Petrovaradin

Otkrivena spomen-ploča s. Amadeji Pavlović: Hrvatska zajednica na ovim prostorima ima se kime ponositi

6. rujna 2021. u 14:38

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

U župnoj crkvi sv. Roka u Petrovaradinu jučer je otkrivena spomen-ploča članici Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa s. Amadeji Pavlović, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Prije 75 godina rođen je jedan od najčitanijih pisaca u Vojvodini na hrvatskom jeziku

Vojislav Sekelj rođen je u Subotici 20. travnja 1946. godine, od oca Luke i majke Ruže, rođ. Rogić. U rodnom gradu završio je osnovnu školu, Školu učenika u privredi i Višu tehničku školu, smjer elektrotehnika. Zaposlio se napočetku u poduzeću Elektro-remont, a zatim u Željezničkoj industrijskoj školi, u kojoj je bio ravnatelj. Kasnije je radio […]

S. Amadeja rođena je u Petrovaradinu prije 50 godina i krštena je u ovoj župnoj crkvi. Ploča su otkrili provincijalna poglavarica s. Valerija Široki i župnik župe sv. Roka preč. Marko Loš. Svetu misu služio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović sa svećenicima Srijemske biskupije.

Tijekom Drugog svjetskog rata s. Amadeja je pod lažnim imenom u samostanu u Đakovu skrivala židovsku djevojčicu Zdenku Bienenstock. Zahvalna za dobročinstvo, godine 2008. uputila je molbu Memorijalnom centru za žrtve Holokausta Yad Vashem da se majci Amadeji dodijeli priznanje „Pravednik među narodima“, što je i učinjeno u rujnu iste godine.

Govoreći o s. Amadeji i njezinu životu, predstojnica s. Valerija naglasila je da su u Petrovaradinu potekli temelji njezina kršćanskog života: „Majka Amadeja nas iznad svega uči o hrabrosti u vjeri. Vjera se uči u životu, i ne može se naučiti drukčije, nego iz primjera. Sve drugo su napravili drugi, pa i inicijativu da se ona proglasi Pravednicom među narodima“.

U Petrovaradinu se obnavlja staromajursko raspelo ispred koje su vjernici molili za zaštitu od vremenskih nepogoda i drugih zala

U Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Petrovaradinu u tijeku je obnova staromajurskog raspela, dijela sakralne baštine Hrvata i katolika, koja je započela u svibnju. Prijedlog za obnovu dali su članovi Radne skupine Grada Novog Sada i Hrvatskoga nacionalnog vijeća, javlja IKA. Radovi se provode na zavjetnom raspelu koje se nalazi u Ulici Patrijarha Rajačića, u […]

„S. Amadeja je dobila najveće izraelsko priznanje zbog zasluga u vremenima kada je vladalo zlo. Pokazala je da je uvijek bilo dobrih ljudi koji su štitili najugroženije. Hrvatska zajednica na ovim prostorima ima se kime ponositi! Drago mi je da ovakvim događajima prisustvuju i predstavnici Grada Novog Sada, što pokazuje koliko je on europski. Siguran sam da nas ovakvi događaji zbližavaju“, istaknuo je Goran Kaurić, vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Na svetoj misi sudjelovali su i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, generalni konzul generalnog konzulara RH u Subotici Velimir Pleša, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu Mladen Petreš, zamjenica načelnice Gradske uprave za kulturu Vlasta Pokas Masteracci, brojni članovi HKPD „Jelačić“, a kao izaslanik gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića na misi je bio Žarko Mićin, šef kabineta gradonačelnika.

Hrvati u Vojvodini u problemima sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je informacije od poljoprivrednika koji se suočavaju s nizom problema u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama u kojima žive i bave se poljoprivredom. “Primjećuje se da u dražbama državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, sudjeluju pojedinci koji velikim ponudama zakupljuju velike površine, a ne bave se […]

Nakon mise, sestre su s uzvanicama obišle svetište Gospe Tekijske, gdje im je o istome govorio rektor vlč. Ivan Rajković. HKPD „Jelačić“ ih je poveo u razgledanje Petrovaradinske tvrđave.