Austrija

Pogledajte kako je bilo na 4. Noći Hrvata u Salzburgu i tko je izazvao pravo oduševljenje

13. prosinca 2023. u 14:28

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa Salzburg

U Henndorfu kod Salzburga u subotu je održana 4. Noć Hrvata. Organizatori ove zabave bili su članovi udruge Hrvatski centar iz Salzburga. Uz potporu Hrvatske katoličke župe Salzburg, te obitelji i mladih okupljenih oko sebe, uspjeli su privući brojne goste tako da je Wallerseehalle bila prepuna.

Hrvatima u Salzburgu predstavljene dvije zanimljive knjige

U dvorani Hrvatske katoličke župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu u petak su promovirane knjige „Kad dodirneš dno“ i „Mala Dolores“, autora Josipa Tripovića iz Herceg Novog. Program promocije vodila je nastavnica Mirjana Kukavica koja je sa svojim kolegama, nastavnicima Hrvatske dopunske škole u Salzburgu, Katom Jelušić i Ivanom Vincetićem, bila i organizator ove promocije. […]

Na početku večeri prisutne je u ime organizatora pozdravio Jure Mustać, predsjednik Hrvatskog centra. Hrvatima u Salzburgu i njihovim gostima obratio se i Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji, pohvalivši rad i trud Hrvatskog centra u očuvanju hrvatske kulture i tradicije.

Hrvatska katolička župa Salzburg

Bože Tadić, predsjednik novoosnovanog nogometnog kluba Croatia Salzburg, ukratko je predstavio djelovanje kluba i zahvalio organizatorima ove večeri na potpori koju im pružaju od samog osnutka.

Organizatori su pripremili bogat kulturno-zabavni program koji je uspješno vodila Matilda Jović. Nastupali su članovi HKUD-a Mladost iz Attnang-Puchheima iz Gornje Austrije. Neizostavan je bio i nastup HKUD-a Vilim Cecelja iz Salzburga čiji su članovi pod vodstvom Eve Tadić plesali uz pjesmu Ivana Martića “Vezala me Hercegovina”.

Sveti Nikola posjetio Hrvatsku katoličku župu u Salzburgu

Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu tijekom misnih slavlja danas je posjetio sveti Nikola. Prigodnim recitacijama djeca su dočekala omiljenog sveca koji im je, nakon što ih je podsjetio na njihove obveze, podijelio darove. Prema narodnom vjerovanju, sveti Nikola činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim […]

Pravo oduševljenje publike izazvali su učenici Hrvatske dopunske škole koju vode Kata Jelušić, Ivan Vincetić i Mirjana Kukavica, nastupivši igrokazom „Obitelj je najvažnija“.

Hrvatska katolička župa Salzburg

U glazbenom dijelu programa nastupio je Tamburaški sastav Sremci uz čiju glazbu se plesalo do kasno u noć. Osim u dobroj zabavi gosti su uživali i u hrani i piću, a posebno u čobancu koji su za sve njih pripremili Ivo Knežević i Jozo Tadić.

Učiteljice Hrvatske škole, uz pomoć vrijednih domaćica, ponudile su i raznovrsne kolače. Važno je istaknuti da sav prihod koji su gosti dragovoljno dali za kolače ide udruzi Samaritanac iz Odžaka koja se brine o starima, bolesnima i siromašnima.

Tako su osim uživanja u ukusnim kolačima ujedno i sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji. Zahvaljujući brojnim sponzorima bila je i bogata tombola.

Sisački biskup krizmao Hrvate u Salzburgu i Innsbrucku

Podjela sakramenta svete potvrde u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca – Salzburg održana je u subotu u crkvi svetog Andrije, dok je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Innsbrucku na rasporedu bila dan poslije. Sakrament potvrde krizmanici su primili po rukama sisačkog biskupa mons. Vlade Košića. Na misi u Salzburgu, na kojoj je sudjelovalo oko […]

Organizatori zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli pri organiziranju i održavanju ove zabave, javili su iz Hrvatske katoličke župe Salzburg.