Zagreb

Najavljeno podizanje spomenika hrvatskim doseljenicima u Paragvaju

17. ožujka 2023. u 15:15

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Paragvajska udruga Hrvata

U srijedu je obilježeno 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Paragvaja. Događaj su u Hrvatskoj matici iseljenika organizirali Veleposlanstvo Paragvaja u Beču (nadležno i za Hrvatsku) i veleposlanik Paragvaja u Hrvatskoj Nj. E. dr. Juan Francisco Facetti.

Ovo su prezimena Hrvata u Paragvaju! U toj zemlji trenutačno živi više od 40 tisuća hrvatskih potomaka

Knjiga “Hrvati u Paragvaju” autora Huga Estigarribia Villasantia Soljančića i Blasa Knoopa Dávalosa Miloslavića, koja je objavljena 2022. godine, sadrži popis poznatih prezimena hrvatskih obitelji u Paragvaju. Izdavač “Paragvajska udruga Hrvata” sada poziva sve one čije se prezime ne pojavljuje u knjizi da im se jave na e-mail adresu: aso.croata.py@gmail.com. Plan im je objaviti dopunjeno […]

Obilježavanju su, među ostalima, prisustvovali: Frano Matušić, ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Boris Bartulin, voditelj službe za Latinsku Ameriku i Karibe, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hugo Estigarribia Villasanti, predsjednik Paragvajske udruge Hrvata.

U svojoj poruci veleposlanik dr. Juan Francisco Facetti istaknuo je tri desetljeća diplomatskih odnosa između Hrvatske i Paragvaja kao osobito plodonosna na različitim poljima suradnje. Naglasio je brojnu hrvatsku zajednicu u Paragvaju, ali i Paragvajce koji su se odlučili preseliti u Hrvatsku…

Čestitamo od srca i svaka čast! Vijest iz Paragvaja gdje se govori hrvatski jezik

Paragvajska udruga Hrvata osnovana 2015. godine, jedina je organizacija u Paragvaju koja organizira nastavu hrvatskog jezika i kulture. Tako je u nedavno završenoj online nastavi sudjelovala naša dijaspora iz Ekvadora, Perua, Urugvaja, Argentine, Brazila, Bolivije, Meksika, SAD-a (Miamija), Španjolske, Portugala, Belgije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (Dubai). Škola je započela u veljači ove godine, no prekinuta […]

“Uz to, naše dvije zemlje dijele i neke temeljne vrijednosti poput ljudskih prava, demokracije i vjere u gospodarski napredak”, rekao je dr. Juan Francisco Facetti.

Predsjednik Paragvajske udruge Hrvata Hugo Estigarribia Villasanti predstavio je izvještaj „Aktualno stanje i projekcije budućeg razvoja stanovništva hrvatskog podrijetla u Paragvaju“ kao i knjigu „Hrvati u Paragvaju“. Posebno je naglasio izniman doprinos Hrvata Paragvaju njegovoj povijesti, društvu, kulturi, vojsci, politici… Osobito se zahvalio na podršci koju hrvatska zajednica u Paragvaju uživa od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dio te podrške odražava se i u skorom podizanju spomenika hrvatskim doseljenicima u Paragvaju.

Tijekom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa održan je nastup paragvajskog glazbenika Paula Correa koji je, među ostalima, izveo i jedno djelo Dore Pejačević.

U glavnom gradu Paragvaja otvorena izložba o hrvatskoj braći

Otvorenjem izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, započelo je veliko izložbeno gostovanje Etnografskog muzeja po Južnoj Americi. Izložba je u poznatom povijesnom i kulturnom centru grada Manzana de la Rivera u srijedu. Manzana de la Rivera smještena je nasuprot predsjedničke palače u samom srcu grada te se […]

Organizatori su se posebno zahvalili Hrvatskoj matici iseljenika na pomoći u ostvarenju i oblikovanju ovog važnog događanja.