: „I ode nam naš Josip“. Upravo ta rečenica možda najbolje govori kakvu je ljubav prema njemu osjećao narod kojemu je bio poslan.

Prvi ispraćaj vlč. Vranješa organiziran je u centru u kojem je završio svoje djelovanje, u sv. Anti u Geelongu. Misno slavlje predslavio je mons. Peter Comesoli, nadbiskup Melbournea. Uz njega su bili brojni svećenici, među kojima i fra Davor Dominović, fra Anto Šimunović, fra Ivo Tadić, mons. Bosiljko Rajić, vlč. Josip Grubišić, vlč. Vedran Lešić, vlč. Ivica Zlatunić i vlč. Velimir Maglica.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Župna crkva Svete obitelji u Geelongu bila je prepuna vjernika koji su se došli oprostiti sa svojim voljenim svećenikom.

Posljednji pozdrav fra Leonu Delašu, dugogodišnjem voditelju Hrvatske katoličke župe Frankfurt

U 86. godini života, 69. redovništva i 59. svećeništva, u Zagrebu je u subotu preminuo fra Leon Delaš, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Sprovodni obredi bit će danas u 10.30 sati na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu. Sveta misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u 12 sati u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu. […]

Vlč. Vedran Lešić na kraju propovijedi istaknuo je kako je Josipovo tjelesno srce prestalo kucati, ali ne i ono za što je to srce kucalo, a to su Crkva i narod kojemu je poslan.

Vlč. Lešić, novoimenovani privremeni upravitelj HKC-a Geelong, zahvalio je svima na molitvama, pomoći i brizi za pokojnog svećenika Josipa, posebno braći svećenicima koji su zajedno iznijeli teret i nevolje koje su im se dogodile tijekom prethodnog razdoblja.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U četvrtak 31. ožujka, u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Sunshineu, bio je oproštaj tamošnje hrvatske zajednice s pokojnim vlč. Josipom Vranješom. Misno slavlje predvodio je vlč. Josip Grubišić, voditelj Centra.

U propovijedi je istaknuo pokojnikovu nesebičnu narav, osobito prema svome narodu te veliki doprinos u izgradnji crkve u kojoj su slavili oproštajnu misu. Vlč. Josip prisjetio se zajedničkih bogoslovskih dana s pokojnikom.

Tužna vijest iz Varaždina. Preminuo dugogodišnji dušobrižnik Hrvata u Herxheimu i Landau

U 90. godini života, 66. redovništva i 59. svećeništva, u utorak je u Varaždinu preminuo fra Amat (Ivan) Lotspeich, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Fra Amat rođen je 28. listopada 1932. u Apatinu (Srbija), od oca Franje i majke Julijane rođ. Gass. Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, 1954. došao […]

Posmrtni ostaci preminulog vlč. Josipa Vranješa bit će pokopani 11. travnja u Đakovu, piše Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.