Asunción

Odora hrvatskog branitelja izložena u paragvajskom vojnom muzeju

29. ožujka 2023. u 9:22

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Paragvajska udruga Hrvata

Predstavnici „Paragvajske udruge Hrvata“ Arturo Yakisich i Hugo Estigarribia susreli su se jučer s Jesúsom Viverosom Gamarrom, direktorom Vojnog muzeja Ministarstva obrane Republike Paragvaj te su mu tom prilikom predali odoru hrvatskog branitelja Branka Toblera.

Najavljeno podizanje spomenika hrvatskim doseljenicima u Paragvaju

U srijedu je obilježeno 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Paragvaja. Događaj su u Hrvatskoj matici iseljenika organizirali Veleposlanstvo Paragvaja u Beču (nadležno i za Hrvatsku) i veleposlanik Paragvaja u Hrvatskoj Nj. E. dr. Juan Francisco Facetti. Obilježavanju su, među ostalima, prisustvovali: Frano Matušić, ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, […]

Branko Tobler rođen je 1948., a preminuo je 2021. godine. Bio je poručnik hrvatske vojske koji se borio na području Maslenice, Vukovarsko-srijemske županije i Bosne i Hercegovine. Pred umirovljenjem 1996. dosegao je čin bojnika. Toblerova odora donacija je njegove supruge i sina.

Paragvajska udruga Hrvata

Institut za vojnu povijest i Vojni muzej u Asunciónu promiču, vrednuju i potiču istraživanja vojne povijesti Paragvaja putem izložbi predmeta, dokumenata, svjedoka i djelovanja paragvajske vojske.

Ovo su prezimena Hrvata u Paragvaju! U toj zemlji trenutačno živi više od 40 tisuća hrvatskih potomaka

Knjiga “Hrvati u Paragvaju” autora Huga Estigarribia Villasantia Soljančića i Blasa Knoopa Dávalosa Miloslavića, koja je objavljena 2022. godine, sadrži popis poznatih prezimena hrvatskih obitelji u Paragvaju. Izdavač “Paragvajska udruga Hrvata” sada poziva sve one čije se prezime ne pojavljuje u knjizi da im se jave na e-mail adresu: aso.croata.py@gmail.com. Plan im je objaviti dopunjeno […]

Darivanjem odore hrvatskog časnika djelić hrvatske povijesti postao je dio vojne, povijesne baštine paragvajskog vojnog muzeja.

Paragvajska udruga Hrvata