Župa Uzvišenja Svetoga Križa

U Petrovaradinu se obnavlja staromajursko raspelo ispred koje su vjernici molili za zaštitu od vremenskih nepogoda i drugih zala

12. lipnja 2021. u 14:23

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Tucakov

U Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Petrovaradinu u tijeku je obnova staromajurskog raspela, dijela sakralne baštine Hrvata i katolika, koja je započela u svibnju.

Osigurana sredstva za obnovu crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 11. siječnja biskupa Srijemske biskupije msgr. Đuru Gašparovića, predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić i zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića. Na sastanku je bilo riječi o projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini te je dogovoreno kako […]

Prijedlog za obnovu dali su članovi Radne skupine Grada Novog Sada i Hrvatskoga nacionalnog vijeća, javlja IKA.

Radovi se provode na zavjetnom raspelu koje se nalazi u Ulici Patrijarha Rajačića, u središtu Staroga Majura u Petrovaradinu („Pilerkin križ“), i imaju konzervacijski karakter, budući da su postament i samo raspelo bili znatno oštećeni, napuknuti i vrlo nestabilni, te skloni rušenju.

Radovi obuhvaćaju demontiranje svih sastavnih elemenata raspela, uzimanje otisaka dekoracija i natpisa, skidanje titulusa i korpusa, te rozele u gornjem dijelu postamenta, konsolidiranje i stabilizaciju cijeloga sklopa, uklanjanje nečistoća, lišaja, mahovine, obijanje oštećenoga umjetnoga kamena, obnovu natpisa koji se nalazi na licu postamenta, te ograde oko križa.

Prvi podatak o postojanju raspela na toj lokaciji datira iz 1750. godine. Današnje raspelo podignutu je 1926. godine, umjesto staroga drvenoga iz 1816., o trošku Petrovaradinke Katarine Piller, udovice Ivana Pillera, koja je bila dobrotvorka staromajurske Župe Uzvišenja Svetoga Križa.

Prozvana je ‘brendom’ hrvatske naive u Vojvodini, a sada je dobila i svoju likovnu monografiju

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dovršio je likovnu monografiju “Cilika Dulić Kasiba”, koju autorski potpisuje povjesničarka umjetnosti Olga Šram. U predgovoru naslovljenom “Portret jedne umjetnice i vremena”, urednica knjige Katarina Čeliković piše: “Stvaralaštvo i umjetnički put samouke naivne slikarice Cilike Dulić Kasibe dobilo je svoju trajnu potvrdu u monografiji koja nosi njezino ime. Njome prikazujemo […]

U župnoj Spomenici navodi se da su na dan župnoga goda u ophod oko svih raspela u Starom Majuru vjernici išli u procesiji. Molitve kod njega namjenjivali su zaštiti od vremenskih nepogoda i drugih zala.

Marko Tucakov

Na postamentu se nalazi natpis: „Gospodinu Isusu Kristu na čast, a svima na spas križ ovaj podiže Katarina Piller rođ. Jakobac 1916. – 1926″. Raspelo se nalazi u sklopu evidentirane prostorne cjeline pod prethodnom zaštitom „Stari Majur“, kao i u granicama zaštićene okolice kulturnog dobra velikog značaja „Gornja i Donja Petrovaradinska tvrđava s podgrađem“, koja je u postupku utvrđivanja.

Rekonstrukcija obiteljske genealogije Skenderovića

“Tragom starih matičnih knjiga u Subotici: Povijest jedne male grane velike obitelji Skenderović”, naslov je knjige Ivana Skenderovića koja izlazi kao četvrta u Biblioteci Prinosi za povijesna istraživanja “Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata”. U prosincu prošle godine završeno je uređivanje knjige pod stručnim praćenjem recenzenta dr. sc. Roberta Skenderovića, a u tisak je predana polovicom […]

Obnova sakralne baštine obavlja se uz uvjete i nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.