Chicago

Pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara SAD-a i Kanade

13. listopada 2023. u 9:28

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Štefanec

Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade održan je u Chicagu, u američkoj saveznoj državi Illinois, od 9. do 12. listopada.

Susret franjevaca Bosne Srebrene koji pastoralno djeluju u Njemačkoj

Franjevci Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene koji pastoralno djeluju u Njemačkoj okupili su se na godišnjem susretu u Aachenu. Prvoga dana svoga zajedničkoga programa posjetili su grad Masstricht u Nizozemskoj te obišli njegove znamenitosti. Zatim su s vjernicima misije Aachen u crkvi Svetoga križa slavili obred preminuća svetoga Franje – transitus u sklopu […]

Tri hrvatske katoličke župe u kojima djeluju hrvatski franjevci iz Franjevačke kustodije sv. Obitelji bile su domaćini susreta, primivši i ugostivši tridesetero pastoralnih djelatnika sa sjevernoameričkog kontinenta.

Moderatori i organizatori susreta bili su: fra Nikola Pašalić, delegat Hrvatske inozemne pastve za SAD i vlč. Božidar J. Tenšek, delegat za Kanadu, zajedno s vlč. dr. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Marko Štefanec

Nakon dobrodošlice župnika fra Dražana Borasa, susret je započeo u ponedjeljak u dvorani Hrvatske župe blaženog Alojzija Stepinca na sjeveru Chicagu večernjom molitvom i pozdravima obojice delegata i nacionalnog ravnatelja. Susret je nastavljen svetom misom u župnoj crkvi koju je predvodio delegat Tenšek, župnik Župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi, nakon koje su svećenici i časne sestre imali priliku pozdraviti okupljene vjernike i razmijeniti međusobno riječi pozdrava i dobrodošlice.

Drugoga dana susreta u prijepodnevnom dijelu ravnatelj Markić održao je dva predavanja. Dok se u prvom s naslovom „Stanje, izazovi i perspektive Hrvatske inozemne pastve“ osvrnuo na aktualnosti te donio presjek trenutačne situacije inozemne pastve na različitim kontinentima, u drugom je predavanju prikazao radni dokument Biskupske sinode u Rimu: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“. Nakon predavanja razvila se živa rasprava.

Domaćin svih predavanja bila je Franjevačka kustodija sv. Obitelji na čelu s kustosom fra Markom Puljićem koji se s bogoslovima i časnim sestrama iz Kustodije revno brinuo cijeli događaj.

Fra Serđo Ćavar predvodio duhovnu obnovu u Chicagu

Duhovnu obnovu u hrvatskoj katoličkoj zajednici u Chicagu ove korizme predvodio je fra Serđo Ćavar, hercegovački franjevac i odgojitelj mladih franjevačkih bogoslova u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu. Duhovna obnova održana je u petak i subotu u crkvi blaženoga Alojzija Stepinca na sjeveru Chicaga. Fra Serđo je govorio o snazi praštanja, važnosti sakramenata te […]

Poslijepodnevno predavanje s naslovom „Što je Job naučio u svojoj patnji? Neka pitanja i zaključci što proizlaze iz Knjige o Jobu”, održao je vlč. dr. Mladen Horvat, profesor Svetoga Pisma i upravitelj župe u Torontu. Drugog dana susreta večernju misu predvodio je fra Nikola Pašalić, župnik Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela u New Yorku. Te večeri misa je slavljena u Hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusovoga na jugu Chicaga. Domaćin večernjeg susreta nakon mise, župnik fra Stjepan Bedeniković, pobrinuo se sa svojim župljanima za večeru i druženje nakon mise u župnoj dvorani.

Nakon jutarnje molitve, radni dio susreta 11. listopada započeo je razgovorom o tekućim pastoralnim pitanjima i aktualnim temama dušobrižništva za Hrvate u Kanadi i SAD-u te su svi svećenici imali priliku kratko iznijeti presjek trenutačne situacije u vlastitoj župi.

Završna rasprava urodila je odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka koji će se održati u kanadskom gradu Vancouveru od 14. do 17. listopada 2024.

Marko Štefanec

Sudionicima se kratko obratio te ih pozdravio dr. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, koji se u to vrijeme nalazio na studijskom boravku u Kustodiji.

Poslijepodnevni dio dana bio je posvećen razgledavanju Chicaga na koje je goste poveo fra Antonio Musa. Zaključnu večernju svetu misu predvodio je vlč. dr. Tomislav Markić u Hrvatskoj župi Sv. Jeronima u središnjem dijelu Chicaga. Prije mise župnik fra Antonio Musa proveo je okupljene kroz gradilište nove školske i pastoralne dvorane pokraj svoje crkve. Fra Antonio se pobrinuo i za posljednju večeru ovogodišnjeg susreta u kojem je na poseban način došlo do izražaja pomlađivanje pastoralnoga kadra što djeluje u Kanadi i SAD-u.

Loše vrijeme ni ovaj put nije spriječilo dolazak brojnih Hrvata na blagdan sv. Ante u Chicagu

U samostanu hrvatskih franjevaca u Chicagu sinoć je svečano proslavljen blagdan sv. Ante, zaštitnika zajednice. Nakon devetnice u čast ovoga omiljenoga sveca, na sam blagdan svečanu svetu misu predslavio je fra Stipe Rotim, župni vikar u župi Kraljice Mira na Norvalu u Kanadi. S njim su u koncelebraciji bili: kustos fra Marko Puljić, gvardijan fra […]

Večeri se sa svojim suprugom pridružila i Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu te kratko pozdravila okupljene svećenike i časne sestre. Susret je završio jutarnjim misnim slavljem u kapelici Kustodije u četvrtak.

vlč. dr. Mladen Horvat