Beč

Otvoreno Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Austriji

16. prosinca 2022. u 9:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hgk.hr

“U godini u kojoj obilježavamo 170 godina djelovanja Hrvatske gospodarske komore na izvjestan način dovršili smo i naš povratak tamo gdje smo oduvijek i pripadali, u krug europskih naroda i država koje vežu stoljetne kulturne, političke i gospodarske veze. Uvjeren sam da će otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Austriji biti dodatni vjetar u leđa gospodarskoj, ali i ostalim oblicima suradnje naše dvije države”, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na svečanom otvorenju Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Austriji koje će djelovati u zajedničkim prostorima s Predstavništvom HTZ-a.

Slavlje povodom osnutka nove hrvatske katoličke misije u Austriji: Ovo je povijesni događaj!

Povodom osnutka Hrvatske katoličke misije u Željeznom (Eisenstadtu), u nedjelju 25. rujna slavit će se misa u 10 sati kojom će predsjedati željezanski biskup dr. Egidije Živković. Voditelj misije dekretom od 29. lipnja 2022. imenovan je mag. fra Božidar Blažević koji je župnik na još četiri župe u srednjem Gradišću: Filež, Hrvatsko Mjenovo, Frakanava i […]

Burilović je naglasio da je imperativ uspješnog poduzetnika danas izaći na strana tržišta, uz podršku HGK. Danas je Austrija naše šesto izvozno tržište i peti najvažniji vanjskotrgovinski partner. Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen samo će produbiti hrvatske gospodarske veze s EU i Austrijom.

Prema analizi HGK, u industrijskom sektoru električni strojevi i dijelovi te farmaceutski proizvodi najperspektivnije su robe za jačanje hrvatskog izvoza u Austriju, a perspektiva postoji i u domeni izvoza usluga. Samo u prvoj polovici ove godine vrijednost pružanja usluga dosegla je gotovo 530 milijuna eura.

“Nakon prvog zajedničkog ureda otvorenog u Kini, tržišne prilike jasno su ukazale potrebu zajedničkog predstavljanja i na europskim tržištima. Otvaranjem zajedničkog ureda u Austriji pokazujemo koliki je značaj austrijskog tržišta za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, a posebice za turizam budući da su Austrijanci, uz Nijemce i Slovence, naši najbrojniji i najvjerniji gosti. Vjerujem kako će zajednička prisutnost Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u Beču dodatno ojačati poziciju naše zemlje na austrijskom tržištu te vjerujem kako će broj gostiju iz Austrije u sljedećim godinama dodatno rasti, posebice u razdobljima pred i posezone”, naglasio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Hrvati iz Beča i Frankfurta u sjećanju na žrtve Vukovara i Škabrnje

Brojne hrvatske župe i misije u domovini i dijaspori dostojanstveno su obilježile dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Misno slavlje u crkvi svetog Ante u petak je predvodio fra Ante Bilokapić, blagoslovivši svijeće koje su župljani u koloni sjećanja nosili do sjedišta Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main. Molitveni dio uz meditaciju vodio je […]

Otvorenju je prisustvovao i Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, kao i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, koji je također naglasio važnost zajedničkog djelovanja s ciljem promocije hrvatskih turističkih i gospodarskih potencijala, kao i naš ulazak u Schengen i eurozonu.

Iskustva s hrvatskog-austrijskog gospodarskog prostora

Kako je izgledao njihov put od početaka do osnivanja podružnice u Austriji, na otvorenju je predstavio predsjednik Uprave tvrtke Laser Inženjering Anđelko Kaščel. Ova vodeća tvrtka u branši laserskog rezanja metala osnovana je 2014. u Zagrebu, a 2018. preuzimaju pogon za rezanje metala tvrtke Doking. Dvije godine kasnije izgrađena je hala za radni centar zavarivanja i liniju za lakiranje i započet je proces digitalizacije proizvodnje, a prošle je godine osnovana i podružnica u Austriji.

Jandroković s Hrvatima u Austriji: Želimo imati što snažnije veze s mlađim naraštajem koji se ovdje sve bolje i bolje snalazi

Nakon što je ovaj tjedan sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji u Beču, predsjednik Sabora Gordan Jandroković službeni posjet glavnom gradu Austrije završio je druženjem s Hrvatima koji žive i rade u toj zemlji. Jandroković se prije toga susreo s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom, ali i s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. S hrvatskim poduzetnicima […]

“Potrebno je prepoznati gdje ima mjesta za poboljšanje i mogućnost napretka. Kada sam pristupio analizi oba tržišta, shvatio sam da imamo puno više prednosti nego slabih točaka. Za uspjeh je važno osloniti se na institucije, na komoru i ciljati na više, tražiti strateško partnerstvo, a ne ostati samo na uslugama ili prodaji poslovnih udjela. Kada učite od boljih i kada se natječete s najboljima, to vas tjera na cjeloživotno učenje i stalni napredak. Danas upravo jesmo u takvom društvu najboljih, članica EU, društvu bez fizičkih granica sa zajedničkom valutom”, zaključio je Kaščel, priopćila je Hrvatska gospodarska komora.